2019. augusztus 24. 07:08

Gyorsulni fog a tartozásállomány apadása.

A Magyar Nemzeti Bank frissítette az államháztartás pénzügyi számláit bemutató statisztikáját, ebből kiderül, hogy idén június végén már kevesebb mint 2800 milliárd forint tartozást tartottak nyilván a nyugdíjpénztári átlépések miatt. Pontosan 2787,8 milliárd forint szerepel ezen a soron.

De hová tűnt a megtakarítás? De hová tűnt a megtakarítás?

Lapunk sokat foglalkozott a témával (legutóbb ebben a cikkben), bemutatva, hogy bár a magánnyugdíjpénztári rendszer tulajdonképpen 2011 óta vegetál - akkor léptek vissza mintegy 2,8 millióan az állami rendszerbe a pénztártagok közül - de a pénztári számlákon felhalmozott vagyon elszámolása azóta sem zárult le. Papíron legalábbis nem, mert a tényleges vagyon elment adósságcsökkentésre, vállalati tulajdonrészek vásárlására.

Statisztikailag azonban még foglalkozni kell ezzel a vagyontömeggel, az Európai Unió metodikája miatt - szokta magyarázni az MNB, hogy ez a tétel miért bukkan fel rendre a negyedéves elszámolásokban. Tapasztalatok szerint negyedévről negyedévre mintegy 5 milliárd forinttal apad a nyilvántartott tartozás, aminek az oka, hogy folyamatosan vonulnak nyugdíjba a volt pénztártagok, és ilyenkor kerül sor a rájuk jutó vagyon statisztikai alapú kivezetésére. A jövőben várhatóan intenzívebb lesz a tartozásállomány csökkenése, mert egyre többen vonulnak nyugdíjba.

A pénztárak működésének ellehetetlenítése - alig pár intézmény maradt talpon az intézkedés után - mögött az a politikai szándék volt felfedezhető, hogy a mintegy 3000 milliárd forintot vissza kell terelni az állami ellátórendszerbe, mert eredendően oda tartozik. Az más kérdés, hogy az ígéretek ellenére végül ez a vagyon nem került át a visszalépők számláira; utóbb ezt azzal magyarázták, hogy az állami felosztó-kirovó nyugdíjrendszerben nem is lehet értelmezni egy ilyen konstrukciót.

Mindazonáltal a Fidesz-kormány ma már azon az állásponton van, hogy mégis erősíteni kellene az öngondoskodást. Az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László például azt javasolta a közelmúltban, hogy a dolgozók fizetésének egy részét direkten irányítsák át megtakarításokba, így tartalékolva az aktív évek utáni időszakra. Ezt az ötletet a Pénzügyminisztérium elvetette, de érzékelhető mind a kormány, mind a Magyar Nemzeti Bank részéről az igyekezet, hogy minél aktívabban propagálják az öngöndoskodást.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.