2009. szeptember 29. 11:41

A gazdasági fundamentumok nem indokolták a március óta tartó rallyt a világ tőzsdéin - olvasható egy kedden megjelent elemzésben. Éppen ezért a szakemberek arra számítanak, hogy idén elmarad a Mikulás-rally.

A gazdasági fundamentumok nem indokolták a március óta tartó rallyt a világ tőzsdéin, főleg a valóságtól elszakadó piaci hangulat és a remény hajtotta a piacokat - olvasható egy kedden megjelent elemzésben. Éppen ezért a szakemberek arra számítanak, hogy a negyedik negyedév második felében elérkezhet a korrekció a részvénypiacokra, vagyis elmaradhat a Mikulás-rally.

Elsősorban a globális kockázatvállalási étvágy magas szinten való beragadásának köszönhetően a Budapesti Értéktőzsde BUX indexe már maga mögött hagyta a Lehman Brothers tavaly szeptemberi csődjekor tapasztalt értékeket. A hangulat vezérelte emelkedés után azonban mindenképpen várható korrekció a világ tőzsdéin, ez pedig az év utolsó hónapjaiban jöhet el - olvasható az Equilor kedden kiadott elemzésében.

Maximum a szárnyalás felét adhatjuk vissza

"A Budapesti Értéktőzsdén enyhe lefelé araszolgatásra számítunk a negyedik negyedévben, véleményünk szerint a piac nem fogja elérni a márciusi mélypontokat" - mondta az mfor.hu kérdésére Kovács Roland, az Equilor elemzője. A szakember szerint maximum a március óta tapasztalt emelkedés felét korrigálhatják vissza a részvények.

"16 000 pontnál van egy erős támasza a BUX-nak, legfeljebb addig tartom elképzelhetőnek az esést. Összességében szerintem egy 2-3000 pontos lejtmenet lehet benne a piacban jelenleg" - teszi hozzá Kovács Roland.

Az OTP-vel kapcsolatban az Equilor elemzői úgy vélekednek, hogy várhatóan továbbra sem lesz szükség a menedzsment idei 150 milliárdos profitvárakozásának módosítására, mivel a harmadik negyedévben fokozatosan javult az iparági környezet. Azonban a pozitív hangulat ellenére a befektetők az év végén is érzékenyek lehetnek a rossz hitelállomány növekedésére és a céltartalékképzésre - áll az elemzésben. Összességében a szakemberek szerint a negyedik negyedévben a pénzügyi szektor megítélése határozhatja meg az OTP árfolyamát.

A Mol a második negyedévben elsősorban a pénzügyi eredmény - a forint erősödése miatt - realizált jelentős profitot, a harmadik negyedévben az Eqilor elemzői szerint folytatódhatott ez a tendencia. Az iparági környezetben azonban továbbra sem látszik javulás, ami az üzemi eredményt nyomás alatt tarthatja. "A forint gyengülése potenciális veszélyt jelenthet a társaság megítélésére nézve. Rövidtávon azonban egyelőre a hangulat nem utal a magyar piaci eszközökkel kapcsolatos pozitív kockázati megítélés megfordulására" - vélekednek az Equilornál.

A Richter esetében az elemzők azt emelik ki, hogy az újabb kötvénykibocsátással kikerült a felvásárlási sztori a papírból, a negyedik negyedévben elsősorban a gyógyszeripar megítélése mozgathatja az árfolyamot. Ebből a szempontból fontos lehet a H1N1-vírus terjedése, mely meghatározhatja a hangulatot.

A Magyar Telekomnál a létszámleépítésekből az látszik, hogy a cég a kieső profitot költségcsökkentéssel igyekszik pótolni. "Az osztalék mértéke vélhetően tartható lesz az idei eredmény után is, ezért a piac továbbra is osztalékrészvényként kezeli, és mint ilyen, az MNB kamatcsökkentései pozitív hatást gyakorolhatnak az árfolyamára" - vélekednek az elemzők. A gyorsjelentéstől nem várnak komoly meglepetést a szakemberek.

Év végére 280 fölé gyengülhet a forint

A kiszámíthatóbb, és folyamatosan lefelé mutató kamatpálya alapvetően jót tehet a forint árfolyamának is, de természetesen az elsődleges impulzust továbbra is a nemzetközi hangulattól kapjuk majd - jósolják az Equilor elemzői. Véleményük szerint így két ellentétes erő egymásnak feszülését hozhatja az utolsó negyedév, hiszen amíg a csökkenő kamatvárakozás még mindig vonzó a befektetők számára, addig a kockázatvállalói kedv hirtelen változása azonnal megjelenik majd a forint árfolyamában. Ennek megfelelően a forint tekintetében felemás negyedévre számítanak, amelynek első részében még további forinterősödés is benne lehet, de az év végére mindenképpen magasabb, 280 feletti árfolyamokkal számolnak.

A szakemberek szerint a külső körülmények a még mindig magas alapkamat további csökkentését indokolják az év utolsó három hónapjában. A fő kérdés az lesz, hogy az inflációs pálya felfelé mozdul-e az áfaemelés áthárítása miatt, illetve, hogy csökken-e a kockázatvállalási hajlandóság a világban.


"Amennyiben a válasz mindkét kérdés esetében nem, akkor konzervatív esetben is 50 bázispontos kamatcsökkentéssel számolunk a negyedik negyedév három kamatdöntő ülésén, melyekre sorrendben október 19-én, november 23-án és december 21-én kerül majd sor. A forint tartós stabilitása, esetleges erősödése esetén akár egy 100 bázispontos kamatvágást sem tartunk elképzelhetetlennek" - írják az elemzők.

Azt azonban valószínűbbnek tartják, hogy a Monetáris Tanács a kiszámítható kamatpálya mellett teszi le voksát, és tartózkodni fog az 50 bázispontnál nagyobb vágásoktól.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.