2007. szeptember 27. 07:44

Jövőre már működik az új rehabilitációs rendszer, amelyet fokozatosan léptet életbe a kormány. A következő évben azokra lesz érvényes az új szabályozás, akik igénylik a rehabilitációs járadék megállapítását vagy 2008-ban kell megjelenniük a soros felülvizsgálatokon, írja a Napi Gazdaság.

A nyugdíjazási rendszer átalakításával, illetve a megváltozott munkaképességűek támogatott foglalkoztatásával is javítani kívánják a munkaképes korúak gazdasági aktivitási arányát. A kormányzat a mostani ciklus végére több tíz milliárdos költségvetési megtakarítást remél a korábban a munkanélküliség elől rokkantnyugdíjba menekültek munkapiacra való visszatérítésétől. Jelenleg az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai szerint összesen 802,5 ezren részesülnek rokkantsági nyugdíjban, és havonta 50,65 milliárd forintot folyósítanak ellátásaikra. Többségük - 452 ezer ember - korhatár alatti rokkantsági nyugdíjat kap, áll a Napi Gazdaság beszámolójában.

Az ellátórendszer tavaly elindított reformja azt célozza, hogy közülük mind többen térjenek vissza a munkaerőpiacra. Ezért és a munkavállalók, valamint az adóforintok védelme érdekében vezették be például a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató vállalkozások akkreditációját is, amelytől a csalók kiszűrését reméli a munkaügyi tárca. Eddig közel ezer vállalkozást akkreditált a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal, de folyamatosan jelentkeznek a cégek. Mintegy tizedük rehabilitációs többletszolgáltatásokra is vállalkozott.

A júliustól hatályos rehabilitációs járadékról szóló törvény értelmében azoknak, akik jövőre kérik a rokkantsági nyugdíj megállapítását, az intézet elsősorban arról ad szakvéleményt, hogy a bekövetkezett egészségkárosodás mellett mennyire munkaképesek, milyen munkakörök ellátására alkalmasak még a kérelmezők, illetve rehabilitálhatóak-e, és hogy ez mennyi időt vesz igénybe, olvasható a Napi Gazdaságban.

A rokkantsági nyugdíjat akkor állapítják meg, ha a szakvélemények szerint nem rehabilitálható az igénylő. Az új rendszert fokozatosan vezetik be, és már azokra is érvényes lesz, akiknek 2008-ban kell megjelenni a soros felülvizsgálatokon, valamint azokra is, akik kérik a rehabilitációs járadék megállapítását.

A munkaügyi szakemberek részt vesznek majd a munkaalkalmassági vizsgálatokon, és komoly szerepük lesz az egyéni rehabilitációs eljárásokban is: az adott régióról szóló munkapiaci ismereteik alapján segíthetnek a megváltozott munkaképességűeknek új szakmát és az elsajátításához szükséges támogatott képzést választani, írja a Napi Gazdaság.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.