2018. március 12. 09:07
mfor.hu

A héten tartja kamatdöntő ülését az amerikai jegybank, a Fed, ahol jó eséllyel ismét kamatot emelhetnek. Ugyanakkor a jegybank illetékeseinek megszólalása kiemelt figyelmet kap a befektetők részéről.

Eric Rosengren, az idei évben nem szavazó, és alapvetően héja beállítottságú jegybankár szerint 4 kamatemelésre lenne szükség 2018-ban. Ugyanakkor hozzátette, hogy a potenciálisan beinduló kereskedelmi háború csökkentheti ennek esélyét, mivel lefelé mutató kockázatként jelentkezhet a gazdasági növekedésre nézve, számolt be reggeli hírlevelében az Equilor.

A jegybankár szerint a költségvetési politika túlságosan ösztönző, a fellendülés e szakaszában már nem lenne szükség ilyen mértékű lazításra, és később káros hatásai lehetnek. A határidős árazások alapján szinte biztosra vehető, hogy a következő, március 21-én esedékes ülésen 25 bázispontos kamatemelésről fog határozni a Fed.

Ezzel ellentétes véleményen van Charles Evans, aki szintén nem szavaz idén, és álláspontja nem is meglepő, hiszen a "galambok" táborába tartozik. Evans szerint még várni kellene a következő szigorító lépéssel, az optimális ütemezés jóval fontosabb annál, hogy hány alkalommal emelnek kamatot. A jegybankár megvárná a márciusi infláció alakulását, és csak a következő, május elején esedékes ülésen emelne a kamatszinten.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.