2018. szeptember 13. 13:42
mfor.hu

A szerdán elfogadott Sargentini-jelentés lehetséges hatása napok óta izgalomba tartja a hazai piacokat. Annak elfogadása után sokan ezeket találgatják.

A keddi vita után szerdán szavaztak az Európai Parlamentben a magyar jogállamiság helyzetéről szóló Sargentini-jelentésről, a végeredmény szerint 448-197 szavazat ellenében megszavazták azt. Ennek eredményeképpen lehetővé válnak a hazánk elleni szankciók. Az EP most azt mondta ki, hogy indokolt hetes cikk szerinti eljárás megindítása hazánkkal szemben. Ennek végeredménye elvileg az is lehet, hogy megvonják a szavazati jogot Magyarországtól az Európai Tanácsban – írta szerdán a Privátbankár.

A gyakorlatban azonban erre minimális az esély. Ehhez ugyanis előbb arra lenne szükség, hogy az Európai Tanács is állapítsa meg (négyötödös többséggel) az uniós értékek sérülésének tényét, majd az eljárás végén még egyszer, immár egyhangúan kellene megállapítania ugyanezt. Mivel nyilvánvaló, hogy például Lengyelország nemmel szavazna, Magyarország szavazati joga nincs veszélyben.

Eddig még nem volt példa arra, hogy az EP bármely tagország ellen kezdeményezze a hetes cikk szerint eljárás megindítását. Lengyelország ellen ugyan a múlt év vége óta folyik ilyen eljárás, azt azonban az Európai Bizottság kezdeményezte.

Láthatjuk tehát, kicsit az esély, hogy a jelentés elfogadása egy éles figyelmeztetésnél több legyen, a hatása így elsősorban politikai lehet. Ha nem történik valami rendkívüli, akkor a magyar gazdaságra nem kellene, hogy érdemi hatást gyakoroljon a Sargentini-jelentés elfogadása.

Orbán Viktor miniszterelnök hallgatja a jelentéstevő Judith Sargentinit az Európai Parlamentben (MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs) Orbán Viktor miniszterelnök hallgatja a jelentéstevő Judith Sargentinit az Európai Parlamentben (MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)

Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a mostani piaci helyzetben számos bizonytalanság van. Elég csak a nyár „slágerére” a török válságra gondolni, de az elmúlt hetekben megremegett az argentin és a dél-afrikai fizetőeszköz is az ottani gazdasági nehézségek miatt. Eközben Európában a befektetők a Brexit és az olasz költségvetés miatt aggódnak. Egy ilyen környezetben még egy kisebb rossz hírnek is felerősödhet a hatása, és távol tarthatja a befektetőket az adott ország eszközeitől. Ezt egyébként az utóbbi napokban már láthattuk, hiszen a magyar tőzsde meglehetősen bizonytalan volt a héten, és a vezető részvények többnyire gyengültek.

Ami a forint piacát illeti, a héten inkább erősödött a magyar fizetőeszköz, ám a jelentés itt is éreztette a hatását. Annak megszavazása után ugyanis hirtelen nagyot gyengült a forint az euróval szemben, igaz, a szerda délutáni kereskedésben aztán visszaerősödött. A csütörtöki napot is pici pluszban kezdte a magyar deviza, és ennek árfolyamát valószínűsíthetően inkább a nemzetközi folyamatok fogják befolyásolni. A Sargentini-jelentés lehetséges hatásáról az Equilor elemzői úgy vélekedtek, hogy a negatív hatások rövid távúak lehetnek, hiszen Magyarország megítélése romlott. Azonban hosszabb távon nem fog hatni a forint árfolyamára, illetve a hazai részvénypiacra, mivel kicsi az esélye, hogy végül tényleges szankcióval záruljon a folyamat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.