Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Építési telek vásárlására is igénybe vehetőek szeptembertől az Erste Bank piaci kamatozású lakáscélú hitelei. A hitel egyaránt igényelhető forint, svájci frank és euró alapon, minimális összege 500 ezer, maximális összege pedig 30 millió forint lehet. A világhálón böngészve megállapítható, hogy a pénzintézet termékének ötlete nem egyedi, a nagyobb hazai bankok többsége már korábban is nyújtott hitelt építési telkekre.

Az Erste közleménye szerint a telekvásárlási hitel főbb feltételei megegyeznek a "normál" piaci kamatozású lakáshitelekével, azaz egyaránt igényelhetőek fedezet és jövedelem alapon, türelmi idővel és többféle (forint, svájci frank és euró) devizanemben. A pénzintézet a telek későbbi beépítését sem vizsgálja, tehát az sem probléma, ha az esetleges építkezés nem azonnal, vagy nem banki forrásból valósul meg. Építési hitelek esetén pedig a telekár vételárhátraléka is a finanszírozás része lehet.

A telekvásárlási hitel finanszírozási hányadai megegyeznek a mindenkori hatályos piaci lakáscélú hitelekével. A finanszírozás feltétele, hogy a megvásárolandó építési telek a tulajdoni lap szerint belterületi, "kivett beépítetlen terület" vagy "beépítetlen terület" minősítésű, valamint per-, teher- és igénymentes legyen (ez alól kivételt jelent a helyi önkormányzat beépítési kötelezettséget biztosító visszavásárlási joga).

Az elmúlt évek dinamikus terjeszkedésének köszönhetően egyébként az Erste viszonylag jó pozíciókat vívott ki a hitelszegmensben, a bank lakossági hitelpiaci részesedése 10,7 százalék volt július végén, a teljes hitelállomány pedig közel 572 milliárd forintra rúgott. A lakáshitelek területén piaci részesedésük a 351 milliárd forintos állománnyal elérte a 12 százalékot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.