2007. augusztus 16. 07:38

A tegnapi záráskor a fél világgal elhitette az USA, hogy végre egy kis emelkedés jöhet. Hát csúnyán megtréfáltak mindenkit.

Pozitív kezdés után az utolsó másfél órában omlott össze Amerika, a Dow -1,3, a Nasdaq -1,6 százalékkal zárt. A jelzálogpiac összeomlásától, és a válságnak a gazdaság más szektoraiba történő begyűrűzéstől félnek a befektetők. Az amerikai pénzügyminiszter megpróbálta megnyugtatni a kedélyeket, úgy nyilatkozott, hogy a történések hatással lesznek a növekedésre, de nem várható majd recesszió. Nos nem hittek neki...

Az amerikai hírekre a Távol-Keleten komoly eséssel válaszoltak, a japán és a kínai tőzsde 2 százalékot gyengült, viszont a koreai és az indonéz 7 (!!!) százalékot. Képzeljük el, egy ilyen esés a Bux-ban 1900 pont mínuszt jelentene. Ehhez képest nálunk már-már nyugalom van, -1,8 százalék (-450 pont) körül vagyunk az első fél órát követően.

Bármilyen durván hangzik is, félő, hogy most még csak valamiféle kijózanodási stádiumban vagyunk, akik az elmúlt években csak emelkedést láttak, azok átértékelik a történéseket. Az általános para, amikor mindenki eszetlenül dobálja el a részvényeket, még messze van.

Jó tanácsként csak a régi bölcsességet lehet felhozni, "Hulló késbe ne nyúlj bele!".


A nagy hazai cégek persze próbálják valamennyire tartani saját árukat (esetleg ha megkérdezik, hogy "má mé veszik", akkor azzal a válasszal, hogy most kedvezőek a részvényárak). Az OTP Bank Nyrt. csütörtökön 150.000 darab OTP törzsrészvényt vásárolt 9.367 forintos átlagáron, míg a Mol 146.006 darab sajátrészvényt vásárolt 26.147 forintos átlagáron.

Ellenállási szintek természetesen vannak, ahonnan visszapattanhat a piac, de ezekkel ilyen ideges szituációban érdemes óvatosan bánni.
Ahogy a Chartcenter ábráján látszik, most 26500 (jelenleg itt vagyunk) és 26000 körül állhat meg a zuhanás.

Update 1

Sem Pest, sem az európai piacok nem tudtak ellenálni, London és Frankfurt is 2 százlékos esést mutat, de a határidős indexek alapján délután a tengerentúlon is folytatódik a lejtmenet.

A reggeli kezdés után a piac csúnyán megadta magát, 3 százalék feletti mínuszban vagyunk, amelyből immár a Mol is kivette a részét. Az olaj 2,6, az OTP 5,5 százalékot esett, de a Richtert is a tegnapi záró alatt 1,5 százalékkal lentebb kötik. Egyetlen nagyobb papír van, ami még tartja magát, a Mtelekom, ami 930-on, a tegnapi záróáron forog.


Ismét esni kezdett a forint a budapesti bankközi piacon, a szerda délutáni átmeneti pozitív korrekció után. Az eurót reggel kilenc órakor 259,00/10 forinton jegyezték, kissé erősebben az előző napi 258,50 körüli átlagos szintnél, de jóval erősebben a délutáni hirtelen korrekciónál, ami 256,50/80 forintra vitte le az árfolyamot.

Az euró/forint árfolyam alakulását befolyásoló körülmények nem változtak, az átmeneti forint erősödést egy félreértelmezett értesülésnek tulajdonítják. Változatlanul a befektetők visszafogott kockázatvállalási hajlandósága, a pénzpiaci befektetések átáramoltatása dollárban denominált, úgymond "biztonságos" eszközökbe, valamint az euró dollárral szembeni gyengülése a főbb meghatározó tényezők.

Update 2

Nagy forgalom mellett nagyot estünk. Közel 75 milliárdos forgalom mellett 25894.59 (-1122.82, -4.16%) pont lett az index. Nem vagyok jó a korábbi statisztikákban, de "all in!"-t mernék mondani, hogy ez minden idők 5 legnagyobb pontbeli esésében benne van.

A nagy kérdés, ismét, hogy Amerika beváltja-e az előzetes várakozásokat és folytatja a mélyrepülést, vagy valami fordulat következik be napközben és mérsékelt mínuszban (netán pluszban zár). Akkor valószínűleg holnap itthon is lehet némi optimizmus. Ami a hazai piac szempontjából kellemetlen, hogy miközben eksön van, ránk egy hosszú hétvége vár. Így hacsak nem lesz valami gyökeres fordulat az immár óvatosabbá vált befektetők feltehetőleg nem nyitnak vételi pozíciókat pénteken.

Előbb-utóbb mindenesetre kell jönni némi korrekciónak itt is, és más piacokon is, ám félő, hogy az irány összességében a következő hetekben továbbra is lefele. Amíg nincs egyértelmű jel arra, hogy a rossz portfoliókat kitisztították, és nincsenek rejtett aknák, addig elég nagy a kockázat, özvegyek és türelmetlenek ne vegyenek részvényeket.

A mai vágóhídon amúgy egyértelműen az OTP volt a toplúzer, 38 milliárdos forgalom mellett 7,7%-ot esett (8600Ft). Rosszul jártak a Synergon (-7,7%) és Econet (-5,4%) tulajdonosok is. Az átlagosnál kisebb veszteséget szenvedtek a Richter (35800, -2,7%), a Mol (25605, -2,46%) és a MTelekom (920, -1,1%) részvényesek.

Aki papírban ül, annak biztatásként azt tudom javasolni, hogy tessék drukkolni Amerikának, hátha visszapattannak és holnap mi is elindulunk felfele.

  • **


A napelemgyártó üzemek létesítését tervező Genesis Energy névértéken 603,9 millió forintos tőkeemelést hajtott végre, aminek következtében a társaság jegyzett tőkéje 4 milliárd forintra nő a jelenlegi 3,4 milliárdról.

A kibocsátásból befolyt összeg mintegy 3,382 milliárd forint. Az 500 forint névértékű új részvények kibocsátási ára 2.800 forint volt. Az új részvények döntő részét a társaság főrészvényese, a Genesis Investment Funds Ltd. jegyezte le. A Genesis Energy Nyrt. 2007 első félévében 462 millió forint veszteséget könyvelt el, szemben az egy évvel korábbi 3 millió forint veszteséggel.

Az elmúlt egy évben jelentős átalakuláson ment át a cég. A múlt év első felében - még Novotrade-ként - eladta különböző érdekeltségeit, és tevékenységét a napelemgyártás megindítására koncentrálta. A társaság Magyarországon, Spanyolországban és Szingapúrban tervez vékonyfilm technológiájú napelemgyárakat építeni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.