2018. február 8. 21:30

A csütörtöki kereskedés végén megint nagyon durva mínuszok lettek a New York-i tőzsdéken.

A csütörtöki kereskedésben ismét óriási esést láthattunk a New York-i tőzsdéken. Az irányadó mutatók közül a Dow Jones indexe hétfő után ismét 1000 pontnál nagyobb, 4,1 százalékos eséssel zárta a napot. Korábban két ilyen nagy pontértékű zuhanásra sona nem volt példa. Ahogy arra sem, hogy öt kereskedési napból három alkalommal is 500 pont feletti zuhanást produkáljon a piac.

Az S&P 500-as index is gyászosan fejezte be a kereskedést, hiszen a 100 pont feletti gyengülés is közel 4 százaléknak felel meg. A Nasdaq sem tudta magát tartani ott is hasonló arányú volt az esés.

Érdemes persze helyén kezelni a mostani esést, amely még a riasztó számok ellenére is csak 10 százaléknál tart. Így a mostani 1000 pontot meghaladó esések inkább annak tudható be, hogy történetének egyik legjobb évét zárta a piac 2017-ben, és január hónap sem hozott még soha annyi rekordot mint a mögöttünk hagyott.

Más kérdés, hogy a korrekció intenzitása sokakat megrettent, és több elemző is arra figyelmeztet, hogy mind a lakossági, mind az intézményi befektetők nagyon erősen túlsúlyozták a portfóliójukban a részvénypiacot. Így ha valami miatt eszkalálódik a helyzet, akkor bekövetkezhet az az eset, hogy hirtelen akar mindenki menekülni a piacról, és a végén valóban tragikus nap, esetleg napok következhetnek, amikor eltűnnek a vevők, az eladók pedig bármi áron szabadulni próbálnak a papírjaiktól.

A mostani esés kapcsán ismét a kamatemelési várakozások és a potenciálisan növekvő alapkamatok amitől tartanak a befektetők. Ezek természetesen valós veszélyt jelentenek, hiszen a korábbi jegybanki ingyenpénzek időszaka után egy teljesen új helyzetet teremtenek. Másrészt potenciális veszélyt is hordoznak, hiszen mind a vállalatok, mind a lakosság eladósodottsága nagyon magas. Mindez az alacsony kamatkörnyezetben nem jelentett problémát, ám ha növekednek a hitelek költségei az ismét bedőlésekhez vezethet.  

mfor.hu