2020. február 2. 09:10
-

A sikeres váltás titka: az előd és utód ésszerű munkamegosztása. S nem utolsósorban: időben gondoskodjunk a megteremtett vagyon sorsáról!

A hazai első generációs vállalkozók, a cégalapítók korban most értek el a staféta átadásáig. Jellemzően nincsenek még túl rajta. A sikertelen utódváltásra az eddig statisztikák szerint a generációváltó cégek kétharmada ráment. Csak 30 %-uknak sikerült. Nincs hagyomány, követendő minta, nincsenek többgenerációs, akár egy százada működő családi magáncégek.

Hogyan kell jól felkészülni és a problémákon túllépve fenntartani a megteremtett értékeket?

A Piac & Profit és BKIK közös rendezésű konferenciáján az előadók szemléletváltásra vállalkoznak. Váltsunk gondolkodásmódot! Ne higgyünk a rossz tanácsoknak! Már-már bűntudatot éreznek az alapítók, ha aggódnak a cégükért, ha bejárnak, ha beleszólnak. Tényleg, miért ne lehetne az utódnak és az elődnek együttműködnie, ha az öreg még nem akarja elengedni?

Ha megvan az utód, legalább öt év évet szánjunk az cégátadásra, átvételre. Erre készüljünk fel! Mert új iránya, szervezete, feje lesz a cégnek. Másként működik majd. Nem jobban, nem rosszabbul, hanem másként. S hogy ez a váltás sikerüljön, az előd és az utód együttműködésén múlik.

Mindenképpen számítsunk időben arra, hogy bármi megtörténhet! A megteremtett vagyon egy pillanat alatt semmivé lehet. Ha sikerül, ha nem a generációváltás – ha családban marad vagy  befektetők kezébe kerül, esetleg bizonytalanná válik a cég helyzete – minden, amit teremtettünk, elveszhet. Ne hagyjuk! Időben gondoskodjunk akár a szellemi, akár a fizikai vagyonunkról. A szellemi vagyonról, szellemi alkotásokról sokszor semmit nem tudnak az azt létrehozók. Pedig sokszor a kimutatott fizikai vagyont többszörösével meghaladó vagyoni értékről van szó, mely megsokszorozza a cég értékét. Ne dobjuk ki a kukába!

Számos példa igazolja, hogy sikeres generációváltás ott sokkal esélyesebb, ahol a cégalapítók maradnak, ameddig szeretnének. Főként a kapcsolatrendszert, a bizalmat, a tekintélyt és a tiszteletet igénylő stratégiai posztokon tudnak hozzátenni az utód új elképzeléseihez.

Rosszabb a sikerarány ott, ahol az alapító teljes félreállításában hittek. Az alapító az alap és a tartóoszlop. Ha kidől, összeomlik minden. Változtassunk gondolkodásmódot! Miért is ne működhetne együtt előd és utód, más szereposztásban, ha az előd még hasznára akar válni a cégének? Hiszen mindketten egyet akarnak: a cég virágzását.  

Generációváltás a cégben. Fókuszban a cégöröklés és a vagyon! A február 6-án Budapesten megrendezendő konferenciára együtt várjuk a váltani akaró alapítókat és az ambiciózus generációváltókat. Rengeteg új, máshol így együtt nem megszerezhető tudással készülünk. Garantáljuk a szemléletváltást és egy új gondolkodásmódot! 

Részletes program és regisztráció >>

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.