<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ingatlanárak közötti igen jelentős különbség és a javuló infrastruktúra miatt a népszerűséget tekintve idén megkezdte a felzárkózást a Tisza-tó a Velencei-tóhoz és a Balatonhoz – számolt be a Trend fm hétfő reggeli műsorában munkatársunk, Mester Nándor.

A bérleti piac megmentheti a balatoni szezont idén, de a rövid időre oda látogatóknak átlagosan 300-400 ezer forintos havidíjjal kell számolni – mondta munkatársunk a Trend fm Reggeli monitor című hétfői adásában. Beszámolója szerint a bérleti piacon már jó ideje nem csupán a nyaralni vágyók vannak jelen, hanem a rengeteg építkezésen dolgozó munkások is. Az őket foglalkoztató cégek általában 6-8 hónapra kiveszik a nagyobb családi házakat vagy üdülőket. Szinte minden balatoni településen zajlik valamilyen társasházi beruházás, az átlagárak elérték a budapesti szintet, vagyis az egymillió forintos négyzetméterárat.

Jóval olcsóbban megúszhatják akár a bérlést, akár a vásárlást azok, akik a Tisza-tó környékén nézelődnek. A havi bérleti díj nem sokkal 250 ezer forint alatt van a legtöbb tóparti településen, a tótól 5-10 kilométerre lévőknél 150-200 ezer forintos ár jellemző. A használt lakások átlagos négyzetméterára 200-230 ezer forint között van ezekben a hetekben, vagyis itt is drágultak az ingatlanok az elmúlt egy-két évben, de közel sem olyan ütemben, mint a Balatonnál. Új társasházi beruházások azonban még nem indultak, de közép távon lehetségesek.

Tiszafüreden egyre többen szeretnének hétvégi házat vásárolni, viszonylag sok a fiatal, családos érdeklődő. Ők a 80-100 négyzetméteres házakat keresik a 15-30 millió forintos értéksávban, részben kihasználva az új támogatásokat és hitel lehetőségeket. A Tisza-tó környékén a hét-nyolc évvel ezelőtt kezdett turisztikai fejlesztések most érnek be, a Kisfaludy-programban panziók és tanyák felújítására lehetett pályázni, a megújul épületek mostanában jelennek meg a kínálatban.  

Kollégánk a Balaton kistestvérével, a Velencei-tóval kapcsolatban robbanásszerű fejlődésről beszélt. Gárdonyban, Velencén és Kápolnásnyéken egymás után jelentettek be új, általában 20-60 lakásos társasházi beruházásokat. Az új építésű lakások átlagára 650-700 ezer forint között mozog, de az elit környéknek számító Bence hegyen 850-900 ezer forintot is elkérnek egy-egy panorámás lakás vagy ház négyzetméteréért. Ha így, vagyis egyre gyorsabb ütemben megy tovább az odatelepülés és az ezt kiszolgáló lakásépítési hullám, akkor a tó körüli települések nem fogják bírni szociális infrastruktúrával - figyelmeztetett.

A teljes beszélgetést alább lehet meghallgatni:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.