3p

Az ingatlanárak közötti igen jelentős különbség és a javuló infrastruktúra miatt a népszerűséget tekintve idén megkezdte a felzárkózást a Tisza-tó a Velencei-tóhoz és a Balatonhoz – számolt be a Trend fm hétfő reggeli műsorában munkatársunk, Mester Nándor.

A bérleti piac megmentheti a balatoni szezont idén, de a rövid időre oda látogatóknak átlagosan 300-400 ezer forintos havidíjjal kell számolni – mondta munkatársunk a Trend fm Reggeli monitor című hétfői adásában. Beszámolója szerint a bérleti piacon már jó ideje nem csupán a nyaralni vágyók vannak jelen, hanem a rengeteg építkezésen dolgozó munkások is. Az őket foglalkoztató cégek általában 6-8 hónapra kiveszik a nagyobb családi házakat vagy üdülőket. Szinte minden balatoni településen zajlik valamilyen társasházi beruházás, az átlagárak elérték a budapesti szintet, vagyis az egymillió forintos négyzetméterárat.

Jóval olcsóbban megúszhatják akár a bérlést, akár a vásárlást azok, akik a Tisza-tó környékén nézelődnek. A havi bérleti díj nem sokkal 250 ezer forint alatt van a legtöbb tóparti településen, a tótól 5-10 kilométerre lévőknél 150-200 ezer forintos ár jellemző. A használt lakások átlagos négyzetméterára 200-230 ezer forint között van ezekben a hetekben, vagyis itt is drágultak az ingatlanok az elmúlt egy-két évben, de közel sem olyan ütemben, mint a Balatonnál. Új társasházi beruházások azonban még nem indultak, de közép távon lehetségesek.

Tiszafüreden egyre többen szeretnének hétvégi házat vásárolni, viszonylag sok a fiatal, családos érdeklődő. Ők a 80-100 négyzetméteres házakat keresik a 15-30 millió forintos értéksávban, részben kihasználva az új támogatásokat és hitel lehetőségeket. A Tisza-tó környékén a hét-nyolc évvel ezelőtt kezdett turisztikai fejlesztések most érnek be, a Kisfaludy-programban panziók és tanyák felújítására lehetett pályázni, a megújul épületek mostanában jelennek meg a kínálatban.  

Kollégánk a Balaton kistestvérével, a Velencei-tóval kapcsolatban robbanásszerű fejlődésről beszélt. Gárdonyban, Velencén és Kápolnásnyéken egymás után jelentettek be új, általában 20-60 lakásos társasházi beruházásokat. Az új építésű lakások átlagára 650-700 ezer forint között mozog, de az elit környéknek számító Bence hegyen 850-900 ezer forintot is elkérnek egy-egy panorámás lakás vagy ház négyzetméteréért. Ha így, vagyis egyre gyorsabb ütemben megy tovább az odatelepülés és az ezt kiszolgáló lakásépítési hullám, akkor a tó körüli települések nem fogják bírni szociális infrastruktúrával - figyelmeztetett.

A teljes beszélgetést alább lehet meghallgatni:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!