TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Rekordösszegű veszteséget, 17,1 milliárd dollárt (10,9 milliárd fontot) jelentett a kedden Londonban ismertetett második negyedéves beszámolójában a BP.

A Mexikói-öbölbeli olajkatasztrófáért felelős cég 1992 óta nem szenvedett veszteséget, az első negyedévben még milliárdos nyereséget könyvelhetett el. A második negyedéves veszteség a brit történelem egyik legnagyobb összegű deficitje.

Elemzők szerint ugyanakkor sokan a közölt 10,9 milliárdnál is nagyobb veszteséggel számoltak, így az eredmények közlése után a piacok fellélegeztek, a FTSE emelkedett, a BP részvényeinek árfolyama szintén.

A BP elnöke, Carl-Henric Svanberg szerint a vállalat a Deepwater Horizon olajfúró torony április 20-án történt katasztrófája ellenére is stabil, és világszerte vannak érdekeltségei. "A veszteség persze óriási, ami árnyékot vet minden egyébre" - fogalmazott. Az elnök ugyanakkor bízik abban, hogy a BP reputációja javulni fog. "A pénzügyi biztonságot illetően nem támadhat kétség" - mutatott rá.

Svanberg arról is beszélt, hogy a katasztrófa elhárítására 20 millió fontot különítenek el. Ez az első hivatalos költségbecslés, amelyet a vállalat közzétesz. A BP nem zárja ki, hogy a költségek tovább nőnek.

Tony Hayward távozásáról szólva úgy fogalmazott, hogy kölcsönös megegyezés született. A vezérigazgató a igazgatótanács szerint jó munkát végzett, Hayward azonban tisztában van helyzetével, ezért született döntés távozásáról. Az 53 éves vezérigazgatót az amerikai Bob Dudley váltja.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.