2019. március 3. 14:38

Nem voltak profitgyárak a helyi sportklubok.

Eszközértéken 2,85 milliárd forint vagyont bocsát ingyenesen Szolnok városa rendelkezésére számításaink szerint Nyerges Zsolt, aki a minap jelentette be, hogy nemes gesztusként felajánlja a Tisza-parti városnak a helyi sportélet vezető klubjait. Emlékezhetünk, tavaly év végén ugyanilyen gáláns módon adták át kiadóikat a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak a tulajdonosok, köztük Schmidt Mária.

Nyerges Zsolt Nyerges Zsolt

Nyerges Zsolt sokáig Simicska Lajos kegyvesztett oligarcha üzlettársa volt, de a Simicska-birodalom „átalakításában” is vezető szerepet játszott. E folyamat végén került át a portfolió meghatározó része az új kegyelt, Mészáros Lőrinc érdekeltégébe.

Nyerges ezzel párhuzamosan szülővárosa, Szolnok közéletében is fontos szereplővé vált. A sport iránt rajongó lokálpatrióta megkerülhetetlen szereplője lett a helyi sportéletnek. Ténykedése alatt magas színvonalat ért el a vízilabda és a kosárlabda, amelyben közrejátszott, hogy komoly támogatók – mint például a MOL - is odaálltak a klubok mellé.

Most azonban elérkezettnek látta az időt Nyerges, hogy ezt a sportbirodalmat átengedje Szolnok önkormányzata számára. A szoljon.hu honlapnak adott nyilatkozatában otthonról hozott értékekre hivatkozva magyarázta lépését, mely szerint a közösségnek vissza kell adni valamit abból, amit az ember onnan kap.

Az adomány az interjú szerint a labdarúgó, a vízilabda és a kosárlabda klubokat érinti, illetve a mögöttük álló társaságokat, alapítványokat. Átnézve a vonatkozó céges dokumentumokat, alapítványi beszámolókat, azt találtuk, hogy eszközértéken közel 3 milliárd forint vagyon kerül át a városhoz. Mivel egyelőre csak a 2017-es évről szóló beszámolók érhetők el, a vagyon becslésekor is csak ezekre tudtunk hagyatkozni. Azóta vélhetően emelkedett a klubok vagyonának értéke, Nyerges például az említett interjúban beszél arról, hogy

„hétévnyi előkészítés és megvalósítás után 2018-ra mindent felépítettünk, amit elterveztünk. A Vízilabda Arénára, a Tiszaligeti Stadionra, az utánpótlás pályáira és főépületeire és az egyéb létesítményekre akkori beruházási értéken mintegy 5 milliárd forintot költöttünk.”

 

Az majd a 2018-as évről szóló beszámolókból derül ki, hogy időközben mekkora értékű beruházást aktiváltak, vagyis mennyivel nőtt azóta a klubok vagyona. Az mindenesetre látszik, hogy alapvetően a vízilabda klub eszközei adják a vagyon legjavát: 1,39 milliárd forint volt az eszközértéke az üzemeltető cégnek 2017-ben.

A számokból az is kiderül, hogy önmagukban a klubok működtetése nem minden esetben hozott profitot. A labdarúgást üzemeltető Szolnoki MÁV FC Kft. például 2017-ben és 2016-ban is negatív eredménnyel (-7,1 millió forinttal, illetve egy évvel korábban -39,3 millióval) zárt. A Szolnoki Dózsa, vagyis a vízilabda csapat 2017-ben ugyan szemmel alig észrevehető 7 milliós pluszt ért el, de egy évvel korábban 57,5 milliós veszteségük volt. Egyedül a kosárcsapatot működtető Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft. mutatott fel érdemi eredményt: 61,7 millió forintot, előtte pedig 55,2 milliót.

Viszont azt sem lehet állítani, hogy nyakig eladósodott klubokról lenne szó, a kötelezettségállomány nem vészes, a vízilabda esetében 130,8 millió forint jut a mintegy 1,4 milliárdos eszközértékre.

A klubok egyébként egymásban is tulajdonosok, a Szolnoki MÁV FC Kft. mögött ugyanis a Szolnoki MÁV Utánpótlás Kft. áll, amelyben pedig Nyerges Zsolt és az ügyvezető Földi Sándor mellett a Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft. is tulajdonosként van feltüntetve. E cég mögött pedig a Szolnoki Kosárlabda Jövőjéért Alapítvány áll.

Ugyanígy egy alapítvány, a Szolnoki Vízilabda Jövőjéért Alapítvány áll a helyi vízilabda klubot, a Szolnoki Dózsát üzemeltető Szolnoki Vízilabda Sport Club Kft. mögött. Az alapítvány elnöke Kovács István, aki korábban a Honvéd edzőjeként ért el nagy sikereket (több bajnokságot, kupát nyert irányítása alatt a csapat, valamint az Euroligában is győztek), valamint az alapítvány tagja Nyerges Attila, Nyerges Zsolt testvére. A szolnoki klubok mögött álló alapítványokban egyébként közös, hogy érdemi pénzmozgást nem tüntetnek fel a beszámolóikban.

Akad még egy klub, amely szolnoki, Nyerges érdekeltségébe tartozik, de az interjúban nem esik erről szó. Ez a Szolnoki Tenisz Club, amely Nyerges Zsolt és Nyergesné Farkas Gabriella tulajdona, illetve itt is feltűnik a Szolnoki Olaj Kosárlaba Klub Kft. A tenisz klub árbevétele az elmúlt években pár tízmillió forint körül mozgott, erre két éve 1,3 millió forint adózás előtti eredmény jutott, egy évvel korábban pedig -3,2 millió.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.