<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Akad pár dolog, ami erősen emlékeztet a lufi fújódás ismérveire az arany piacán, de ezek nem zárják ki az árfolyam 1.300 dolláros szintre kerülését.


Hírlevél feliratkozás


A tünetek…

A múlt héten – amellett, hogy az arany unciánkénti árfolyama egy méretes emelkedés keretében új rekordot döntött dollárban számolva is az euróban jegyzett csúcsa után – üzembe helyeztek egy masinát az Egyesült Arab Emirátusokban lévő Emirates Palace Hotel halljában, amiből aranyrudacskákat és érméket vásárolhat az éppen ott lődörgő vendég. Ez már olyan momentum ebben a legújabb kori aranylázban, ami elgondolkodtatja a sokat látott tőzsdei kereskedőket, hogy nem közelít-e már a nemesfém árának emelkedése valamiféle tető felé. Amikor a mánia ilyen reakciókat vált ki, akkor általában közeleg a trend vége.

Ezt az érzést erősítheti egyes elemzőknek azon kijelentései is, amelyek szélsőséges árfolyamprognózisokat tartalmaznak. Martin Murenbeeld, a DundeeWealth közgazdásza például az 1980-as árrekord inflációval növelt értékének elérését, vagyis 2.300 dolláros árfolyamot sem látja kizártnak, igaz óvatosságból nem említett időpontot, hogy ez mikorra is realizálódhat. Láttunk már hasonló jövendöléseket az olaj piacán, ami 200 dolláros hordónkénti árfolyamról szólt, vagy akár az euró forintban jegyzett árfolyamára vonatkozó 500 forintos rémképeket. Mindkét instrumentum ára ezek megjelenésekor váltott irányt.


… és a chart

Korrekciókkal szabdalt, de alapvetően erős trendben emelkedik az árfolyam. Jelenleg már kissé túlvett állapotba került a piac, de amint azt tavaly év végén láthattuk, ezt még lehet fokozni. A másfél éven keresztül kialakuló fordított fej-váll alakzat – ami ebben az esetben trendmegerősítő jelleggel bírt – 1.300 dolláros célárat vetített előre, ami most megvalósulni látszik. Ennél sokkal messzebb menni igen nehéz lenne, ugyanis a túlvettség mellett az is jól látható, hogy a 700 dollárról indult emelkedés ötödik hullámában vagyunk, amit három korrekciós hullámnak kéne követnie. Ennek a korrekciónak legalább 1.050 dollárig tartó esést kell hoznia, visszaadva az utolsó emelkedő ciklusban elért növekményt.
Gede Balázs - Tőzsdeklub

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.