<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Újabb szigorítás léphet életbe, amely akár jelentősen csökkentheti a Bitcoin iránti igényt. Ez pedig az árfolyam visszaesését hozhatja.

Egy héttel ezelőtt már komoly figyelmeztetés érkezett a kriptovaluták számára, amikor a kínai hatóságok komoly korlátozásokat léptettek életbe, betiltották az úgynevezett Initial Coin Offerings-et (ICO). Az ICO a kriptoeszközök számára egyfajta piacra lépési platform. A platformok bezárása a kriptovalutákba fektetők számára jelentett folyamatos új forrást. Ennek elzárása miatt pedig várhatóan kisebb igény lesz majd a fizetőeszközökre. A hírre először komolyabb eladással reagáltak a piacok, utána viszont az esést "kezdték megvenni". Az elmúlt egy évben ugyanis eddig minden komolyabb eladási hullám jó vételi lehetőség volt. Volt olyan szakértő ugyanakkor, aki arra figyelmeztetett, hogy ez meg fog változni, és most nem vételi szignál érkezett a visszaeséssel, hanem trendforduló.

A legújabb hír valószínűleg megerősíti ezt a teóriát, hiszen ez még az egy héttel korábbinál is közvetlenebb fenyegetést jelent. A kínai hatóságok ugyanis azt tervezik, hogy teljesen megtiltják a belföldi szereplők számára a Bitcoin átváltást. Ez egyesek szerint nagyon súlyos ütést adna az elmúlt években szárba szökő kereskedelemnek. Továbbá nem csak a négy évvel ezelőtt indult virtuális pénznemek kínai piacát rengetné meg, hanem az ázsiai kereskedelmet is gyakorlatilag lenullázná. Ha figyelembe vesszük, hogy az amerikai szabályozó hatóság, a SEC is komoly korlátozásokat tervez, akkor nehéz komoly további sikersztorit belelátni a Bitcoinba.


Visszatérve a kínai tervekre, a beszámolók szerint korábban a most nyilvánosságot kapottnál enyhébb megoldás körvonalazódott. Az év elején ugyanis még azt vizsgálta a szabályozó hatóság, a kriptovalutákat hogyan lehetne olyan módon szabályozni, hogy legalább a pénzmosás elleni jogszabályokat ne sértse a kereskedelmük. Úgy tűnik azonban, hogy erre nem találtak kielégítő megoldást, így a teljes tiltás felé kívánnak elmozdulni.

A kínai államot állítólag azért is zavarja meglehetősen a Bitcoin és a többi kriptovaluta, mert egyes felmérések szerint számottevő megtakarítás összpontosult ilyen eszközökben. A távol-keleti befektetők egy része kétkedik a jüan értékállóságában, ezért kezdtek ilyen virtuális pénzeket vásárolni. Ráadásul a növekvő kínai állomány miatt az utóbbi hónapokban nem csupán értékmegőrző szerepe volt ezeknek az eszközöknek, hanem egyre nagyobb mennyiségű tranzakciót is lebonyolítottak velük.

A virtuális pénznemek elméletileg lehetővé teszik a tulajdonosaik számára, hogy megkerüljék a hagyományos (ez esetben a kínai állam által ellenőrzött) bankrendszert, és szabadon mozgassák a tőkéjüket. Mindezek együtt pedig már olyan hatásokkal járnak, amelyek miatt a kínai hatóságok várhatóan a lehető legszigorúbban fognak fellépni a Bitcoinnal szemben.

mfor.hu