Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A tegnapi rally az USA-ban irányt mutatott. A kérdés csak az, mennyire lesz erős a piac, és tudunk-e csúcsot dönteni.

A tengerentúlon elengedték a bikát, végigsöpört a piacon, rég nem látott emelkedést produkálva. A Dow 283 pontot, 2 százalékot, a Nasdaq pedig bő másfelet ugrott. Természetesen ez jelzés volt a világ számára, irány Észak.

Ennek megfelelően nálunk is felfele indultak az árak. Néhány erősebb nap kell azonban, hogy a sáv tetejét átüssük, mert a mostani lendület csak annak megközelítéséhez volt elég.


És a reggeli hírek zárásaként a szokásos saját részvény ügylet:
A Mol 2007. július 12-én 1.553.884 darab MOL részvényt adott kölcsön, és transzferált át az MFB Invest Zrt részére. Ezzel az MFB Invest Zrt. részesedése a MOL Nyrt-ben 10 swzázalékra növekedett. Emellett a MOL a 2007. június 22-én tett bejelentés alapján, 2007. július 12-én 225.000
darab MOL részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén az OTP Bank Nyrt. és ING Bank Zrt., mint befektetési szolgáltatók közreműködésével 28.333 Ft/db átlagárfolyamon. A tranzakciókat követően a MOL Nyrt. 1.663.041 db "A" sorozatú és 578 darab "C" sorozatú részvényt birtokol.

A többi térségi valutát követve a forint is szűk sávban, 247-248/euró között várható pénteken, gyengébben, mint a korábbi napokban, az euró erősödése miatt. A piaci hangulat jó a térségben, de ezt a legkisebb rossz hír is megváltoztathatja, írta a Dow Jones hírügynökség péntek reggel, kereskedők véleményét idézve.

Update 1

Az amerikai gazdaság azért nincs olyan haj' de jó állapotban. Az egész héten várt kiskereskedelmi adatok a várakozásoknál gyengébbek lettek (két éve nem volt ilyen gyatra adat), hiába mondta tehát tegnap a Wal-Mart, hogy pörög az üzlet, jónéhány cégnél lesznek bajok, ha nem jönnek a vásárlók. Persze az indexben mindezt rövid távon ellensúlyozhatják a kedvező vállalatik hírek (ma pl. a GE fog valószínűleg löketet adni a Dow esetleges további emelkedéséhez), illetve kilátásba helyezett felvásárlási tranzakciók következtében is felfele mehet a piac. A kérdés, hogy mire lesznek inkább tekintettel a befektetők, az egyedi attribútumokra vagy a makrogazdasági problémákra.

Figyelembe véve a dolgokat a magyar piac egyébként viszonylag normálisan viszonyul a mostani történésekhez. Nincs nagy őrület (igaz az tegnap volt), de azért emelkedünk. Persze ha odaát változik a hangulat itt, is indulhat a hullámvasút.

Update 2

Az OTP is vette saját magát, tette közzé a vállalat ma délben. A hivatalos közlemény szerint:
Az OTP Bank Nyrt. tájékoztatja a tőkepiaci szereplőket, hogy a 2007. május 11–i közleményében bejelentett program keretében 2007. július 12-én, a Budapesti Értéktőzsdén 10.000 darab OTP törzsrészvényt vásárolt 10.400,-forint/darab átlagáron az OTP Bank, mint befektetési szolgáltató igénybevételével. Az OTP Bank Nyrt. tájékoztatja továbbá a tőkepiaci szereplőket, hogy 2007. július 12-én 15.000 darab törzsrészvény került lehívásra az OTP Bank Nyrt.-nél működő opciós részvényprogram keretében. Így a Bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 165.000 darabra változott.

A napot elnézve hétfőn megint hasonló közleményeket fognak a cégek publikálni.
Az utolsó egy órában egyébként a két nagyba rendesen belekarmoltak, a Mol így 750 forintot erősödve 29245 forinton, míg az OTP 10680-on zárta a napot. Igaz ehhez hozzájárult az is, hogy a tengerentúli piacok némi hezitálás után végül felfele indultak, így biztos, hogy voltak néhányan akik nem akartak lemaradni az esetleges emelkedésről. A piac furcsaságát mutatja, hogy a két vezető részvény mellett szinte csak a Richter tudott erősödni (38145, +430 Ft), minden más stagnált vagy csökkent.
Az index ennek ellenére 27 milliárdos forgalom mellett 444 pontot ugrott fel, és 29395 ponton zárta a hetet.

Csütörtökön felvett lendületére építve pénteken a forint reggel 0,10-0,20 forintra is megközelítette a 245,00 forintos euró árfolyamot, majd közepes forgalom mellett a nap folyamán szűk sávban folyt a kereskedés 245,50 körül. Délután négy óra tájban az eurót 245,55/60 forinton jegyezték az előző nap délutáni 245,65/75 forint után és szemben az előző hét végi 246,07/17 forinttal.A forint délután 13,03 százalékkal erősebb volt a sávközépnél oldalán 5 bázispontot erősödött a csütörtök délutáni és 20 bázispontot a múlt péntek délutánhoz képest.

Az euró újabb rekordot ért el az amerikai deviza ellenében a nemzetközi piacokon. Nyitáskor a dollárt még 178,25/45 forinton jegyezték, majd délután négy óra felé 177,85/95 forinton, szemben 178,40/50 forintos csütörtök délutáni és 180,85/95 forintos elmúlt hét végi szinttel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.