2018. május 24. 08:50
mfor.hu

Noha az elmúlt napokban Erdogan folyamatosan azt hangsúlyozta, hogy nem szabad kamatot emelni, a lírára nehezedő eladói nyomás drasztikus lépést kényszerített ki.

Rendkívüli kamatemelést jelentett be tegnap késő délután a török jegybank (CBRT), az úgynevezett likviditási kamatlábat 13,5%-ról 16,5%-ra emelték, a másik három kamatszinthez nem nyúltak (7,25%, 8,00%, 9,25%) A döntés előtt a miniszterelnök-helyettes lényegében a kormány beleegyezését adta a szigorításhoz, úgy fogalmazott, hogy vissza kell állítani a monetáris politika hitelességét, és vissza kell nyerni a befektetők bizalmát, tehát továbbra is látszik, hogy erőteljes politikai nyomást helyeznek a monetáris döntéshozókra, írja hírlevelében az Equilor.

A hivatalos jegybanki indoklás szerint az árstabilitás fenntartása miatt kellett lépniük, és a későbbiekben is kiemelt figyelmet fordítanak rá. A lépés arra mindenképpen elég volt, hogy a tegnapi kereskedésben napon belül jelentősen vissza tudjon erősödni a líra árfolyama, azonban kérdéses, hogy a pozitív hatás középtávon kitart-e. A líra a múlt héten kezdett újabb, intenzív gyengülési hullámot, miután Erdogan elnök a Bloombergnek adott nyilatkozatában kifejtette, hogy amennyiben az ország áttér az elnöki rendszerre, a jegybank független marad, de erőteljesen figyelembe kell vennie az elnök jelzéseit.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.