6p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Ébredezik az arany és az ezüst árfolyama, miután a nemesfémek a 2020-as rally után "téli álmot aludtak". Úgy tűnik, a befektetők kezdik újra felfedezni őket, amely mögött komoly fundamentális okok is meghúzódnak.

Áprilisban több mint 12 éve nem látott ütemben emelkedett az infláció az Egyesült Államokban. A munkaügyi minisztérium múlt szerdán nyilvánosságra hozott adatai szerint a fogyasztói árindex 4,2 százalékkal nőtt éves bázison a Dow Jones által várt 3,6 százalék helyett. Az adatok azt jelezték, hogy az eddig is időnként felmerülő inflációs félelmek nem alaptalanok, azokban a fogyasztóiárszínvonal-emelkedés valóban kezd testet ölteni.


Find more statistics at Statista

Olaj volt a tűzre, hogy pénteken az egyik legbefolyásosabb amerikai jegybankár, Robert Kaplan, a dallasi Fed elnöke komoly aggodalommal beszélt az inflációs kockázatokról. Azt jelezte, nem alaptalanok azok a félelmek, melyek szerint a most tapasztalható folyamatok beépülnek a várakozásokba, ami pedig tartósan magasabb inflációs pályát eredményez. Kaplan azt is előrevetítette, hogy az Egyesült Államokban tervezett további fiskális élénkítések mellett világszerte nyitottak a kormányok a gazdaságösztönzésre, ezek pedig a keresletet növelhetik. Mindez további bizonytalansággal jár az árak szempontjából, könnyen inflációs nyomást idézhet elő.

Az inflációs hullámot meglovagolva mehet az arany

Az inflációs félelmek erősödése pedig sok befektetőt irányított az úgynevezett menekülő eszközök felé. Ilyenek a nemesfémek, például az arany vagy az ezüst is, amelyek ráadásul sokkal kiszámíthatóbbnak tűnnek sokak szemében, mint a virtuális aranyként is felcímkézett bitcoin. A sárga nemesfém az elmúlt két hétben közel 100 dollárral ugrott meg, így három és fél hónapos rekordra kúszott fel. Amennyiben sikerülne tartósan áttörni az elmúlt időszakban végállomást jelentő 1850 dollár körüli szintet, úgy az arany árfolyama akár a tavalyi 2000 dollár feletti értéket is célba vehetné.

Ahogy fent jeleztük, az Egyesült Államokban meglóduló infláció hatással van a befektetők döntéseire is, már csak azért is, mert igazolódott az a várakozás, miszerint a gazdaságba pumpált elképesztő mennyiségű likviditás belátható időn belül az infláció emelkedésével jár.


Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.