2007. október 25. 04:54

Az építőipar és az építés során alkalmazott különböző munkafolyamatok, valamint az építésügyben résztvevők "nyomon követése", a folyamatok átláthatóbbá tétele érdekében úgynevezett építésügyi kódexet fogadott el a kormány - mondta el az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára.

Szaló Péter bejelentette továbbá, hogy módosították az építésfelügyeletről szóló kormányrendeletet is. Ennek értelmében a regionális közigazgatási hivatalok hatáskörébe tartozó építésügyi ellenőrzésekben résztvevők létszámát országosan 32-vel bővítették, és 210 millió forint plusz forráshoz jutnak a regionális építésügyi hatóságok.

A szakállamtitkár ismertetése szerint szigorítják és részletesebbé teszik a szerződéseket, a különböző munkafolyamatokhoz tartozó dokumentációkat, létrejön a tervellenőr intézménye. A közintézmények és több tulajdonossal bíró építmények esetén szervizkönyvet kell vezetni.

A szerződéses kötelezettség körébe tartozik a jövőben például az, hogy meg kell határozni a minőségi, mennyiségi követelményeket, a munka elkezdésétől annak befejezéséig a részletes határidőket, az átadás-átvétel, az elszámolás és a kifizetés módját és az ehhez kapcsolódó határidőket, valamint az alvállalkozók körét is rögzíteni kell a szerződésekben és az építési naplóban. A dokumentumokban rögzíteni kell azt is, hogy az építtető elegendő munkavállalóval és képzett szakemberrel rendelkezik.

Szaló Péter a tervellenőr intézményének bevezetése kapcsán megemlítette, hogy tervellenőrt akkor kell alkalmazni, ha kivitelezési terv elkészítésére kötelezett az adott beruházás. A tervellenőr akár le is állítathatja a beruházást, ha úgy ítéli meg, hogy a terv valamilyen követelménynek nem felel meg. A tervellenőr alkalmazását elsődlegesen a nagyobb beruházásoknál - stadion, szórakoztató- és bevásárlóközpontok - tartja indokoltnak a kormány - tette hozzá a szakállamtitkár.

Szaló Péter az építésügyi kódex kapcsán megemlítette, hogy több mint tíz kormányrendeletet hatályon kívül helyeztek, és több más - az építésügyhöz kapcsolódó - jogszabályi paragrafust töröltek. Ehhez kapcsolódóan azt mondta: az engedélyhez kötött építmények körét jelentősen csökkentik, a kisebb munkákhoz nem kell ilyen engedély, csak bejelentési kötelezettség. Ettől azt várják, hogy rugalmasabb lesz az építési folyamat, számolt be az MTI.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.