2018. szeptember 4. 10:31
mfor.hu

Ismét történelmi mélypontját vette célba a magyar fizetőeszköz, miután a nemzetközi környezet egyre borúsabb.

A befektetők látva a feltörekvő gazdaságok problémáit ismét óvatosabbak. Tetézi mindezt, hogy továbbra is aggasztónak tűnik az amerikai-kínai viszony, és nem látszik megoldás a nemzetközi kereskedelmi feszültségek terén sem.

Az elmúlt napokban címlapra kerülő országokban, Argentínában és Törökországban úgy tűnik megkezdődött a tűzoltás, ám a nyakig eladósodott gazdaságok problémái néhány intézkedéssel aligha oldhatóak meg.

Az argentinok által bejelentett megszorításokra ugyan a peso zuhanása megállt, ám nagy kérdés, hogy a nemzeti fizetőeszköz helyzetének stabilizálása mekkora recesszióval jár majd.

A befektetők bizalmatlansága érződik más devizák esetében is, rekordmélyre süllyedt például a dolláral szemben az iráni nemzeti valuta, a rial árfolyama a szabadpiacon hétfőn, aminek hátterében az ország egyre nagyobb gazdasági gondjai és a Teheránnal szembeni amerikai szankciók hatása áll. Nem sokkal jobb a helyzet a dél-afrikai rand és a brazil reál esetében sem, amelyek szintén számottevően gyengültek az utóbbi napokban.

A negatív nemzetközi hangulat a forint árfolyamát is rosszul érintette, hiszen az is tovább gyengült az euróval és a dollárral szemben. A július elején elért 330 feletti történelmi rekord sajnos ismét kézzelfogható közelségbe került, hiszen kedden reggel egy euróért 328,10 forintot adtak a bankközi piacon.

Ráadásul nincs is a levegőben olyan hír, ami jelentősen tudná támogatni a magyar fizetőeszközt. Az MNB a közeljövőben aligha fog kamatot emelni, hiszen a szakértők úgy látják, hogy csak az EKB kamatemelési ciklusával párhuzamosan lépnek majd Matolcsyék. De a forintra szintén pozitív hatást gyakorló felminősítések sem jönnek, hiszen a két héttel korábbi S&P döntés után múlt pénteken a Fitch Ratings sem javította hazánk besorolását. Így amennyiben a feltörekvő devizákkal szembeni nemzetközi hangulat továbbra is ilyen negatív lesz, akkor jó eséllyel akár új történelmi mélypontra süllyedhet a forint a következő napokban.