2018. június 14. 11:16
mfor.hu

Eseménydús napjaink vannak a kötvény és a forint piacon. Az erős fundamentumok miatt ugyan nem sok százalékkal mozog az árfolyam, de a korábbi stabilitáshoz képest a napon belüli 2-3 forint limbózás új fejlemény.

A nagy jegybankok mennyiségi lazítása előtti időkben ez a volatilitási szint nem volt rendkívüli. Újra hozzá kell szoknunk, hogy a piacok természetes módon változékonyak.

Különösen akkor, ha hírek és események jönnek a piacra, vagy korábbi árazási „horgonyok” szakadnak el. Ahogy az várható volt, az MNB képviselői elkezdtek arról beszélni szakmai körökben, befektetői találkozókon, hogy a jegybanki célt (3%) megközelítő infláció mellett vajon a jegybank mennyire tud toleráns maradni a forint további gyengülésével szemben. 

Az üzenet, hogy az „inflation targeting” rendszerben nem lehet korlátlan a türelem a forint gyengülésével szemben tehát megérkezett. Ez rögtön a kötvény piacon is hozamemelkedést és kötvény eladásokat indukált. A 10 éves kötvények hozama 3,5%-on van. A tavalyi év végi 2-1,9%-hoz képest ez jelentős változás.

Persze sok változás volt a nemzetközi hosszú hozamokban is, többek között ezért a magyar 10 éves hozam is emelkedik év eleje óta. Mégis, a korábbi trendekről leválva külön pályán kezdett gyengülni a magyar kötvény piac. Biztosan túl gyors változás ez a jegybanknak, hiszen az infláció nem indukálja még a tényleges kamatemelésről a diskurzust, vagy az emelések tényleges árazását. Noha a rövid kamatok stabilan alacsonyak, a változó jegybanki kommunikáció bizonytalanságot, újra árazódást hozhat a hozam görbe elején is. Egyes FRA lejáratokon már látjuk ennek világos jeleit. A kötvény és pénzpiac is fogta az üzentet. A további forintgyengülés az importált infláción keresztül veszélyezteti az inflációs célt, ami szigorodó monetáris politikát, tehát a monetáris politika változását hozhatja el. Az alacsony kamat politika mostantól korlátos, illetve infláció és forint függő. A piacnak nincs türelme. Kapott egy jelzést és változnak az árazások. Ezért a korábbi árazási horgonyok elszakadni látszanak - még ha ez túl korai - a kötvény piacon is. Az infláció ellen hitelesen küzdő jegybank, mely időben kellő lépésekkel és valós akcióval vezeti a piacot, hitelesen tud újra stabilitást hozni a forintban és az átárazódást követően a kötvény piacon is. A piacok gyorsan árazzák a változást, és hogy a jegybanknak lesz-e kellő ideje a fundamentális változásokhoz igazítani a monetáris politikát, vagy inkább egy a piac által kikényszerített változást fogunk látni, ma még nem tiszta. Ez nagyban múlik majd azon is, hogy a nemzetközi piacokon az „emerging” piacok megítélése és a dollár árfolyama hogyan alakulnak.

Az inflációs kilátásoktól függő esetleges kamat emelés képbe hozása segítheti a forinton lévő nyomást csökkenteni. Ugyanakkor ennek természetes következményeként a monetáris politika mozgásterének várható változása piaci eladási nyomást és feszültséget gerjeszt a kötvény piacokon. Ez normális jelenség és felelős reakció a jegybank részéről. Ha a kamat emelés sebességére és mértékére vonatkozó piaci várakozásokat nem sikerül a jegybanknak hitelesen kezelni, akkor a deviza piacon újra erősödhet az eladói nyomás. Ehhez gyors és a piaci várakozások előtt járó beavatkozásokra van szükség.

Barlai Róbert
Forrás

Jogi figyelmeztetés:
Jelen publikáció a szerző szakmai álláspontját tartalmazza, valamint a piac hangulatának ismertetését. A publikációban foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak, befektetésre ösztönzésnek, befektetési ajánlásnak, illetőleg befektetési vagy pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, vagy marketingközleménynek.

A publikáció kizárólag a kiadása időpontjában érvényes, és a megjelölt vélemény, szakmai álláspont a jövőben külön értesítés nélkül is megváltozhat. Felhívjuk továbbá a figyelmet arra is, hogy minden új piaci esemény, illetőleg információ befolyásolhatja a piacokon az árakat.

Jelen szakmai vélemény általános jellegű ismertetést tartalmaz, így nem veszi figyelembe az egyes befektetők egyedi igényeit, pénzügyi helyzetét és kockázatvállaló képességét. Kérjük, hogy befektetésre, a pénzügyi, befektetési szolgáltatás igénybevételére vonatkozó megalapozott döntés meghozatalát megelőzően az adott termékre, szolgáltatásra vonatkozó dokumentációt, szerződési feltételeket figyelmesen olvassa el, és óvatosan mérlegelje befektetése tárgyát, kockázatát.

A jelen publikáció elkészítésének időpontja: 2018. június 13. 15 óra 00 perc