2018. augusztus 8. 15:01
mfor.hu

Míg az elmúlt napokban csak küzdött a 320-as szinttel a forint az euró ellenében, szerdán végre úgy tűnik, hogy az erős oldalon marad.

A 319-es szint körül kereskedtek a nap első felében az euróval, így továbbra is stabilnak tűnik a magyar fizetőeszköz árfolyama. Mindez azért is örömteli, mert ahogy arról kedden beszámolt az mfor.hu a nemzetközi helyzet koránt sem ideális, a török líra ismét komoly nyomás alá került.

A szerdai forinterősödés mögött kissé paradox módon a reggeli, inflációs adatra. Júliusban 3,4 százalékkal emelkedtek az árak éves összevetésben, szemben a júniusi 3,1, valamint a májusi 2,8 százalékos növekedéssel. Havi infláció pedig 0,3 százalékos volt. Az adat ugyan nem okozott bombameglepetést, hiszen az alacsony bázis miatt sokan várták azt, hogy a gyenge forint és a magas olajár kombinációjaként meglódul a drágulás, ám mégsem volt örömteli hír.

Miután a közelmúltban az MNB vezetői többször is úgy kommunikáltak, hogy árfolyamcéljuk ugyan nincs, ám az inflációs célt figyelemmel követik. Ezt a logikát követve az MNB-nek belátható időn belül szigorítania kellene, amely a forint további erősödése felé mutathatna.

Ám hiába jutott a jegybank által követett 3 százalékos célértéken túl az infláció, az elemzők szerint rövid távon nem várható semmiféle lépés a jegybanktól. Sőt, az Equilor elemzői úgy vélik nem várható kommunikációs váltás sem a jegybanknál, ez pedig rövid távon inkább forintgyengülést okozhat majd. Az elemzői várakozások szerint a júliusi áremelkedés is a 3 százalékos szint felett lehet, ugyanakkor ősszel a magasabb bázis miatt már az infláció csökkenésével számolnak.