2019. január 16. 11:00
mfor.hu

Ilyen volt 2018 a bankok szerint és megvan, mire számíthatunk idén.

Nagyon optimisták a hazai pénzintézetek a lakossági hitelállománnyal kapcsolatban - derül ki a Bank360 lapunk számára készített összesítéséből. Ha bejön a pénzintézetek előrejelzése, 2019-ben is hitelt hitelre halmoz majd a lakosság.

A legnépszerűbb kölcsönök 2018-ban

A bankok egyöntetűen arról számoltak be, hogy az évek óta növekvő lakossági hitelfelvételi kedv 2018-ban sem enyhült, sőt! Több pénzintézet is rekord évet tudhat maga mögött a kihelyezett hitelek volumenét tekintve. A CIB Bank szerint végül összesen a bankok 460 milliárd forintnyi személyi kölcsönt helyezhettek ki Magyarországon 2018-ban, de a K&H Bank és az OTP Bank is kicsivel 450 milliárd forint feletti összvolumenre számít.

A fenti rekord közeli összeg alapján is egyértelmű, hogy a  fedezetlen hitelek között a személyi kölcsön volt a legnépszerűbb termék 2018-ban, ezen belül is a szabad felhasználású változat, de egyre többen kerestek hitelkiváltáshoz is kölcsönt a bankok tájékoztatása szerint. Jellemzően 1-2 millió forintnyi személyi hitelt vettünk fel, ám a válaszokból kiderült, hogy az átlagos hitelösszeg az előző évekhez képest több banknál növekedett, meghaladva az 1 600 000 forintot, ami annak köszönhető, hogy a 3 és 4 millió forintos hitelek aránya is emelkedett. 

Már a biztonságot keressük

Pozitív változásként több bank is kiemelte a Bank360 kérdésre - és ez már jegybank jelentéseiben is szerepel - , hogy tavaly újdonságként túlsúlyba kerültek a fix kamatozású lakáshitelek a változó kamatozásúakkal szemben. 

Ez a pénzintézetek szerint fontos előrelépés, hiszen azt jelenti, hogy a túlnyomó többség inkább a biztonságosabb, kiszámíthatóbb jelzáloghiteleket keresi, és igen nagy az érdeklődés a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek iránt. A legtöbb banknál kereken 10 millió forint a leggyakrabban felvett jelzálog-hitelösszeg, amelyet 15-16 éves futamidővel vettek fel.

Veszélyben vannak a magyarok? 

A pénzintézetek szerint bár hatalmas volt a növekedés az előző évhez képest, a 2018-as hitelfelvételek alapján nem beszélhetünk túlzott eladósodottságról: forinthitelekről lévén szó, kikerült a rendszerből az árfolyamkockázat, és egyre csökken a kamatkockázat is a rögzített kamatozású termékek népszerűségének növekedésével, nem csak a jelzáloghitelek, de a személyi kölcsönök piacán is. Az UniCredit Bank válaszában azt is kiemelte, hogy egyre tudatosabbak a hitelfelvevők is, ami még biztonságosabb hitelfelvételt eredményez. Ehhez illeszkedik a Bank360 tapasztalata:  a jól megalapozott hitelcélokhoz egyre többen választtották ki a legjobban illeszkedő banki ajánlatot hitelkalkulátor segítségével.

Az eladósodottság egyébként nemzetközi és régiós összehasonlításban is alacsony, a jövedelmek javulása alapján pedig még látnak további teret a növekedésre a bankok. Az MKB Bank közlése szerint a háztartási hitelállomány a GDP százalékában Magyarországon mindössze 15%, míg a visegrádi országok jellemzően 20% felett vannak, továbbá a hazai háztartások 32%-ának van csak hitele, ez az EU-ban az egyik legalacsonyabb arány.

“Az egy évtizede kezdődött, és a múltunk részévé vált válság megmutatta a bankoknak és a szabályozó hatóságnak is, hogy mit tud eredményezni a túlzott és nem kiszámítható szerkezetű lakossági eladósodás. Ennek újbóli kialakulása a bankszektornak nem érdeke, de ma már a törvényi és MNB-szabályozás is komoly gátat szab a rossz szerkezetű és túlzott növekedésnek” - jegyezte meg a Bank360 kérdésére Egerszegi Ádám, a Takarékbank alelnöke, utalva arra, hogy tavaly változtak például az adósságfék-szabályok is és a Magyar Nemzeti Bank is a kiszámítható, fix kamatozású hitelek felé terelte a lakosságot.

2019: az enyhülés éve?

A tavalyi ugyan rekordév lehetett, de azt több hitelintézet is kiemelte, hogy 2018-hoz képest kisebb mértékű emelkedésre számítanak 2019-ben. 

Az okok között az emelkedő minimálbért és reálbéreket, az élénk ingatlanpiacot és az ehhez kapcsolódó felújításokat említették. A K&H Bank válasza alapján sok múlik azon is, hogy milyen ütemben adják át  az épülőfélben lévő vagy csak még tervezőasztalon elérhető új lakásokat.

2019-ben további 20-25 százalékos bővülést várnak a bankok a kihelyezett személyi kölcsönök volumenében, lakáshitelekkel együtt pedig 1300 milliárd forintos hitelfelvételi volumen is elérhető lehet.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.