4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

Igaz, az ütem mérséklődik. Szeptemberben összességében már csak 24,5 milliárd forint távozott, szemben az idei negatív csúcsot jelentő júniusi 179 milliárddal. Mivel azonban a kilencedik havi hozamok kedvezően alakultak, összességében 60 milliárddal nőtt az alapokban kezelt vagyon.

Az alapokból való tőkekiáramlás összefüggésbe hozható a Magyar Állampapír (MÁP) Plusz megjelenésével. Az annak debütálását követő júniusi, 882 milliárd forintos értékesítéssel párhuzamosan 179 milliárdnyi vagyon távozott a befektetetési alapokból. Júliusban már csak 44 milliárd, miközben a MÁP Pluszból 534 milliárd talált gazdára. Augusztusban 40 milliárddal lettek szegényebbek az alapok, míg a szuperállamkötvényben 309 milliárd landolt (ez volt az utóbbi eddigi leggyengébb hónapja). Szeptemberben a befektetők ismét fokozták a MÁP Plusz-vételeiket, azok 405 milliárdot tettek ki, vagyis csaknem 100 milliárdot többet az egy hónappal korábbinál, az alapokból mégis az augusztusinál kevesebb, 24,5 milliárdos tőke távozott – derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) legfrissebb adataiból.

Továbbra is az ingatlanalapok karcsúsodtak a legnagyobb mértékben, az év kilencedik hónapjában közel 26 milliárddal. Ami nem csoda annak ismeretében, hogy a Magyar Nemzeti Bank 180 napra növelte a nyíltvégű ingatlanalapok visszaváltásának idejét. A tőkekivonást a hozamok tompítani tudták, de megfordítani, kiküszöbölni nem, így az ingatlanalapok összvagyona 1 százalékkal lett alacsonyabb, 1528 milliárd forint szeptember végén, mint egy hónappal korábban.

A hosszú éveken át közkedvelt, de már egy ideje kevésbé vonzó abszolút hozamú alapokból közel 9 milliárdnyi tőke távozott. Pedig ezek hozamai is pozitívak lettek, amelyek hatására az összvagyonuk – ha csak fél százalékkal is, de – nőtt, 848 milliárdra.

A származtatott alapok esetében az elmúlt hónapban visszaváltást láthattunk (ami gyakorlatilag két megszűnt alapnak volt köszönhető),a csökkenés mértéke megközelítette a 6 milliárd forintot. A hozamok igen kedvezően alakultak, így a vagyon összességében 6 százalékkal, közel 159 milliárdra gyarapodott.

A kötvényalapokból 2,7 milliárd távozott, ezen belül a rövid futamidejűekből 5,8 milliárd, a szabad futamidejűekből 400 millió, míg a hosszú futamidejűekbe 3,5 milliárd érkezett. A hozamok semlegesíteni tudták a tőkekivonást, így a kötvényalapok vagyona az augusztusi 1314 milliárdon stagnált szeptemberben is.

A tőkevédett alapoknál 2,4 milliárd forint volt a pénzkivonás, ami egy megszűnt konstrukció számlájára írható. E mínuszt a hozamok nem tudták közömbösíteni, így a vagyon nagysága 1,4 százalékkal, közel 130,5 milliárdra csökkent.

A részvényalapokból 1,4 milliárd forint távozott, de az árfolyamok emelkedése miatt a hozamok kedvezően alakultak, így összességében a vagyonuk 3,4 százalékkal, 430 milliárdra emelkedett. A pénzpiaci alapokat pedig 1 milliárd forint hagyta el, így azokban már csak 74,5 milliárd szunnyadt.

Mindössze három alapfajta – a vegyes, az árupiaci és a zártkörű – tőkemérlege volt pozitív szeptemberben. Különösen a vegyes alapokba érkezett lényegesen több tőke, mint amennyi azokból távozott, a nettó növekmény 18 milliárd forintot tett ki. Ezen belül az óvatos vegyes alapoké 4,2 milliárdot, a kiegyensúlyozottaké 14,1 milliárdot. A dinamikus vegyes alapok 300 millióval lettek szegényebbek. Mivel a hozamok is kedvezően alakultak, a vegyes alapok vagyona 2,9 százalékkal, csaknem 1136 milliárdra ment fel.

Az árupiaci alapoknál 1 milliárdot tett ki a szeptemberi tőkebeáramlás, ráadásul a hozamok itt is kedvezően alakultak, így összvagyonuk 3,2 százalékkal emelkedett. Igaz, az még így is alig 47 milliárdot ért el – ez a legalacsonyabb összvagyon az alapfajták között.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapoknál is a tőkebeáramlás dominált az elmúlt hónapban, ami tulajdonképpen a kötvényalapoknak volt köszönhető. A hozamok tovább segítették a növekedést, így a vagyon nagysága 3,3 százalékkal, csaknem 523 milliárdra növekedett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.