3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A 2023. július 1-je előtt lekötött betétek a lejáratuktól függetlenül mentesülnek a szocho-fizetési kötelezettség alól, így eddig a határidőig 13 százalék megtakarítási adót lehet megúszni. A money.hu külön cikkben gyűjtötte össze a legjobb kamatozású lekötött betéteket.

A három bank, ami a legmagasabb kamatot kínálja a lekötött betétek között: a Gránit, a MagNet és a Cetelem – írta meg a money.hu a lekötött betét kalkulátoruk eredményeire hivatkozva. Ezek a hitelintézetek 5 és 11 százalék közötti éves kamatot fizetnek. Bankon belül is több a konstrukció, amelyeknek eltérő kamatuk és lekötési idejük van. Akár egy-két hónapra is leköthető a pénz, ám ilyenkor az egy évre megállapított kamatot arányosítják.

A Cetelem egyféle konstrukciót kínál különféle lekötési időkkel, egytől öt évig. A kamat 2 éves időtávon éri el a maximumát, ami 11,36 százalék, 3 évtől kezdődően viszont a kamatszint jelentősen visszaesik. A minimum lekötés 100.000 forint.

kép forrása: Getty Images
kép forrása: Getty Images

A Gránit Bank legmagasabb kamatot fizető lekötött betéteinek kamata 8-tól 11 százalékig, a lekötési idejük pedig egy hónaptól egy évig terjed. A minimális lekötési összeg mindegyik esetben 50.000 forint. A Gránit KamatMax Plusz, KamatMax, eBank betét, Tripla3 betét és Szimpla a bank legjobban fizető lekötött betétei.

A MagNet Bank legmagasabb kamatú lekötött betétei 5,19 és 11 százalék közti kamatot fizetnek. A Prizma forint betét háromféle, 3-tól 12 hónapig terjedő futamidővel érhető el, az Aktív Plusz, Mentor Plusz és a Szféra Plusz betétek lekötési ideje pedig 3 év. A minimum leköthető összeg 500.000 forint.

A kamatjövedelem után 15 százalék szja-t, vagyis kamatadót kell fizetni. Ennek a levonását elvégzi a bank kamatkifizetéskor. A július 1-től lekötött betétekre viszont a kamatadón kívül még 13 százalékos szociális hozzájárulást (szocho) is fizetni kell, ami együttesen 28 százalékos adóterhet jelent. A 2023. július 1-je előtt lekötött betétek a lejárattól függetlenül mentesülnek a szocho-fizetési kötelezettség alól, ezért jövedelmező lehet a betéteket még 2023. június 30-ig lekötni.

A magas kamatszintekhez feltételeket szabhat a bank, melyek nem teljesítése esetén a kamat lényegében nulla – hívják fel a figyelmet a money.hu szakértői. Ilyen feltétel lehet, hogy csak új pénz lekötésére van lehetőség, vagy hogy aktiválni kell a mobilbankot, vagy hogy egy hónapban megadott értékben kell bankkártyával vásárolni, hogy csak néhány példát említsünk. A kamatfizetés feltételeit éppen ezért még a betétlekötés előtt célszerű megismerni, és ennek tudatában dönteni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!