<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hiába a Fed határozott fellépése, és az alapanyagok árának lassú csökkenése, alig észrevehetően mérséklődött csak az Egyesült Államokban a fogyasztói árindex. Ráadásul a piacok által most kiemelten követett maginfláció a vártnál rosszabb lett, az ugyanis 40 éves csúcsra ugrott.

A hazai inflációs adatok kapcsán mi is rendre jelezzük, hogy nem példa nélküli az  árak megugrása, sőt globális inflációról beszélhetünk, más kérdés, hogy annak szerkezete a magyar fogyasztókat a rekordmértékű élelmiszerdrágulás miatt különösen fájdalmasan érinti. Mondhatnánk, hogy öröm az ürömben, hogy máshol is komoly gondok vannak, ám ez a hazai helyzeten aligha segít.

A csütörtökön publikált adatok szerint az Egyesült Államok inflációja szeptemberben enyhén, 8,2 százalékra mérséklődött, de az energiát és élelmiszert kiszűrő maginflációs mutató négy évtizedes rekordot döntött, ami szíven ütötte a piaci szereplőket.

A részleteket megnézve az is kiderül, hogy az infláció a benzinárak mérséklődésével esett vissza a júniusi csúcsáról. A lakhatás, az orvosi ellátás, a rezsi és egyéb termékek ára azonban tovább emelkedett, ami azzal fenyeget, hogy az infláció hosszabb ideig magasabb marad.

A piacok számára kulcskérdés, hogy az amerikai jegybank, a Fed az eddig látott agresszivitással emeli tovább a kamatokat, vagy némileg lassít. A legutóbbi, szeptemberi monetáris tanácsi ülésen résztvevő tagok aggodalmukat fejezték ki a továbbra is magas infláció miatt, derült ki a héten közzétett jegyzőkönyvből, így félő, hogy a következő ülésen is hasonló emelés jöhet.

Mindez pedig előrevetíti a dollár további erősödését, emellett a tőzsdék és a feltörekvő piaci eszközök (így például a forint) további esését. Sőt, az adat publikálását követően a déli órában a 430 felé mozgó kurzus ismét kilőtt, így a forint új történelmi mélypontja az euróval szemben 434,17.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.