<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A kriptodevizák, rácáfolva a pesszimista hangokra, ismét népszerűek, és egyre több cég jelenti be, hogy valamilyen módon felül a vonatra. A múlt héten például a Soros Fund Management is pozitívan nyilatkozott, a Teslákat pedig bitcoinért is meg lehet vásárolni. A trendekről lapunk munkatársa beszélt a TrendFM műsorában.

Újabb és újabb nagyobb, Wall Street-közeli vállalatok, alapok, bankházak vagy más intézmények jelentik be, hogy érdeklődnek a kriptodeviza-üzletág iránt. Vagy már beszálltak, vásárolnak, vagy szolgáltatásokat nyújtanak ezen a téren.

A múlt héten például a Soros Fund Management befektetési igazgatója, Dawn Fitzpatrick adott interjút a Bloombergnek, és meglepően pozitívan nyilatkozott a kriptodevizáktól, akár valamelyik bitcoin-rajongót is hallhattuk volna. Például az aranyhoz hasonlította, de még előnyöket is talált ahhoz képest – mondta el Eidenpenz József, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatása a TrendFM reggeli műsorában.

Egy hete a Tesla-vezér Elon Musk is újra letette a voksát a Bitcoin mellett, az Egyesült Államokban már bitcoinért is lehet autót vásárolni. De a Morgan Stanley vagy a JPMorgan is kapcsolódik már valamilyen módon ehhez az üzletághoz.

A bitcoint azonban egyre inkább árupiaci terméknek tekintik, kincsképző, megtakarító, befektetési, illetve spekulációs funkcióval bír. Gyors és kisebb összegű fizetésekre nem alkalmas. Azért sem, mert ezen a mostani bikapiacon is annyira felmentek a tranzakciós díjak, 20-30 dollárra, hogy nem versenyképes például a Revoluttal és más fintech-alkalmazásokkal szemben.

Lehetséges, hogy valamelyik másik kisebb kriptodeviza, mint a bitcoin cash vagy a litecoin alkalmasabb fizetések lebonyolítására? Vagy a jegybankok fognak digitális pénzeket kibocsátani, amelyekkel előrehaladott kísérleteket folytatnak? De egyébként már régen nem csak a fizetési forgalomról szól a kriptodevizák világa. Van sok minden más is, az úgynevezett okosszerződések vagy a decentralizált pénzügyek.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:

Kapcsolódó cikkeink:

A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. Az mfor.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek az mfor.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az mfor.hu felelősséget nem vállal. A Menedzsment Fórum Kft, mint az mfor.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.