<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Úgy tűnik, hiába a május eleje óta tartó lejtmenet a világ részvénypiacain, a Wall Streeten tovább tombol az internetes részvények iránti "őrület".

A LinkedIn és az orosz keresőóriás, a Yandex bevezetése után matól újabb internetes cég részvényeivel lehet kereskedni a Wall Streeten. A Pandora internetes rádió papírjait, amely cég a Grouponnal egy időben, június elején kérelmezte nyilvános részvénykibocsátását 16 dolláron jegyezhették le a kibocsátás során a befektetők. A kedden közölt végleges jegyzési ár így jóval magasabb az előzetesen becsült 10-12 dolláros ársávnál.

Az IPO során 14,68 millió részvényt értékesítő Pandorának 90 millió regisztrált felhasználója volt április végén. Bár a cég üzleti modellje a reklámértékesítések mellett az előfizetői bevételekre is épít, a január végével záródó pénzügyi évükben a bevételek 87 százaléka reklámokból származott, mivel a regisztrált felhasználók jelentős része az ingyenes verziót hallgatja.

A Pandora az előző pénzügyi évében 137,8 millió dollár bevételt ért el, ami 150 százalékos növekedésnek felel meg, ugyanakkor továbbra is veszteséges volt, bár a mínusz mértéke jelentősen, 1,76 millió dollárra csökkent, a korábbi év 16,75 millió dollárja után.  Ugyanakkor készpénztermelő képessége már tavaly megmutatkozott a cégnek, hiszen 3,2 dolláros pozitív operatív cashflowt tudott felmutatni.

A Pandora előtt egy nappal részvényei nyilvános kibocsátását megkérő Groupon IPO-járól egyelőre nincsenek információk. A Google 6 milliárd dolláros ajánlatát az év elején elutasító legnagyobb "kuponos" cég kibocsátásáról erősen megoszlanak a vélemények, egyesek szerint az évszázad üzlete, míg mások piramisjátékhoz hasonlítják a Groupon üzleti modelljét.

A május közepén az új-generációs internetes cégek közül a Wall Streetre elsőnek megérkező LinkedIn részvényei egyébként az első kereskedési nap végére megduplázták 45 dolláros kibocsátási értéküket, sőt a kereskedés során 125 dollárt is megadtak a befektetők a papírokért. Igaz, azóta jelentősen csökkent az ár, és a keddi kereskedés végén 76,34 dolláron zárt a papír, de az IPO során jegyző befektetők még így is jelentős hasznot érhettek el.

Bár a közösségi internetes cégek iránt jelenleg igen felfokozott a tőkepiaci érdeklődés, az iparág "zászlóshajója", a Facebook a legfrissebb hírek szerint csak idén ősszel kérelmezi tőzsdei bevezetését. Így a 100 milliárd dollár bevételt is elérhető kibocsátásra legkorábban 2012 elején kerülhet sor.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.