2007. július 31. 06:27

A Richter 2007 második negyedévében 9,4 milliárdos adózott eredményt ért el, ami a bázisidőszaki eredményhez képest 41%-os visszaesést jelent, de az elemzői konszenzust (HUF 9,009 Mrd) nem elhanyagolható mértékben, 4,5%-kal felülmúlja - Richter eredménykomment a Takarékbanktól.

A Richter 2007 második negyedévében 9,4 milliárdos adózott eredményt ért el, ami a bázisidőszaki eredményhez képest 41%-os visszaesést jelent, de az elemzői konszenzust (HUF 9,009 Mrd) nem elhanyagolható mértékben, 4,5%-kal felülmúlja - Richter eredménykomment a Takarékbanktól.

Az értékesítés nettó árbevétele 43,365 Mrd forintot tett ki, amely a piac által várt visszaeséshez képest 1,2%-os növekedést jelent a tavalyi év második negyedévéhez viszonyítva. Mind a bruttó fedezet, mind az üzemi eredmény meghaladta a negyedévre prognosztizáltat, ugyanakkor a bázis periódushoz viszonyítva előbbi 4,1%-kal, míg utóbbi 21,1%-kal esett vissza.

A főbb sarokszámok tekintetében tehát elmondható, hogy az előzetes várakozások túlzottan pesszimistának bizonyultak, a Társaság összességében jobban alkalmazkodott a működési környezetben bekövetkezett számos negatív változáshoz, mint ahogy az korábban prognosztizálható volt. Azonban a kedvezőtlen hatások – kiemelhető a gyógyszer-gazdaságosági törvény és a tartósan gyenge dollár – következtében a bázis negyedévhez képest jelentős visszaesést volt kénytelen elkönyvelni a Társaság. Fontos kiemelni, hogy 2007 július 1-től a cég euró elszámolásra tér át az orosz piacon, amely a dollár elmúlt időszakban bekövetkező tendenciózus gyengülésének negatív hatásait valamelyest kiküszöbölheti.


Az első féléves gyorsjelentés pozitív fejleményei:

Az első negyedévben, éves bázison, dollárban számolva 21%-os exportnövekedés volt megfigyelhető – az első félévre vonatkoztatva 11,6%-os a bővülés. Piacok szerinti bontásban az árbevétel:

  • FÁK: A második negyedéves periódusban realizált árbevétel 12,8%-os növekedést mutat éves alapon, míg az első hat hónapos forgalom 7,3%-os ütemmel bővült a megelőző év hasonló intervallumához képest. A Protek-kel való elszámolás megváltozása és a DLO szállítások hatásának (tavaly az első 6 hónapban 20 millió dollár folyt be az orosz közgyógylistás programból, míg az idén csak 2 millió dolláros forgalmat generált ez a szegmens eddig) kiszűrése után azonban már 25%-os bővülést tud felmutatni a Társaság az első félév egészét tekintve. Az orosz piacon a fenti hatások kiszűrése nélkül 6,2%-os csökkenéssel szembesült a cég az első hathavi forgalomban – míg az első negyedévben még 18%-kal múlta alul az idei orosz piaci árbevétel a tavalyit - ,ugyanakkor a szabad piacon tapasztalható dinamikus bővülésre utal az említett tényezőkkel való korrigálás utáni 20%-os árbevétel megugrás. Azaz a Társaság az orosz szabad piacon továbbra is kedvező bővülési dinamikát tud elérni, és ez a hatás egyre határozottabban kompenzálni látszik a DLO szállításból való visszaesést. Az ukrán piacon – a politikai bizonytalanságok ellenére is – 37%-os növekedés volt megfigyelhető az első félévben – igaz az első negyedévben még 64,6%-os volt a növekedési ütem, míg a FÁK egyéb köztársaságaiban 61%-kal ugrott meg a forgalom. Összefoglalva tehát a kulcsfontosságúnak tekintett piacokon – a papírt jelentős mértékben a FÁK piaci kitettség miatt értékelik attraktívnak a befektetők – a Társaság folytatja a dinamikus növekedést.


  • EU: A magyar piacon elért eredményt nem számolva 18,6%-os volt a bővülési ráta USD elszámolásban az első 6 hóanpban, amely az első negyedévhez képest a növekedés dinamizálódását mutatja.

  • USA: A tengerentúli piacokon ugyancsak rendkívül kedvező a növekedési ütem, USD alapon 26,3% az első félévre vonatkoztatva.

A negatív fejlemények:

  • a hazai piacon a gyógyszer-gazdaságossági törvény következtében a forgalom az első félévben a bázisidőszakhoz képest 9,1%-kal esett vissza, míg negyedéves alapon a visszaesés mértéke már 14,7%! A csökkenés kétharmadrészt az árhatással, egyharmadrészt pedig a visszaeső volumenhatással magyarázható. Az április 1-én érvényesített általános árcsökkentés miatt a nagykereskedők márciusban elhalasztották vásárlásaikat, így ez kedvezően befolyásolhatta az árbevételt, ugyanakkor a július 1-i árcsökkentés miatt hasonló – de a forgalomra ellentétes előjelű hatást eredményező – folyamatok játszódtak le, amely valamelyest negatívan kompenzálta az előbbi hatást


  • negatívumként értékelhető a marketing kiadásokban tapasztalható 8,7%-os (a tavalyi második negyedévhez mért) forintban számolt emelkedés, amely az első negyedévben tapasztalható stagnáláshoz képest egy jelentősebb megugrást takar. A K+F költségek 8,1%-kal (forintban) voltak magasabbak, míg a kisebb súlyt képviselő igazgatási költségek 10,8%-kal estek vissza, amely enyhén mérsékelte a költségek emelkedését

  • a pénzügyi tevékenység eredménye 77,7%-kal múlta alul a tavalyi eredményt (a forint jelentős erősödése igen kedvezőtlenül érintette ezt a sort), de az elemzői konszenzusnál jobb pénzügyi eredményt tudott felmutatni a Társaság

A Takarékbank megítélése szerint a piac által ismert működési környezetben beálló negatív fejleményekhez a Társaság javarészt megfelelően alkalmazkodott, de az eredmény még így is jelentősen elmarad a tavalyi rekordszámoktól. Összességében tehát – a hangsúlyozottan már szinte teljesen beárazott negatív fejleményektől eltekintve – inkább pozitív a gyorsjelentés által tükrözött kép, de a képet valamelyest árnyalja az üzemi költségek, azon belül a marketing és értékesítési költsége vártnál jelentősebb emelkedése.

A gyorsjelentésnek az árfolyamra gyakorolt hatása véleményünk szerint inkább pozitív lehet a konszenzust meghaladó számok miatt.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.