TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A tegnapi rally az USA-ban irányt mutatott. A kérdés csak az, mennyire lesz erős a piac, és tudunk-e csúcsot dönteni.

A tengerentúlon elengedték a bikát, végigsöpört a piacon, rég nem látott emelkedést produkálva. A Dow 283 pontot, 2 százalékot, a Nasdaq pedig bő másfelet ugrott. Természetesen ez jelzés volt a világ számára, irány Észak.

Ennek megfelelően nálunk is felfele indultak az árak. Néhány erősebb nap kell azonban, hogy a sáv tetejét átüssük, mert a mostani lendület csak annak megközelítéséhez volt elég.


És a reggeli hírek zárásaként a szokásos saját részvény ügylet:
A Mol 2007. július 12-én 1.553.884 darab MOL részvényt adott kölcsön, és transzferált át az MFB Invest Zrt részére. Ezzel az MFB Invest Zrt. részesedése a MOL Nyrt-ben 10 swzázalékra növekedett. Emellett a MOL a 2007. június 22-én tett bejelentés alapján, 2007. július 12-én 225.000
darab MOL részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén az OTP Bank Nyrt. és ING Bank Zrt., mint befektetési szolgáltatók közreműködésével 28.333 Ft/db átlagárfolyamon. A tranzakciókat követően a MOL Nyrt. 1.663.041 db "A" sorozatú és 578 darab "C" sorozatú részvényt birtokol.

A többi térségi valutát követve a forint is szűk sávban, 247-248/euró között várható pénteken, gyengébben, mint a korábbi napokban, az euró erősödése miatt. A piaci hangulat jó a térségben, de ezt a legkisebb rossz hír is megváltoztathatja, írta a Dow Jones hírügynökség péntek reggel, kereskedők véleményét idézve.

Update 1

Az amerikai gazdaság azért nincs olyan haj' de jó állapotban. Az egész héten várt kiskereskedelmi adatok a várakozásoknál gyengébbek lettek (két éve nem volt ilyen gyatra adat), hiába mondta tehát tegnap a Wal-Mart, hogy pörög az üzlet, jónéhány cégnél lesznek bajok, ha nem jönnek a vásárlók. Persze az indexben mindezt rövid távon ellensúlyozhatják a kedvező vállalatik hírek (ma pl. a GE fog valószínűleg löketet adni a Dow esetleges további emelkedéséhez), illetve kilátásba helyezett felvásárlási tranzakciók következtében is felfele mehet a piac. A kérdés, hogy mire lesznek inkább tekintettel a befektetők, az egyedi attribútumokra vagy a makrogazdasági problémákra.

Figyelembe véve a dolgokat a magyar piac egyébként viszonylag normálisan viszonyul a mostani történésekhez. Nincs nagy őrület (igaz az tegnap volt), de azért emelkedünk. Persze ha odaát változik a hangulat itt, is indulhat a hullámvasút.

Update 2

Az OTP is vette saját magát, tette közzé a vállalat ma délben. A hivatalos közlemény szerint:
Az OTP Bank Nyrt. tájékoztatja a tőkepiaci szereplőket, hogy a 2007. május 11–i közleményében bejelentett program keretében 2007. július 12-én, a Budapesti Értéktőzsdén 10.000 darab OTP törzsrészvényt vásárolt 10.400,-forint/darab átlagáron az OTP Bank, mint befektetési szolgáltató igénybevételével. Az OTP Bank Nyrt. tájékoztatja továbbá a tőkepiaci szereplőket, hogy 2007. július 12-én 15.000 darab törzsrészvény került lehívásra az OTP Bank Nyrt.-nél működő opciós részvényprogram keretében. Így a Bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 165.000 darabra változott.

A napot elnézve hétfőn megint hasonló közleményeket fognak a cégek publikálni.
Az utolsó egy órában egyébként a két nagyba rendesen belekarmoltak, a Mol így 750 forintot erősödve 29245 forinton, míg az OTP 10680-on zárta a napot. Igaz ehhez hozzájárult az is, hogy a tengerentúli piacok némi hezitálás után végül felfele indultak, így biztos, hogy voltak néhányan akik nem akartak lemaradni az esetleges emelkedésről. A piac furcsaságát mutatja, hogy a két vezető részvény mellett szinte csak a Richter tudott erősödni (38145, +430 Ft), minden más stagnált vagy csökkent.
Az index ennek ellenére 27 milliárdos forgalom mellett 444 pontot ugrott fel, és 29395 ponton zárta a hetet.

Csütörtökön felvett lendületére építve pénteken a forint reggel 0,10-0,20 forintra is megközelítette a 245,00 forintos euró árfolyamot, majd közepes forgalom mellett a nap folyamán szűk sávban folyt a kereskedés 245,50 körül. Délután négy óra tájban az eurót 245,55/60 forinton jegyezték az előző nap délutáni 245,65/75 forint után és szemben az előző hét végi 246,07/17 forinttal.A forint délután 13,03 százalékkal erősebb volt a sávközépnél oldalán 5 bázispontot erősödött a csütörtök délutáni és 20 bázispontot a múlt péntek délutánhoz képest.

Az euró újabb rekordot ért el az amerikai deviza ellenében a nemzetközi piacokon. Nyitáskor a dollárt még 178,25/45 forinton jegyezték, majd délután négy óra felé 177,85/95 forinton, szemben 178,40/50 forintos csütörtök délutáni és 180,85/95 forintos elmúlt hét végi szinttel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.