2007. szeptember 19. 13:22

Építési telek vásárlására is igénybe vehetőek szeptembertől az Erste Bank piaci kamatozású lakáscélú hitelei. A hitel egyaránt igényelhető forint, svájci frank és euró alapon, minimális összege 500 ezer, maximális összege pedig 30 millió forint lehet. A világhálón böngészve megállapítható, hogy a pénzintézet termékének ötlete nem egyedi, a nagyobb hazai bankok többsége már korábban is nyújtott hitelt építési telkekre.

Az Erste közleménye szerint a telekvásárlási hitel főbb feltételei megegyeznek a "normál" piaci kamatozású lakáshitelekével, azaz egyaránt igényelhetőek fedezet és jövedelem alapon, türelmi idővel és többféle (forint, svájci frank és euró) devizanemben. A pénzintézet a telek későbbi beépítését sem vizsgálja, tehát az sem probléma, ha az esetleges építkezés nem azonnal, vagy nem banki forrásból valósul meg. Építési hitelek esetén pedig a telekár vételárhátraléka is a finanszírozás része lehet.

A telekvásárlási hitel finanszírozási hányadai megegyeznek a mindenkori hatályos piaci lakáscélú hitelekével. A finanszírozás feltétele, hogy a megvásárolandó építési telek a tulajdoni lap szerint belterületi, "kivett beépítetlen terület" vagy "beépítetlen terület" minősítésű, valamint per-, teher- és igénymentes legyen (ez alól kivételt jelent a helyi önkormányzat beépítési kötelezettséget biztosító visszavásárlási joga).

Az elmúlt évek dinamikus terjeszkedésének köszönhetően egyébként az Erste viszonylag jó pozíciókat vívott ki a hitelszegmensben, a bank lakossági hitelpiaci részesedése 10,7 százalék volt július végén, a teljes hitelállomány pedig közel 572 milliárd forintra rúgott. A lakáshitelek területén piaci részesedésük a 351 milliárd forintos állománnyal elérte a 12 százalékot.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.