TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

"The next crisis will never be the same as the last one".

Wikipedia: "A crisis (plural: crises) is a turning point or decisive moment in events. Typically, it is the moment from which an illness may go on to death or recovery."

Már sokan leírták az USA lakáspiacát, mely szerint az már elérte az alját, minden rendben lesz... . Erre jött pár napja a BSC sokk, miszerint a minősíthetetlen pénzügyi státuszú lakásvásárlóknak adott hitelek közül egyre több becsődől, veszélyeztetve ezzel sok lemming hedge-fund stratégiáját a jó öreg carrytradre.... . A BSC milliárdokat töm a lyuk betömésére, a Merryll meg megpróbálja eladni a befagyasztott biztosítékokat, de a befektetőminősítők által "BBB"-ben meghatározott minősítésű papírokra csak 30-50%-át fizetik a 100%-os árnak. Ebben az a szép, hogy ez átterjedhet más vállalati kötvény strukúrákra is és, ha valakinek megremeg a keze a "sell" gombon és elad, akkor már lesz egy piaci ár, mellyel ezeket a struktúrákat értékelik, mely akár 10%-kal is a modellel meghatározott, a mérlegekben szereplő ár alatt van... . Ez sok helyen kiverheti a biztosítékot, megnövekszik a kockázat, villog a piros sziréna a kockázatmanagereknél és mindenki egyszerre nyomkodja majd a SELLLLL gombot... . Egyik kedvenc filmemből idézve... "Sell, Mortimer, sell!" .

Szóval a most csírázó pánikhangulatból - bár lehet, hogy ezt otthon a MOL és OTP mániában nem vesszük észre - még csúnya dolgok lehetnek. Az elmúlt héten több vállalati kötvény dealt is lemondtak, nem tudtak felvenni pénzt a kibocsájtók, mert nem volt kereslet! Mekkora változás ez a korábbi hónapokhoz képest!! Innentől sok minden a viselkedési közgazdaságtan területe, miként viselkednek a az egyes befektetők... . Persze mindenki jobban jár, ha senki sem ad el ilyen struktúrákat, mert akkor az ár sem fog esni....DE az első eladó MINDIG jobban jár, mint aki utána jön... . Szóval nem stabil az egyensúly....és van elég "gonosz" hedge fund is, aki meg shortolja is ezerrel, és végre vár a nagy "Judgement day-re"... .

Lehet kicsit bonyolult lett, ezért még egyszer:
- pánik csírázik a finanszírozási piacon, a befektetők bizonytalanok, mindenki ül a carry-tradeben, azaz mindenki egy irányban ül, és így nehéz lesz kimenni az ajtón. Mindenki tisztában volt vele, hogy a piac, kockázati prémiumok alacsonyak, de a szekér megy így maradjunk rajta. Mivel a "fair" értéktől annyira el van távolodva, jó kis korrekció kell, hogy vki vevőként beálljon.. .
- A brókerrészvenyek esnek, érzik a vihar szelét... . A GS legutóbbi eredménye bár jobb volt mint a várt, de már nem ütötte annyival mint korábban, ezért esett is a részvény - túl el voltunk kényeztetve.
- mi lesz, ha a megemelkedett kockázati prémiumok miatt, és a csökkent kockázatviselő hajlam miatt bezuhan a kereslet a vállalati kötvényekre, és a bankok is becsukják a kapukat, mert villog náluk a VAR lámpa? Ki finanszírozza majd az M&A boomot?
- a piacok töretlenül menetelnek, de látszik, hogy a visszapattanás a pár héttel ezelőtti aljról már nem olyan volt mint a korábbi években.. .


OTP már közel 14-es P/E mellett pörög, persze tudom felvásárolják majd...majd... . 11k nem messze ott definiv eladó lennék már, talán már most is adogatnám. MOL is lejjebb csoroghat még, bár korántsem fog úgy szenvedni korrekciókban mint az eddig tette.... Az inkább csipegetős ha lejjebb megy, bár ne számítsunk arra, hogy hirtelen 40k lesz... . Nem olcsó az már most sem, egyedül a stratégiai fontosság a fantázia benne, amit a management 30k-n felismert. És még egyes elemzők üdvözlik is, milyen jó hogy végre optimalizálja a tőkeszerkezetet. Tényleg milyen jó...sok év konszolidációs és felvásárlási dumája után a végén kutyát sem vesz meg, és még ő vált targetté, melyre pánikszerűen vásárol 30k-n. Előrelátó management és átgondolt coporate finance másképp néz ki... .


Mi az útravaló a következő hetekre?
- ne siessünk a vásárlással sőt...
- van elég kockázati faktor, ami csúnyán sülhet el, ha nem sül el, akkor meg a hozamok ugranak majd meg, ami lefékezi a piacot..várjunk ki.
- van szép nagy profit az idei befektetésen, vigyük haza, amíg van és figyeljük a piacot, hogy mozog
- jönnek a 2. negyedéves számok, ami előtt ha vásárlunk az inkább kaszinós stílusú, "beting on the number".


HA vki ebből azt következteti ki, hogy bear vagyok, lehet igaza van, legalább is az elkövetkező időre... . Ez akkor változna, ha megnyugodnának a hozamfelárak és a VIX is visszajönne.. . Addig inkább vagyok szemlélődő mint a maga hősiességében hitt mártír.


Good Luck
V_P

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.