2018. szeptember 6. 12:42
mfor.hu

Jelenleg a piacon ugyanaz a pénz okoz robbanásközeli állapotot, mint amely olyan sokat segített a 2007-2008-as válságban és azt követően. De most nincsenek könnyen beazonosítható rossz fiúk, mint annak idején a Lehmann Brothers és a hasonlók – ellenkezőleg, mindenütt csak jó fiúkat látunk, akik merő jó szándékból idézték elő a jelenlegi helyzetet.

A pénzügyi válságot, majd a 2013-as, az Európai Unió perifériáját érintő válságot követően a Fed és az EKB hatalmas mennyiségű pénzt öntött a rendszerbe, hogy elkerülhetővé tegye a csődök sorozatát. Ez a stratégia abban az értelemben jól működött, hogy a gazdaság képes volt legalább a torzított feltételek mellett talpra állni: az államcsődök száma történelmileg is a mélypontra esett, és amikor az infláció újra elkezdett nőni, a központi bankok válaszul kamatemelésbe kezdtek, és a mennyiségi lazítás végét kezdték emlegetni. A mennyiségi lazítás meghatározó volt a részvények és a hiteleszközök piaci értékelésében, de sokan reménykedtek abban, hogy a piac nem fog érdemben reagálni a mennyiségi lazítás kivezetésére. A valóság azonban mást mutat: még éppen csak elkezdték a központi bankok csökkenteni a mérlegfőösszegüket, de már vészjelek érkeznek a feltörekvő piacokról.

A könnyű pénz nagyobb kockázatvállalásra késztette a befektetőket, a vállalatok és a kormányok pedig – magától értetődő válaszként – több hitelt vettek fel a piacról. De a kamatlávak növekedésével a vállalatok refinanszírozási kockázatokkal néznek szembe, és az így kialakuló túlzott eladósodottság buborékokat alakít ki a tőke- és a hitelpiacokon.

Az első áldozatok a feltörekvő piacok, amelyek az összeomlás szélére kerültek. Argentína elnöke, Mauricio Macri a YouTube-on ismerte be, hogy országa vészhelyzetben van. Az argentin peso 50 százalékot esett az év kezdete óta a dollárral szemben, és a kormány intézkedései – a kamat 60 százalékra emelése, export vámok a gabonára – csak tovább rontották a helyzetet. Macri könnyen elveszítheti a mezőgazdasági lobbi támogatását, és nő a politikai zavargások esélye.

Törökországban is hasonló a helyzet, egy nagy különbséggel: Erdogan a pénzügyi válságban maga mellett tudja Oroszországot és Iránt. Ezen a héten Erdogan, Putyin és Rouhani Teheránban találkoznak, hogy megvitassák a szíriai helyzet, de nagyon valószínű, hogy az őket sújtó szankciókról és válaszlépések összehangolásáról is szó esik majd.

Rouhani, Putyin és Erdogan (balról jobbra) Rouhani, Putyin és Erdogan (balról jobbra)

De a befektetők az Egyesült Államokban sem érezhetik feltétlenül biztonságban magukat. Az USA-belio hozamgörbe 11 éve nem volt ilyen lapos, ami egy lehetséges inverziót vetít előre, aminek a valószínűségét növeli, ha Jerome Powell Fed elnök ígérete szerint még további két kamatemelés lesz az idén, és négy a jövő évben. A magashozamú vállalati kötvények körében idén eddig 27 százalékkal kevesebb kibocsátás volt, mint az előző év hasonló szakaszában.

A befektetők dilemmája most az, hogy a hozamgörbe rövidebb végébe fektessenek be (ezzel kevésbé kitéve magukat a volatilitásnak), vagy fektessenek a hozamgörbe távolabbi szakaszaiba, azzal a megfontolással, hogy a mennyiségi lazítás soha nem ér véget. De az eszközök lejáratánál is nagyobb kérdés, hogy mely szegmensbe fektessenek be. Jelenleg abba az irányba haladunk, hogy a feltörekvő piacok és a magas hozamú kötvények szegmensei egyre nagyobb óvatosságra késztetik a befektetőket, míg az USA befektetési kategóriájú eszközei egyre jobb lehetőségeket kínálnak.

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.