2018. május 24. 08:50
mfor.hu

Noha az elmúlt napokban Erdogan folyamatosan azt hangsúlyozta, hogy nem szabad kamatot emelni, a lírára nehezedő eladói nyomás drasztikus lépést kényszerített ki.

Rendkívüli kamatemelést jelentett be tegnap késő délután a török jegybank (CBRT), az úgynevezett likviditási kamatlábat 13,5%-ról 16,5%-ra emelték, a másik három kamatszinthez nem nyúltak (7,25%, 8,00%, 9,25%) A döntés előtt a miniszterelnök-helyettes lényegében a kormány beleegyezését adta a szigorításhoz, úgy fogalmazott, hogy vissza kell állítani a monetáris politika hitelességét, és vissza kell nyerni a befektetők bizalmát, tehát továbbra is látszik, hogy erőteljes politikai nyomást helyeznek a monetáris döntéshozókra, írja hírlevelében az Equilor.

A hivatalos jegybanki indoklás szerint az árstabilitás fenntartása miatt kellett lépniük, és a későbbiekben is kiemelt figyelmet fordítanak rá. A lépés arra mindenképpen elég volt, hogy a tegnapi kereskedésben napon belül jelentősen vissza tudjon erősödni a líra árfolyama, azonban kérdéses, hogy a pozitív hatás középtávon kitart-e. A líra a múlt héten kezdett újabb, intenzív gyengülési hullámot, miután Erdogan elnök a Bloombergnek adott nyilatkozatában kifejtette, hogy amennyiben az ország áttér az elnöki rendszerre, a jegybank független marad, de erőteljesen figyelembe kell vennie az elnök jelzéseit.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.