<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A héten tartja kamatdöntő ülését az amerikai jegybank, a Fed, ahol jó eséllyel ismét kamatot emelhetnek. Ugyanakkor a jegybank illetékeseinek megszólalása kiemelt figyelmet kap a befektetők részéről.

Eric Rosengren, az idei évben nem szavazó, és alapvetően héja beállítottságú jegybankár szerint 4 kamatemelésre lenne szükség 2018-ban. Ugyanakkor hozzátette, hogy a potenciálisan beinduló kereskedelmi háború csökkentheti ennek esélyét, mivel lefelé mutató kockázatként jelentkezhet a gazdasági növekedésre nézve, számolt be reggeli hírlevelében az Equilor.

A jegybankár szerint a költségvetési politika túlságosan ösztönző, a fellendülés e szakaszában már nem lenne szükség ilyen mértékű lazításra, és később káros hatásai lehetnek. A határidős árazások alapján szinte biztosra vehető, hogy a következő, március 21-én esedékes ülésen 25 bázispontos kamatemelésről fog határozni a Fed.

Ezzel ellentétes véleményen van Charles Evans, aki szintén nem szavaz idén, és álláspontja nem is meglepő, hiszen a "galambok" táborába tartozik. Evans szerint még várni kellene a következő szigorító lépéssel, az optimális ütemezés jóval fontosabb annál, hogy hány alkalommal emelnek kamatot. A jegybankár megvárná a márciusi infláció alakulását, és csak a következő, május elején esedékes ülésen emelne a kamatszinten.