2020. február 2. 09:10
-

A sikeres váltás titka: az előd és utód ésszerű munkamegosztása. S nem utolsósorban: időben gondoskodjunk a megteremtett vagyon sorsáról!

A hazai első generációs vállalkozók, a cégalapítók korban most értek el a staféta átadásáig. Jellemzően nincsenek még túl rajta. A sikertelen utódváltásra az eddig statisztikák szerint a generációváltó cégek kétharmada ráment. Csak 30 %-uknak sikerült. Nincs hagyomány, követendő minta, nincsenek többgenerációs, akár egy százada működő családi magáncégek.

Hogyan kell jól felkészülni és a problémákon túllépve fenntartani a megteremtett értékeket?

A Piac & Profit és BKIK közös rendezésű konferenciáján az előadók szemléletváltásra vállalkoznak. Váltsunk gondolkodásmódot! Ne higgyünk a rossz tanácsoknak! Már-már bűntudatot éreznek az alapítók, ha aggódnak a cégükért, ha bejárnak, ha beleszólnak. Tényleg, miért ne lehetne az utódnak és az elődnek együttműködnie, ha az öreg még nem akarja elengedni?

Ha megvan az utód, legalább öt év évet szánjunk az cégátadásra, átvételre. Erre készüljünk fel! Mert új iránya, szervezete, feje lesz a cégnek. Másként működik majd. Nem jobban, nem rosszabbul, hanem másként. S hogy ez a váltás sikerüljön, az előd és az utód együttműködésén múlik.

Mindenképpen számítsunk időben arra, hogy bármi megtörténhet! A megteremtett vagyon egy pillanat alatt semmivé lehet. Ha sikerül, ha nem a generációváltás – ha családban marad vagy  befektetők kezébe kerül, esetleg bizonytalanná válik a cég helyzete – minden, amit teremtettünk, elveszhet. Ne hagyjuk! Időben gondoskodjunk akár a szellemi, akár a fizikai vagyonunkról. A szellemi vagyonról, szellemi alkotásokról sokszor semmit nem tudnak az azt létrehozók. Pedig sokszor a kimutatott fizikai vagyont többszörösével meghaladó vagyoni értékről van szó, mely megsokszorozza a cég értékét. Ne dobjuk ki a kukába!

Számos példa igazolja, hogy sikeres generációváltás ott sokkal esélyesebb, ahol a cégalapítók maradnak, ameddig szeretnének. Főként a kapcsolatrendszert, a bizalmat, a tekintélyt és a tiszteletet igénylő stratégiai posztokon tudnak hozzátenni az utód új elképzeléseihez.

Rosszabb a sikerarány ott, ahol az alapító teljes félreállításában hittek. Az alapító az alap és a tartóoszlop. Ha kidől, összeomlik minden. Változtassunk gondolkodásmódot! Miért is ne működhetne együtt előd és utód, más szereposztásban, ha az előd még hasznára akar válni a cégének? Hiszen mindketten egyet akarnak: a cég virágzását.  

Generációváltás a cégben. Fókuszban a cégöröklés és a vagyon! A február 6-án Budapesten megrendezendő konferenciára együtt várjuk a váltani akaró alapítókat és az ambiciózus generációváltókat. Rengeteg új, máshol így együtt nem megszerezhető tudással készülünk. Garantáljuk a szemléletváltást és egy új gondolkodásmódot! 

Részletes program és regisztráció >>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.