2019. május 12. 12:00

Ami más, mint a pénzügyi tranzakciós illeték, mert csak a befektetéseket sújtaná.

Az európai parlamenti választásokra készülve az LMP programba fűzte össze az unióval kapcsolatos terveit. Ezek sorában szerepel, hogy a párt szerint be kellene vezetni a pénzügyi tranzakciós adót.

Elővették a régi ötletet Elővették a régi ötletet

A Tobin-aó nem azonos a pénzügyi tranzakciós illetékkel - hívja fel a figyelmet az LMP. Míg a Tobin-adó a részvény-, valuta- és egyéb pénzpiaci műveleteket terheli, fékezve a spekulációt, a magyar tranzakciós illeték a gazdaság mindennapi működéséhez szükséges forgalmat csapolja meg - írják a programjukban.

A tranzakciós adó bevezetését azzal indokolják, hogy az Európai Unió hatékonyabb és igazságosabb működéséhez elengedhetetlen egy saját bevételi forrás a közösség számára, amely független a tagállamok befizetéseitől (amit a forgalmi adóból utalnak át Brüsszelnek).

A párt szerint a Financial Transaction Tax (FTT) egyfelől a spekulációs tőkemozgások tompítását szolgálná, másfelől közös alapba gyűjtve uniós fejlesztési programokhoz biztosíthatna forrást. A honlapjukon közzétett dokumentumból nem derül ki, hogy konkrétan mekkor adóalanyi körre és milyen mértékre terjedne ki az adó. A névadó James Tobin közgazdász szerint valahol 0,01 és 0,25 százalék között érdemes meghatározni a spekulációs célú befektetések adóterhelését.

Mindenesetre a gondolat nem új, az LMP már 2012 táján szorgalmazta a pénzügyi tranzakciós adó bevezetését, nem függetlenül attól, hogy az Európai Unióban is napirenden volt akkor a téma. A bevezetés ellen azonban több érv szólt, mint mellette. A tagállamok nem tudtak például megegyezni arról, hogy mely ügyletekre vessék ki az adót. Volt, aki csak a részvény után fizettette volna meg a közterhet, mások a nyugdíjalapokat mentesítették volna. Az egész dolog rákfenéje, hogy ha nem globálisan vezetik be ezt az adót, akkor az érintett befektetők egyszerűen máshol üzletelnek tovább, megkerülve az uniós pénz- és tőkepiacokat.

Az LMP nem állna meg itt, a pénzügyi tranzakciós adó mellett más intézkedésekkel is megpróbálná kordában tartani a piacokat. Felvennék a kesztyűt az adóparadicsomok,off-shore központok ellen, és nagyobb hangsúly fektetnének a lokális gazdaságok megerősítésére. Az euró bevezetésével még várnának: szerintük a közös pénz bevezetése óta eltelt majdnem két évtizedben beigazolódott, hogy az euróövezet nem felel meg az ideális valutaövezet alapkritériumainak. Álláspontjuk szerint a túl nagy gazdasági és szociális különbségek, valamint az eurótagországok eltérő gazdasági ciklusai miatt az euró nem segíti elő a periféria integrációját, és gazdasági stabilitást sem jelent automatikusan, ami a görög válságból egyértelműen kiderült. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.