TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A Richter 2007 második negyedévében 9,4 milliárdos adózott eredményt ért el, ami a bázisidőszaki eredményhez képest 41%-os visszaesést jelent, de az elemzői konszenzust (HUF 9,009 Mrd) nem elhanyagolható mértékben, 4,5%-kal felülmúlja - Richter eredménykomment a Takarékbanktól.

A Richter 2007 második negyedévében 9,4 milliárdos adózott eredményt ért el, ami a bázisidőszaki eredményhez képest 41%-os visszaesést jelent, de az elemzői konszenzust (HUF 9,009 Mrd) nem elhanyagolható mértékben, 4,5%-kal felülmúlja - Richter eredménykomment a Takarékbanktól.

Az értékesítés nettó árbevétele 43,365 Mrd forintot tett ki, amely a piac által várt visszaeséshez képest 1,2%-os növekedést jelent a tavalyi év második negyedévéhez viszonyítva. Mind a bruttó fedezet, mind az üzemi eredmény meghaladta a negyedévre prognosztizáltat, ugyanakkor a bázis periódushoz viszonyítva előbbi 4,1%-kal, míg utóbbi 21,1%-kal esett vissza.

A főbb sarokszámok tekintetében tehát elmondható, hogy az előzetes várakozások túlzottan pesszimistának bizonyultak, a Társaság összességében jobban alkalmazkodott a működési környezetben bekövetkezett számos negatív változáshoz, mint ahogy az korábban prognosztizálható volt. Azonban a kedvezőtlen hatások – kiemelhető a gyógyszer-gazdaságosági törvény és a tartósan gyenge dollár – következtében a bázis negyedévhez képest jelentős visszaesést volt kénytelen elkönyvelni a Társaság. Fontos kiemelni, hogy 2007 július 1-től a cég euró elszámolásra tér át az orosz piacon, amely a dollár elmúlt időszakban bekövetkező tendenciózus gyengülésének negatív hatásait valamelyest kiküszöbölheti.


Az első féléves gyorsjelentés pozitív fejleményei:

Az első negyedévben, éves bázison, dollárban számolva 21%-os exportnövekedés volt megfigyelhető – az első félévre vonatkoztatva 11,6%-os a bővülés. Piacok szerinti bontásban az árbevétel:

  • FÁK: A második negyedéves periódusban realizált árbevétel 12,8%-os növekedést mutat éves alapon, míg az első hat hónapos forgalom 7,3%-os ütemmel bővült a megelőző év hasonló intervallumához képest. A Protek-kel való elszámolás megváltozása és a DLO szállítások hatásának (tavaly az első 6 hónapban 20 millió dollár folyt be az orosz közgyógylistás programból, míg az idén csak 2 millió dolláros forgalmat generált ez a szegmens eddig) kiszűrése után azonban már 25%-os bővülést tud felmutatni a Társaság az első félév egészét tekintve. Az orosz piacon a fenti hatások kiszűrése nélkül 6,2%-os csökkenéssel szembesült a cég az első hathavi forgalomban – míg az első negyedévben még 18%-kal múlta alul az idei orosz piaci árbevétel a tavalyit - ,ugyanakkor a szabad piacon tapasztalható dinamikus bővülésre utal az említett tényezőkkel való korrigálás utáni 20%-os árbevétel megugrás. Azaz a Társaság az orosz szabad piacon továbbra is kedvező bővülési dinamikát tud elérni, és ez a hatás egyre határozottabban kompenzálni látszik a DLO szállításból való visszaesést. Az ukrán piacon – a politikai bizonytalanságok ellenére is – 37%-os növekedés volt megfigyelhető az első félévben – igaz az első negyedévben még 64,6%-os volt a növekedési ütem, míg a FÁK egyéb köztársaságaiban 61%-kal ugrott meg a forgalom. Összefoglalva tehát a kulcsfontosságúnak tekintett piacokon – a papírt jelentős mértékben a FÁK piaci kitettség miatt értékelik attraktívnak a befektetők – a Társaság folytatja a dinamikus növekedést.


  • EU: A magyar piacon elért eredményt nem számolva 18,6%-os volt a bővülési ráta USD elszámolásban az első 6 hóanpban, amely az első negyedévhez képest a növekedés dinamizálódását mutatja.

  • USA: A tengerentúli piacokon ugyancsak rendkívül kedvező a növekedési ütem, USD alapon 26,3% az első félévre vonatkoztatva.

A negatív fejlemények:

  • a hazai piacon a gyógyszer-gazdaságossági törvény következtében a forgalom az első félévben a bázisidőszakhoz képest 9,1%-kal esett vissza, míg negyedéves alapon a visszaesés mértéke már 14,7%! A csökkenés kétharmadrészt az árhatással, egyharmadrészt pedig a visszaeső volumenhatással magyarázható. Az április 1-én érvényesített általános árcsökkentés miatt a nagykereskedők márciusban elhalasztották vásárlásaikat, így ez kedvezően befolyásolhatta az árbevételt, ugyanakkor a július 1-i árcsökkentés miatt hasonló – de a forgalomra ellentétes előjelű hatást eredményező – folyamatok játszódtak le, amely valamelyest negatívan kompenzálta az előbbi hatást


  • negatívumként értékelhető a marketing kiadásokban tapasztalható 8,7%-os (a tavalyi második negyedévhez mért) forintban számolt emelkedés, amely az első negyedévben tapasztalható stagnáláshoz képest egy jelentősebb megugrást takar. A K+F költségek 8,1%-kal (forintban) voltak magasabbak, míg a kisebb súlyt képviselő igazgatási költségek 10,8%-kal estek vissza, amely enyhén mérsékelte a költségek emelkedését

  • a pénzügyi tevékenység eredménye 77,7%-kal múlta alul a tavalyi eredményt (a forint jelentős erősödése igen kedvezőtlenül érintette ezt a sort), de az elemzői konszenzusnál jobb pénzügyi eredményt tudott felmutatni a Társaság

A Takarékbank megítélése szerint a piac által ismert működési környezetben beálló negatív fejleményekhez a Társaság javarészt megfelelően alkalmazkodott, de az eredmény még így is jelentősen elmarad a tavalyi rekordszámoktól. Összességében tehát – a hangsúlyozottan már szinte teljesen beárazott negatív fejleményektől eltekintve – inkább pozitív a gyorsjelentés által tükrözött kép, de a képet valamelyest árnyalja az üzemi költségek, azon belül a marketing és értékesítési költsége vártnál jelentősebb emelkedése.

A gyorsjelentésnek az árfolyamra gyakorolt hatása véleményünk szerint inkább pozitív lehet a konszenzust meghaladó számok miatt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.