9p

A 2021-es év a fejlett piacokon erős fellendülést hozott, így az erre fókuszáló alapok magas hozamokat érhettek el. Ezek között is kiemelkedett a Privátbankár.hu Klasszis 2022 - Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alap díját elnyerő Budapest USA Részvény Alap, amelynek alapkezelőjével, Miklós Csabával beszélgettünk a piaci trendekről és az új kihívásokról.

A 2021-es évben az amerikai piac az egyik legjobban teljesítő régió volt. Mondhatjuk, hogy ilyenkor könnyű helyzetben vannak az alapkezelők?

A piac alánk dolgozott, de ez nem csak az amerikai részvényekre, hanem általánosságban igaz. A tavalyi év mind makrogazdasági szempontból, mind a vállalati fundamentumok oldaláról nézve kedvezően alakult. A 2020-as Covid-járvány utáni kilábalást láthattuk, amit óriási hitelekkel támogattak meg a kormányok, és soha nem látott likviditást biztosítottak a jegybankok is. Nem csak az amerikai jegybank, a Fed, vagy az EKB tartotta 2021 első felében a kamatokat nulla körül, de számos fejlődő piacon is ilyen kondíciók voltak. Ennek köszönhetően pedig vállalati oldalról is nagyon alacsony finanszírozási költségeket láthattunk. Összehasonlítva a 2008-as válság kezelésével a Covid miatt most az akkori összeg többszörösét biztosította a monetáris és a fiskális politika.

Úgy tűnik idén viszont ellentétes folyamatok zajlanak, hiszen mindenhol az elszabaduló infláció került fókuszba, miközben a jegybankok világszerte megkezdték a kamatemelési ciklusokat, és próbálják leépíteni a mérlegeiket és a kötvényvásárlási programokat (quantitative easing – QE). 180 fokos fordulatot látunk a piacokon?

Jelentős változások jöttek, számos szempontból az idei év ellentétet jelent a tavalyival. Az idei évben az tematizálja a befektetői világot, hogy a nagyon magas infláció miatt a jegybankok gyorsított ütemben kezdték el szigorítani a monetáris kondíciókat, kamatemelések várhatóak, főleg a Fed jár ebben élen a fejlett piacokon. Nem csak arról van szó, hogy további kötvényeket nem vásárolnak, hanem szűkíteni szeretné a Fed a mérlegfőösszegét. A pénzcsapok elzárása pedig a vállalatok számára is alacsonyabb likviditást és drágább forrásokat jelent. Ha pedig mindez nem lenne elég az orosz-ukrán háború gazdasági hatásaival is szembe kell néznünk. Azt látjuk az árupiacokon, hogy a kínálati oldalon már zavarok voltak a kőolaj, a földgáz, az ipari fémek, de akár az agrártermékek tekintetében is, mindez pedig jelentős áremelkedést okozott. Ennek pedig további inflatórikus hatása lehet egy olyan környezetben, amikor a fogyasztói árszínvonal egyébként is megugrott.

Miklós Csaba: soha nem látott likviditást biztosítottak a járvány után a jegybankok.
Miklós Csaba: soha nem látott likviditást biztosítottak a járvány után a jegybankok.

Az Egyesült Államokban, ahol az Ön által menedzselt alap befektet milyenek a kilátások?

Az USA-ban a kockázatok ellenére a növekedési kilátások továbbra is kedvezőek. A munkaerőpiac ugyanakkor feszített, ami erős béremelkedéssel jár. Illetve a nyersanyagok oldaláról itt is van egy erős inflációs nyomás. A nagy feladat Amerikában (is), hogy a jegybank úgy fogja vissza a likviditást, hogy közben ez ne okozzon túlságosan nagy növekedési áldozatot. A befektetők megosztottak abban a kérdésben, hogy ez miként fog sikerülni, és ez is hozzájárul a tőzsdéken jelenleg is látható megnövekedett volatilitáshoz.

Az árfolyamok erőteljesebb kilengése és a bizonytalanabb makrogazdasági környezet mellett úgy tűnik egyes vállalatoknál is vannak nehézségek. A technológiai szektorban elindult egy érezhető lejtmenet, és a pandémiás időszak nagy nyertesei (például a Netflix) komoly árfolyamveszteséget szenvedett el. Ezek a folyamatok összességében milyen kihívásokat jelentenek? Milyen stratégiát igényelnek az alapkezelőtől?

Sokkal kockázat-tudatosabbnak kell lenni, és a portfólió kezelése is aktívabb. Az járvány időszakának nyertesei a „stay at home” részvények idén gyengébben teljesítenek, a Netflix csalódást keltő első negyedéves jelentése katalizálta a folyamatokat és „felrobbantotta a szektort”. Azt látni kell, hogy ezekbe a részvényekbe nagy növekedés volt beárazva, miután a befektetők kivetítették az akkori növekedést több évre előre, az emberek élete és a gazdaság viszont közben visszaállt valamilyen szinten a korábbi működésre. A túlzott növekedési várakozás így több tech-részvényből is kiárazódhat a következő időszakban. Ez leginkább azokat a vállalatokat érintheti, ahol nagyon magas értékeltségeken forogtak a részvények, miközben a társaságok sok esetben nem is voltak profitábilisak.

Elég sok szó esett a kihívásokról, kockázatokról, milyen területeken várnak növekedést?

Egy ilyen környezetben, amikor kamatemelés kezdődik, esetleg a Fed által tervezett gyorsított kamatemelést látunk, akkor jellemzően az alacsonyabb kockázatú, úgynevezett „value” majd a defenzív szektorok teljesíthetnek jobban, ilyenek a közszolgáltatók (utility), egészségügyi-, a klasszikus értelemben vett telekommunikációs vállalatok. Járványügyi szempontból ahogy a korábbi korlátozásokat folyamatosan leépítik, úgy lesz a szolgáltató szektorban is egyre kedvezőbbek a kilátások. A fentiek mellett a háború miatt az olajszektor, és a nyersanyagokkal foglalkozó (commodity) szektorban érdekelt vállalatok esetében is az várható, hogy felülteljesítők lesznek. Szintén az ukrajnai háborúhoz kapcsolódik, hogy a világ felismerte: gyorsított ütemben kellene leválni a fosszilis energiahordozókról. A függőség csökkentése, megszüntetése pedig újabb lökést adhat a zöldenergia szektornak, bár itt is problémát jelent, hogy számos vállalat túlárazott. Azt látjuk, hogy egy nagyobb korrekció kedvező lehetőséget adhat arra, hogy minőségi részvényeket vásároljanak a befektetők.

Az elmúlt évek egyik fontos trendje volt a fenntarthatóság és az etikus befektetés. Az ESG (Environment, Social, Governance) szellemével ugyanakkor szöges ellentétben áll a háború által fókuszba került fosszilis energiahordozókkal (olaj, gáz, szén) foglalkozó társaságok, ahogy a katonai, védelmi eszközöket gyártó vállalatok is „tiltólistások”. Félretehetik emiatt a befektetők az ESG szemléletet?

Azt gondolom, hogy míg az ESG egy hosszútávú előremutató trend, addig az olajszektor reneszánsza csak rövid távú. Ebben a helyzetben az olajvállalatoknál a geopolitikai feszültségek mellett azért is látunk látványos növekedést, mert a piac ezt a szektort már kicsit elfelejtette, és a vállalatok nagyon alulértékeltek voltak. Közép és hosszútávú kitekintésben a zöld energia fejlesztése lesz a középpontban, így az ESG továbbra is fókuszban marad. Ami a védelmi iparágat illeti, ott a háború markáns változásokat generál, az a status quo felbomlott, ami korábban volt. Az országok ismét erősíteni kívánják a védelmi képességeiket, többet fordítanak fegyverfejlesztésekre és -beszerzésekre. Számos kormány jelezte, hogy jelentősen növelni kívánja a költségvetésében a védelmi kiadásokat, így itt az olajiparral ellentétben hosszabb bővülés elé nézünk.

Miklós Csaba: a részvénypiacok esése akár jó beszállási lehetőséget is adhat
Miklós Csaba: a részvénypiacok esése akár jó beszállási lehetőséget is adhat

Az elmúlt évtizedben a magas részvénykitettség a kisbefektetők számára nyerő stratégiának bizonyult. A bizonytalanság növekedésével most mi lehet a követendő stratégia?

Az látszik, hogy a volatilitás, az árfolyamok hullámzása felerősödött. Így most újra érvényes az a korábban elcsépeltnek tűnt tanács, hogy a kisbefektetők a kockázatvállalási hajlandóságuknak és a képességüknek megfelelő portfóliót válasszanak. Fontos figyelembe venni, hogy a részvénypiaci befektetés több, 5-8 éves elköteleződést jelenthet, ennyi idő alatt a magasabb kockázatvállalás általában megtérül a hozamokban. Egy másik aranyszabályt is újra elő kell venni: diverzifikálni kell a befektetéseket, és ezalatt azt is értem, hogy ne egy instrumentumban, ne csak kockázatos befektetésben gondolkozzanak. Az is eredményes lehet, ha úgy porlasztja egy kisbefektető a kockázatokat, hogy meghatározott időközönként, például havonta egy adott összeget fektet be.

Térjünk át a Budapest USA Részvény Alapra, amelynek Ön az alapkezelője, és amely idén megkapta a Privátbankár.hu Klasszis 2022 - Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alap díját. Miért volt az alap teljesítménye kiemelkedő, amelynek köszönhetően ezt az elismerést megkapta?

Ahogy említettem korábban egyrészt támogató volt a környezet, hiszen az amerikai részvénypiac az egyik legerőteljesebb növekedést érte el 2021-ben. A teljesítményhez hozzájárult, hogy teljes kitettséggel kezeltük az alapot, ráadásul számos egyedi sikeres részvényügyletet is bonyolítottunk, ami tovább javította a hozamot. A jelentős emelkedés ellenére tavaly is voltak komolyabb korrekciók a piacon, és relatív jól sikerült ezek időzítése is.

Az idei kilátások kapcsán hangsúlyozta, hogy felerősödött a bizonytalanság. Mennyire értékelődik fel az alapkezelő vállalkozás, illetve az alapot irányító szakember személye?

Természetesen ez egy fontos kérdés, volatilis piacon, bizonytalan környezetben a szakmaiság, a múltbeli tapasztalatok, az alapkezelőnél lévő csapat, mind hatással lehet az alap teljesítményére. A múltbeli teljesítmény, egy-egy szakmai elismerés mind egyfajta garanciát jelent arra, hogy a mostani kockázatokat egy alap megfelelően kezelje. Több alapunk esetébe is jól indult az év köszönhetően annak, hogy együttes csapatmunka révén jól láttuk a közeledő trendeket, és megfelelően reagáltunk ezekre.

Miért érdemes egy kisbefektetőnek ebbe az alapba beszállni?

Az elmúlt hónapokban lezajlott egy historikusan sem kicsi korrekció, amelyet követően - egy tudatos kisbefektetői magatartást feltételezve – elérhetővé váltak jól árazott instrumentumok. Az ajánlott 5-8-10 éves időtávon a mostani lehetőségek mellett úgy vélem mindenképpen megéri részvényeket is tartani a portfóliónkban. Ha túllépünk az idei évet jellemző, korábban részletezett bizonytalanságokon, akkor a részvénybefektetés perspektivikus lehet. Most ugyan általában borúsan látja a többség a világot, és hajlamosak akár a profik is ilyen időszakban elbizonytalanodni. Jelenleg (az interjú időpontjában – szerk.) nagyon sok olyan kockázat koncentrálódott (háború, kínai covid lezárások, gazdasági bizonytalanságok, a Fed agresszív szigorító retorikája), ugyanakkor, ha ezekben valami fellazulás, előrelépés történik, akkor az komoly impulzust adhat a piacoknak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!