TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. április 1. 12:38

Ezt tartalmazza a kormány által a tőkepiaci törvény módosítása érdekében benyújtott javaslat.

Az indítvány értelmében a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) a felügyeletének a szerepét betöltő – egyúttal 81,35 százalékban BÉT-tulajdonos – Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélyével és ellenőrzése mellett értékpapírosítást elősegítő tanácsadói tevékenységet végző gazdasági társaságot is alapíthat és működtethet. Továbbá e gazdasági társaság részletes működési és eljárási szabályokat állapíthat meg, valamint tevékenysége során kiemelt figyelmet fordíthat az értékpapírosítással érintett befektetők érdekeinek védelmére.

Tanácsok vállalati kötvények kibocsátásához Tanácsok vállalati kötvények kibocsátásához

Amennyiben a parlament áldását adja, az új passzus eltér majd a most hatályos törvényi rendelkezés azon kitételétől – olvasható a kormány módosító javaslatában –, miszerint „a tőzsde működése során csak olyan gazdasági társaságot alapíthat, illetve csak olyan gazdasági társaságban lehet tulajdonos, amely tőzsdei tevékenység, illetve azt segítő kiegészítő tevékenység megvalósítását hivatott elősegíteni”.

A komány hivatalos indoklása szerint a törvényjavaslat célja, hogy a tőkepiac élénkülése új termékekkel és eszközökkel megvalósuljon. Ehhez célszerű, hogy a tőzsde az értékpapírosítás térnyerését elősegítendő, szakmai támogatást nyújtó gazdasági társaságot alapíthasson.

Az mfor.hu kormányzati körökben megerősített értesülése szerint az új társaság alapvetően vállalati kötvények kibocsátásában segédkezhet. Az MNB múlt kedden, a Monetáris Tanács ülését követően jelentette be a Növekedési Kötvényprogram létrehozását, miután így kívánja elősegíteni a hazai cégek finanszírozásának diverzifikálását. A július 1-jétől induló, 300 milliárd forintos keretösszegű program keretében az MNB hazai székhellyel rendelkező nem pénzügyi vállalatok 3-10 éves futamidejű, legalább B+ hitelminősítéssel rendelkező kötvényeit vásárolhatja meg, egy kötvénysorozatból legfeljebb 70 százalékot. Egy vállalatcsoporttal szemben maximum 20 milliárd forint lehet a jegybank kitettsége. A kibocsátás minimális volumene egymilliárd forint kell, hogy legyen. A vállalati kötvények állománya az MNB adatai szerint január végén 626 milliárd forintot tett ki.

A BÉT által létrehozandó tanácsadó céggel kapcsolatban a tőzsde délutánra ígért részletesebb tájékoztatást.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.