<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Globális recesszió? Zsiday Viktor alapkezelő szerint egyre valószínűbb.

Habár már egy hónapja is látszott, hogy a koronavírus hosszú lappangási ideje és lappangásban való fertőzése miatt nagyon nehezen megállítható, akkor még volt remény arra, hogy TALÁN benn lehet tartani Kínában. Mostanra ennek az esélye igen csekély, és ahhoz a szcenárióhoz jutottunk amiről pont egy hónapja írtam, és már akkor is látszott, hogy 2020 legfontosabb kérdése pont ez.

Még mindig lehet reménykedni, de az újabb gócpontok (Iránban a halottak számából következően valószínűleg több ezer fertőzött, a Közel-Keleten hogy lesz megállítva???; Afrikában hivatalosan nulla fertőzött, ki hiszi el?; Olaszország; Dél-Korea; stb. ) miatt egyre valószínűbb hogy globális járvánnyá válik ez a nagyon virulens fertőzés. A jó hír az, hogy a korábbi/kezdeti becsléseknél kisebb a halandóság, pl. Kínában Hubei tartományon kívül (ahol a számok teljesen mást mutatnak mint mindenhol máshol, mivel valószínűleg olyan sok az eset, hogy felmérni is képtelenek) 9336 gyógyultra jut 103 halott, ami kb. 1% halandóságot jelent. Kellő ellátás híján ez nyilván magasabb is lehet, így globális járvány esetén bizonyára több tízmillió halottról beszélhetünk. Lehet reménykedni, hogy valahogy mégsem lesz ez belőle, de sajnos napról napra valószínűbb hogy ez irányba haladunk.

(Fotó: MTI/AP/Szaszahara Kodzsi)(Fotó: MTI/AP/Szaszahara Kodzsi)

Gazdaságilag pedig pontosan láttuk már egy hónapja is hogy ez mit jelent. Alkatrész híján leállnak a gyárak, minden elmarad a könyvhéttől kezdve  a konferenciákon át a focimeccsekig sőt az olimpiáig. A szolgáltatószektor leáll, senki sem megy boltba, plázába, nincs turizmus, stb. Ez egy igaz hirtelen halál a gazdaságnak, nagyon hasonlít 2007-8-hoz. Annyiban jobb a helyzet, hogy ugyanolyan gyorsan tud végetérni, mint ahogy lezajlott.

A helyzet kezelése egyszerű lenne, ha lenne hozzá kellő elszántság: az egész világon egy hónapig mindenki otthonmarad, megnézi az összes netflixes sorozatot, a kormányzat küld mindenkinek alapélelmet (kiszállítja a katonaság); jegybanki pénzteremtésből 1 havi átlagfizetést, a lejáró tartozásokat pedig automatikusan 3 hónappal meghosszabbítják. Problem solved. Természetesen ez nem fog bekövetkezni, pedig a kínai példa azt mutatja hogy az extrém karantén működik, de a modern demokráciákban ehhez nem nagyon van erő és akarat, illetve számtalan ország van, ahol az állam alig vagy nagyon gyengén működik. Így aztán marad a járvány annak minden egészségügyi és gazdasági hatásával együtt. 

A probléma az, hogy a hosszú ellátási láncok miatt így le tud állni a gyáripar, a pánik miatt pedig a szolgáltatószektor, ezért valóban lehet belőle egy nagyon gyors, nagyon mély, és ugyanolyan gyorsan véget érő recesszió. Valószínűleg valamiféle állami hitelkönnyítést/adósságátütemezést kell majd csinálni, hogy a pár hónapos leállás miatt ne menjen tönkre senki, és ez nem lesz könnyű, de elkerülhetetlennek látszik. 

Vannak érdekes kérdések, például honi viszonylatban az, hogy finanszírozó devizák válság idején erősödni szoktak, s lévén a forint finanszírozó devizává vált, lehet, hogy most a korábbiaktól eltérően válságban erősödne? Vajon lesz ennek hatására közvetlen jegybanki pénzteremtésből állami költekezés a világban?

Ez a szituáció egy igazi fekete hattyú, egy gazdasági hirtelen halál. Reménykedjünk, hogy még valami csoda folytán meg lesz fogva a vírus, és a fent leírtak csak túlzott pesszimizmusnak bizonyulnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.