2p

Rekordösszegű veszteséget, 17,1 milliárd dollárt (10,9 milliárd fontot) jelentett a kedden Londonban ismertetett második negyedéves beszámolójában a BP.

A Mexikói-öbölbeli olajkatasztrófáért felelős cég 1992 óta nem szenvedett veszteséget, az első negyedévben még milliárdos nyereséget könyvelhetett el. A második negyedéves veszteség a brit történelem egyik legnagyobb összegű deficitje.

Elemzők szerint ugyanakkor sokan a közölt 10,9 milliárdnál is nagyobb veszteséggel számoltak, így az eredmények közlése után a piacok fellélegeztek, a FTSE emelkedett, a BP részvényeinek árfolyama szintén.

A BP elnöke, Carl-Henric Svanberg szerint a vállalat a Deepwater Horizon olajfúró torony április 20-án történt katasztrófája ellenére is stabil, és világszerte vannak érdekeltségei. "A veszteség persze óriási, ami árnyékot vet minden egyébre" - fogalmazott. Az elnök ugyanakkor bízik abban, hogy a BP reputációja javulni fog. "A pénzügyi biztonságot illetően nem támadhat kétség" - mutatott rá.

Svanberg arról is beszélt, hogy a katasztrófa elhárítására 20 millió fontot különítenek el. Ez az első hivatalos költségbecslés, amelyet a vállalat közzétesz. A BP nem zárja ki, hogy a költségek tovább nőnek.

Tony Hayward távozásáról szólva úgy fogalmazott, hogy kölcsönös megegyezés született. A vezérigazgató a igazgatótanács szerint jó munkát végzett, Hayward azonban tisztában van helyzetével, ezért született döntés távozásáról. Az 53 éves vezérigazgatót az amerikai Bob Dudley váltja.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!