2017. október 9. 10:48

Az Egyesült Államok és Törökország között éleződő feszültség miatt menekülnek a befektetők.

A dollárhoz és az euróhoz viszonyítva is jelentősen gyengült a török líra hétfőn. A fizetőeszköz közel 2,5 százalékot zuhant a vezető devizákkal szemben. A dollár ellenében megközelítette a 3,7 szintet (a déli órákban 3,6986 volt az árfolyam), míg az euró ellenében a 4,3-as szint fölé kúszott a kurzus. Hozzá kell tenni, hogy ezek a szintek már erősödést jelentenek a reggeli értékekhez képst.

Nem csak a török líra, de a részvénypiac is eladói nyomás alá került. Az isztambuli tőzsde indexe a kereskedés első felében 4 százalék feletti zuhanást jelzett, ahonnan némileg visszakapaszkodott a piac. Igaz, a déli órákban így is 3 százalékot meghaladó a mutató gyengülése.

A háttérben az Egyesült Államok ankarai nagykövetségének vasárnapi bejelentése áll, amely szerint a bevándorló vízumok kivételével nem állítanak ki több vízumot török állampolgároknak, miután a török hatóságok őrizetbe vették a konzulátus egyik munkatársát, számolt be a történtekről az MTI.

Az ankarai amerikai követség a Twitteren tudatta, hogy "újra kellett értékelniük, mennyire elkötelezett a török kormány az amerikai képviselet létesítményei és személyzete biztonságának szavatolása mellett". Kisvártatva a washingtoni török nagykövetség ugyanilyen üzenetet tett közzé az amerikai kormányzat elkötelezettségét megkérdőjelezve. Törökország sem papír alapú, sem elektronikus vízumot nem állít ki amerikaiaknak, és a törökországi reptereken sem ad vízumot amerikai útlevelekbe.

Törökországban a tavaly nyári sikertelen hatalomátvételi kísérletet követően rendkívüli állapotot vezettek be, és átfogó tisztogatás indult az államigazgatásban; több mint 50 ezer embert letartóztattak, és százezernél is többen veszítették el állásukat, mert a gyanú szerint közük volt Gülen mozgalmához, aki következetesen kategorikusan tagadja, hogy bármi köze lett volna a puccskísérlethez.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.