TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2010. május 17. 05:04

Akad pár dolog, ami erősen emlékeztet a lufi fújódás ismérveire az arany piacán, de ezek nem zárják ki az árfolyam 1.300 dolláros szintre kerülését.


Hírlevél feliratkozás


A tünetek…

A múlt héten – amellett, hogy az arany unciánkénti árfolyama egy méretes emelkedés keretében új rekordot döntött dollárban számolva is az euróban jegyzett csúcsa után – üzembe helyeztek egy masinát az Egyesült Arab Emirátusokban lévő Emirates Palace Hotel halljában, amiből aranyrudacskákat és érméket vásárolhat az éppen ott lődörgő vendég. Ez már olyan momentum ebben a legújabb kori aranylázban, ami elgondolkodtatja a sokat látott tőzsdei kereskedőket, hogy nem közelít-e már a nemesfém árának emelkedése valamiféle tető felé. Amikor a mánia ilyen reakciókat vált ki, akkor általában közeleg a trend vége.

Ezt az érzést erősítheti egyes elemzőknek azon kijelentései is, amelyek szélsőséges árfolyamprognózisokat tartalmaznak. Martin Murenbeeld, a DundeeWealth közgazdásza például az 1980-as árrekord inflációval növelt értékének elérését, vagyis 2.300 dolláros árfolyamot sem látja kizártnak, igaz óvatosságból nem említett időpontot, hogy ez mikorra is realizálódhat. Láttunk már hasonló jövendöléseket az olaj piacán, ami 200 dolláros hordónkénti árfolyamról szólt, vagy akár az euró forintban jegyzett árfolyamára vonatkozó 500 forintos rémképeket. Mindkét instrumentum ára ezek megjelenésekor váltott irányt.


… és a chart

Korrekciókkal szabdalt, de alapvetően erős trendben emelkedik az árfolyam. Jelenleg már kissé túlvett állapotba került a piac, de amint azt tavaly év végén láthattuk, ezt még lehet fokozni. A másfél éven keresztül kialakuló fordított fej-váll alakzat – ami ebben az esetben trendmegerősítő jelleggel bírt – 1.300 dolláros célárat vetített előre, ami most megvalósulni látszik. Ennél sokkal messzebb menni igen nehéz lenne, ugyanis a túlvettség mellett az is jól látható, hogy a 700 dollárról indult emelkedés ötödik hullámában vagyunk, amit három korrekciós hullámnak kéne követnie. Ennek a korrekciónak legalább 1.050 dollárig tartó esést kell hoznia, visszaadva az utolsó emelkedő ciklusban elért növekményt.
Gede Balázs - Tőzsdeklub

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.