<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A terra (LUNA) rendszer összeomlását hónapok óta jósolták a szakemberek, a szervezők és a befektetők egy része azonban vakon és süketen rohant a végzetébe. Az árupiaci árfolyamok emelkedését, a magas olajárat már a háború előtt is meg lehetett figyelni, a beruházások elmaradása miatt pedig egy békekötés után is tovább tarthat. (Hanggal.)

Mitől omlott össze a terra (LUNA) kriptodeviza a múlt héten, ami az egész ágazatot megrengette, és sok tízmilliárd dollárnyi veszteséget okozott? – erről beszélt Eidenpenz József, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársa a Trend FM reggeli műsorában. A hirtelen összeomlás egyik különlegessége, hogy a piac hónapok óta számított rá, számos figyelmeztetés érkezett ezzel kapcsolatban, mégis bekövetkezett.

A fenntarthatatlanul magas kamat

Az egyik neuralgikus pont az volt, hogy a terrához kapcsolódó UST stabilérmére reklámcélokból évi 20 százalékos kamatot fizettek. Hasonlóan ahhoz, mint az Uber korai korszakában, ahol kezdetben a vállalat még fizetett is a sofőröknek, hogy neki dolgozzanak, és ezzel piaci részesedést nyerjen.

Hónapok óta lehetett hallani, hogy az UST kamata fenntarthatatlan. Szinte mindenki csak a magas kamatért ment oda, és könnyű szívvel távozott volna, ahogy meg is történt. Voltak is ennek jelei, egy Tron nevű rendszer USDD érméjébe már átment május elején pár százmillió dollár, ott ugyanis 30 százalékos dollárkamattal csábították az ügyfeleket.

Achillesnek több sarka is volt

Itt Achilles másik sarka az Anchor kölcsönzési (lending) platform volt, 18 milliárd dollárnyi UST-ből 14 milliárdnyi ebben, egyetlen helyen volt lekötve. Ráadásul ebből rengetegre hitelt vettek fel, hogy tőkeáttételhez, így még magasabb hozamhoz jussanak. Amikor az egész dőlni kezdett, akkor ezeket a hiteles pozíciókat kényszerértékesíteni kezdték, ami még lejjebb nyomta az árat, amitől még több hitel dőlt be, és így tovább.

Friss kriptodeviza-árfolyamainkat itt találja

A halálspirál egy egész jó szó erre a kényszerlikvidálási folyamatra. A kriptodeviza-piac Lehman Brothers-összeomlása történt meg, ami örökre bevonul a történelemkönyvekbe.

Hol tartunk az árupiaci szuperciklusban?

A CRB Commodity Index most 310 körül jár, mintegy 12 éves csúcson van. A koronavírus előtt volt 180, február közepén 260 is, tehát a háború előtt is ment már 40-50 százalékot felfelé. Most a várható kínai és világpiaci lassulás miatt kissé leülni látszik a nyersanyagok drágulása. Az erős dollár sem segít nekik.

De már a háború előtt is kevés volt az olaj, mert elmaradtak a beruházások. A fémeknél is hasonló történt, alig nyitottak bányákat. Egy ércbánya megnyitása pedig 5-15 év is lehet, így ott is árrobbanás várható a következő években. (Elektromos készülékekhez, elektromos autókhoz, telefonokhoz, számítógépekhez, épületek elektromos hálózatához, vízvezetékekhez stb., rengeteg mindenhez kell réz, így sokak szerint nagy emelkedés előtt áll.)

Ha pedig nem csak a háború okozta a nyersanyagdrágulást, akkor egy békekötés sem fogja megszüntetni.

A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. Az mfor.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek az mfor.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az mfor.hu felelősséget nem vállal. A Menedzsment Fórum Kft, mint az mfor.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.