<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Elegendőek e a mostani, immáron sokszor két számjegyű kamatok ahhoz, hogy a szintén bőven két számjegyű inflációt utolérjük? A kriptovaluta-történetnek vége, vagy van még remény, hogy magához tér a piac? (Hangfelvétellel)

Mekkora az esély rá, hogy kamatozó befektetésekkel, kötvényekkel utolérjük az igencsak magasra emelkedett haza inflációt? – merült fel a kérdés a TrendFM rádió reggeli műsorában, ahol Eidenpenz Józseffel, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársával beszélgettek. Utolérhetjük, amennyiben a gazdaságpolitikai irányítói által célként kitűzött és egyes elemzők által is valószínűsített inflációcsökkenés végbemegy. Ha jövőre év végére évi tíz százalék alá vagy a körüli szintre esik az infláció, akkor az évtizedes távlatokban is magas jelenlegi hazai kamatszint elég lesz ehhez.

Rövid futamidejű, fix kamatozású állampapírokkal, például diszkont kincstárjegyekkel ma el lehet érni 12-13 százalékos éves hozamot is. Sokan csak ezeket merik venni, amíg ki nem alakul, hogy a kamatok merre mennek, és gyengül-e a tovább a forint. De a változó kamatozású kötvények is 11-12 százalék körüli kamattal kaphatók most, ráadásul a következő kamatmegállapítás idején ennél magasabb értékek is várhatók.

A magas kamat még emelkedik

Ha most lenne például a Bónusz állampapírok kamatmegállapítása, akkor a következő kamat 13,8 százalék körül lenne a mostani 11,3 százalékkal szemben. Az inflációhoz kötött Prémium államkötvények kamatait pedig a jelenlegi 11,75 százalékról várhatóan 15- 16,5 százalékra fogja felvinni az idei átlagos pénzromlás.

Lásd még: Mibe fektessek? Jól megdrágultak egyes állampapírok a múlt héten

A vállalati és banki kötvények piaca is megélénkült az utóbbi időben a magas kamatok miatt, amelyek azonban a kockázatok egy teljesen más síkján mozognak, mint az állampapírok. Vannak olyan banki kötvények például, amelyek kockázati besorolása a hét fokozatú skálán négyes, ami a vegyes, részvényekből és kötvényekből álló befektetési alapok kockázati szintjének felel meg. A banki kötvényekre ugyanis már nem jár az OBA (az Országos Betétbiztosítási Alap) garanciája, mint a bankbetétekre.

Mi lesz veled, kriptovaluta-piac?

A kriptodevizák piacán rengeteg minden történt az idén, de jellemzően cseppet sem pozitív hírek jöttek. Csődhullám zajlott és medvepiac bontakozott ki, folyamatosan eső vagy jó esetben stagnáló árfolyamokkal. A háttérben azonban számos olyan folyamat zajlik, ami hosszú távon eredményeket hozhat.

A kriptovaluta-tőzsdék például gőzerővel dolgoznak jelenleg olyan módszereken, amelyek segítségével pontos kimutatást tudnak adni a náluk letétben helyezett értékekről, így visszaállíthatják a befektetők bizalmát. Másutt végre igazán felhasználóbarát felhasználói felületeket, szoftvereket készítenek. Folyik a fejlesztése különböző játékoknak és metaverzum-világoknak is.

Lásd még: Beszántani? Megreformálni? Helyreállítható a bizalom a kriptovaluta-piacon?

Így nagyon valószínű, hogy a 2018-2020-as kemény kriptotélhez hasonlóan a mostaninak is vége lesz egyszer, még ha esetleg évekig is tart az igazi kilábalás.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

 

A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. Az mfor.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek az mfor.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az mfor.hu felelősséget nem vállal. A Menedzsment Fórum Kft, mint az mfor.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.