2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A Kometa Európában az első sertésfeldolgozó zöld minősítéssel.

A KOMETA 99 Zrt. zöld kötvényt bocsátott ki 12 milliárd forint névértékben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Kötvényprogramjának (NKP) keretében. A kaposvári vállalat Európában az első, a világon pedig a második sertésfeldolgozó, amely zöld minősítést tudhat magáénak.

A forrásbevonásból a húsipari cég infrastrukturális fejlesztéseket tervez, a kapacitás megduplázásával számol, ennek eredményeként pedig több száz új munkahelyet teremtenének, tudjuk meg a cég közleményéből.

A vállalat célja, hogy a működés során keletkező hulladékot 3 éven belül maradéktalanul hasznosítsa, energiahatékonysági fejlesztéseivel pedig 5 éven belül 30 százalékkal csökkenjen a CO2-kibocsátása.

Az NKP keretében kibocsátott 10 éves futamidejű, évi fix 5 százalékos kamatozású zöld kötvény esetében a felajánlott 12 milliárd forintos mennyiségre 14,5 milliárd forintnyi ajánlat érkezett a befektetők részéről, amelyből a KOMETA 12 milliárd forintot fogadott el végül 5,02 százalékos átlaghozam mellett. Az újonnan kibocsátott értékpapírokat a kibocsátást követő 90 napon belül bevezetik a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) NKP-hoz kapcsolódó, 2019 júliusában létrehozott másodpiaci platformjára, a BÉT Xbondra. A tranzakciót befektetési szolgáltatóként az Erste Bank, pénzügyi és jogi tanácsadóként pedig a KPMG támogatta.

A kibocsátott vállalati papírok a norvég Cicero Shades of Green cég kritériumai alapján zöld kötvénynek minősülnek (Light Green). A minősítő cég megállapította, hogy a cég a bevont forrásból támogathatja többek közt a környezeti szempontból fenntartható élelmiszertermelést és a fenntartható víz- és szennyvízgazdálkodást. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!