<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Kometa Európában az első sertésfeldolgozó zöld minősítéssel.

A KOMETA 99 Zrt. zöld kötvényt bocsátott ki 12 milliárd forint névértékben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Kötvényprogramjának (NKP) keretében. A kaposvári vállalat Európában az első, a világon pedig a második sertésfeldolgozó, amely zöld minősítést tudhat magáénak.

A forrásbevonásból a húsipari cég infrastrukturális fejlesztéseket tervez, a kapacitás megduplázásával számol, ennek eredményeként pedig több száz új munkahelyet teremtenének, tudjuk meg a cég közleményéből.

A vállalat célja, hogy a működés során keletkező hulladékot 3 éven belül maradéktalanul hasznosítsa, energiahatékonysági fejlesztéseivel pedig 5 éven belül 30 százalékkal csökkenjen a CO2-kibocsátása.

Az NKP keretében kibocsátott 10 éves futamidejű, évi fix 5 százalékos kamatozású zöld kötvény esetében a felajánlott 12 milliárd forintos mennyiségre 14,5 milliárd forintnyi ajánlat érkezett a befektetők részéről, amelyből a KOMETA 12 milliárd forintot fogadott el végül 5,02 százalékos átlaghozam mellett. Az újonnan kibocsátott értékpapírokat a kibocsátást követő 90 napon belül bevezetik a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) NKP-hoz kapcsolódó, 2019 júliusában létrehozott másodpiaci platformjára, a BÉT Xbondra. A tranzakciót befektetési szolgáltatóként az Erste Bank, pénzügyi és jogi tanácsadóként pedig a KPMG támogatta.

A kibocsátott vállalati papírok a norvég Cicero Shades of Green cég kritériumai alapján zöld kötvénynek minősülnek (Light Green). A minősítő cég megállapította, hogy a cég a bevont forrásból támogathatja többek közt a környezeti szempontból fenntartható élelmiszertermelést és a fenntartható víz- és szennyvízgazdálkodást. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.