2020. február 2. 12:11
MTI

Az arany árának emelkedése miatt a tavalyi utolsó negyedévben csökkent a globális aranykereslet.

Az Arany Világtanács (WGC) legfrissebb adatai szerint a december végével záródott három hónapban a globális aranykereslet 1045 tonna volt, 19 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

A visszaesésben elsősorban az játszott szerepet, hogy a vizsgált időszakban különösen csökkent az aranyékszer és az aranyrudak iránti kereslet, elsősorban a nemesfém drágulása miatt.

A tavalyi utolsó negyedévben az arany unciánkénti átlagára 1481 dollár volt, ami a legmagasabb negyedéves átlagár 2013 első negyedéve óta.

A csütörtöki záróértékéhez képest pénteken az arany ára unciánként 0,33 százalékkal (5,20 dollárral) 1588,70 dollárra drágult, az idei évet 1522 dollár körül indította.

Az Arany Világtanács számításai szerint tavaly a globális aranykereslet 4356 tonna volt, 1 százalékkal kisebb a 2018. évinél.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.