2018. szeptember 5. 12:43

Komoly hiányosságok mutatkoznak az EU pénzmosás elleni rendszerében, figyelmeztet egy most kiszivárgott uniós jelentés. A dokumentum a hatáskörök központosítását, uniós szintű mechanizmusok és adott esetben egy új uniós szerv létrehozását javasolja. A közelmúltban a Danske Banknál merült fel több tízmilliárd dolláros pénzmosás gyanúja, de más bankok botrányai is arra utalnak, hogy az EU nem képes megakadályozni az illegális pénzek áramlását.

A közelmúltban kirobbant botrányok azt jelzik, hogy „hiányosságok” és „hézagok” vannak az Európai Unió felügyeleti szervei és a nemzeti felügyeleti szervek együttműködésében a pénzmosás elleni küzdelemben. A többi közt ezt állapította meg egy bizalmas uniós jelentés, amely a Financial Times birtokába került.

Nem tartatják be a szabályokat

A dokumentum, amelyet ezen a héten küldtek ki az uniós kormányoknak és az Európai Parlamentnek, megállapítja például, hogy jogilag nem kellően tisztázott a különböző pénzügyi felügyeleti szervek közötti együttműködés, nem megfelelőek az uniós országok közötti információcserét biztosítani hivatott egyezmények, és uniós szinten nincs forrás elkülönítve arra, hogy a szabályokat a gyakorlatban is érvényre juttassák. Az információcsere és együttműködés tagállamokon belül, illetve azok között is hiányosságokat mutat fel.

Andrea Enria, az Európai Bankhatóság (EBA) elnöke most egy új, európai szintű szervezet létrehozását javasolja, hogy a bankok valóban végrehajtsák az uniós jog által előírt ellenőrzéseket és intézkedéseket a pénzmosás megakadályozására. "Ha gyenge egy hatóság, akkor az illegális pénzek bejuthatnak az uniós egységes piacra” – mondta Enria a brit gazdasági lapnak.

Uniós illetékesek arra figyelmeztetnek, hogy bár az elmúlt években az EU több jogkört kapott a bankok felügyeletére – tehát erősödött az uniós szintű kontroll –, a pénzmosás elleni küzdelem és ennek jogi szabályozása nagyrészt nemzeti hatáskörben maradt - írja lapszemléjében a Privátbankár.

Uniós szintű kontrollt akarnak

A Financial Times által megszerzett dokumentum számos javaslatot is tesz a helyzet javítására. „Egyetértési megállapodást” kellene például kötni az információk megosztásáról  az Európai Központi Banknak és a nemzeti felügyeleti szerveknek, és központosítani kellene olyan hatásköröket, amelyek jelenleg meg vannak osztva az uniós szervek és az EBA között.

Hosszú távon pedig létre kellene hozni egy uniós szintű mechanizmust a tagállami felügyeleti szervek munkájának jobb összehangolására, illetve központosítani kellene a pénzmosás elleni küzdelem felügyeletét, és ennek érdekében akár egy új uniós szervet is létre lehetne hozni.

Orosz és észak-koreai pénzmosás

Mint ismert, a közelmúltban több bank pénzmosási botránya is megrázta az EU-t. Pénzmosás gyanújába keveredett például Dánia legnagyobb pénzintézete, a Danske Bank: egy független vizsgálat szerint 30 milliárd dollár értékű „orosz és ex-szovjet” pénz folyt át a bank észtországi fiókján egyetlen év alatt. A lett ABLV bankot pedig az amerikai pénzügyminisztérium és a lett korrupcióellenes ügyészség azzal vádolta meg, hogy Észak-Koreának mosott pénzt: segített ügyfeleinek kijátszani a szankciókat, és közvetve segítette a diktatúra atomprogramjának finanszírozását. A botrány kirobbanása után bejelentették a bank felszámolását.

Az ING is óriási bírságot kapott pénzmosásért

Kedden tette közzé a helyi ügyészség, hogy mintegy 775 millió euró (254 milliárd forint) pénzbírságot kellett megfizetnie az ING-nek Hollandiában, amiért a bank éveken keresztül nem végzett kellően alapos ellenőrzéseket, és így nem tett eleget a pénzmosás elleni előírásoknak.

"A pénzügyi szolgáltató nem akadályozta meg, hogy ügyfelei hollandiai számláit több százmillió euró tisztára mosására használják fel 2010 és 2016 között" - írták a vádhatóság közleményében. "Az ügyfelek éveken át lényegében zavartalanul használhatták bűnözői tevékenységre ING-bankszámláikat" - emelték ki.

A hírre a vállalat részvényeinek értéke 2,2 százalékot esett az amszterdami tőzsdén. Az ING-nek több mint 37 millió ügyfele van a világ mintegy negyven országában.

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.