6p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az utóbbi években a hazai vállalati kötvények piaca mélypontra került, pedig az ilyen forrásbevonás jó alternatíva lehetne a cégeknek. Az MNB új programja viszont újra életet lehelhet az ilyen konstrukciókba.

Sem a keresleti, sem a kínálati oldalról nem volt komoly hajtóerő annak érdekében, hogy a magyar vállalatok kötvényeket értékesítsenek. A legnagyobb tőzsdei cégek (pl. Mol, OTP, Richter) sokáig finanszírozási alternatívaként tenkintettek a kötvénykibocsátásra, és több középvállalat is elindult ebbe az irányba. Utóbbiak számára viszont a hitelből történő finanszírozás sokkal kedvezőbb, a 2013-ban indult MNB Növekedési hitelprogram ugyanis olcsó forráshoz segítette a vállalkozásokat.

A másik oldalon viszont azt láthattuk, hogy a kirobbant botrányok (például Quaestor) vagy a csődöt jelentő vállalatok (BTel) ügye számos befektető kedvét elvették a kötvényektől. Az adatok azt mutatták, hogy a lakossági befektetők teljesen elfordultak ettől a formától, egy évvel ezelőtt csupán 23,3 milliárd forintnyi vállalati kötvény volt a tulajdonukban. Az sem mellékes, hogy ezeknek a kötvényeknek a likviditása sem túl erős, a tőzsdére csupán néhány értékpapírt vezettek be, a nem pénzügyi intézmények közül az Alteo, Tündérszikla és a Wing Holding egy-egy hitelpapírjával lehet ott kereskedni.

Először a hitelpiacon segítettek

Az MNB ma kiadott anyagában azt írták, hogy a 2008-ban­ indult­ pénzügyi ­és ­gazdasági ­válság kitörését ­követően ­Magyarországon­ a­ vállalati, és ­különösen­ a­ kkv-hitelállomány ­nemzetközi­ összehasonlításban­ is­ kiemelkedő ­mértékű­ csökkenésen ­ment­ keresztül: ­2013 ­elejére ­a­ közel ­5 éven ­át ­tartó, ­évi ­5 ­százalék ­körüli ­visszaesés ­következtében ­a­ válság ­előtti ­szint­ 75 ­százalékára zsugorodott­ a­ hitelállomány.­

A­ gazdaság­ a­ "hitelösszeomlás"­ (credit­crunch) ­jelenségével ­szembesült, ­ami­ jegybanki­ beavatkozást ­tett ­szükségessé.­ A­ ­kkv-hitelpiac működésének ­helyreállítása ­érdekében­ az ­MNB­ 2013­ júniusában ­elindította ­a ­Növekedési­ Hitelprogramot­ (NHP). A program hozzájárult a hitelezési fordulat megvalósulásához, ezáltal a gazdasági növekedésre is érdemi hatást gyakorolt.

Matolcsy Györgyék újabb növekedési programot indítanak (Fotó: Máthé Zoltán/MTI)
Matolcsy Györgyék újabb növekedési programot indítanak (Fotó: Máthé Zoltán/MTI)

Mint azt az MNB anyaga hangsúlyozza, a vállalati hitelezés volumene Magyarországon jelenleg már megfelelő, ugyanakkor a vállalatok túlzott mértékben támaszkodnak a bankrendszerre. Az­ elmúlt­ néhány­ évben ­a­ teljes ­vállalati ­és ­a­ kkv-szegmens­ hitelállománya egyaránt ­jelentősen ­bővült, ­a­ szektor­ forrásellátottsága ­megfelelőnek­ tekinthető. Ugyanakkor­ a­ finanszírozás ­szerkezete­ mind­ a­ kkv-k,­ mind­ a­ nagyvállalatok­ esetében­ tovább javítható a jegybanki szakértők szerint.

Az MNB azt hangsúlyozza, hogy a ­nagyvállalatok ­esetében ­a­  bankhiteleknek ­versenyt támasztó­ likvid ­kötvénypiacnak ­lehet ­kulcsszerepe­ a­ megfelelő­ forrásbevonási ­szerkezet elérésében.­ A problémát azonban az jelenti, hogy a jegybank szerint sem megfelelő a kötvénypiac működése, jelenleg ugyanis ­Magyarországon­ a piac­ kis ­mérete ­és ­alacsony likviditása ­miatt­ a ­kötvényen keresztüli­ forrásbevonás­ sem­ a ­nagyvállalatok, ­sem­ a ­kkv-k számára­ nem ­jelent­ reális ­lehetőséget.­ Jóllehet,­ a­ kötvénykibocsátás­ elsősorban­ a­ nagyobb vállalatok ­számára ­jelenthet ­alternatívát, azonban­ a­ piac­ fejlődésével ­később­ a kkv-kal szemben­ fennálló­ hitelkövetelések ­is­ megjelenhetnek­ ilyen formában,­ ami ­a­ kkv-szektor finanszírozási­ feltételeinek ­további­ javulását ­eredményezheti.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/

Éppen ezért indítja új programját el az MNB, amely a Növekedési Kötvényprogram nevet viseli majd. A 300 ­milliárd ­forintos ­keretösszeggel útjára bocsátott program keretében­ jó minősítéssel rendelkező, ­nem­ pénzügyi­ vállalatok ­kötvényeit­ fogja ­vásárolni. ­A Növekedési Kötvényprogram néhány száz nagyvállalatnak segíthet, miután a feltételek szerint legalább 1, legfeljebb 20 milliárd forint értékben vásárolhat egy-egy kötvénysorozatból az MNB. Az is feltétel, hogy a kötvényeknek legyen közkézhányada, hiszen maximum a kibocsátott mennyiség 70 százaléka kerülhet így a jegybankhoz.

Ami a kötvények futamidejét illeti, 3-10 éves kötvényeket vesznek meg. A­  program keretében­ lehetőség ­nyílik ­továbbá ­vállalatokkal­ szemben­ fennálló­ hitelkövetelések fedezete ­mellett ­kibocsátott értékpapírok ­vásárlására­ is, ­amelyen­ keresztül­ az ­MNB­ hozzá ­kíván járulni­ az ­értékpapírosítás hazai­ elterjedéséhez.­ Mint hagsúlyozzák, az ­MNB­ korábbi,­ a­ vállalatok­ forrásellátottságát ­elősegítő­ intézkedéseinek­ sorába ­illeszkedő ­programmal­ a­ jegybank­ követi­ az ­európai ­vezető­ jegybankok,­ az EKB ­és ­a­ BoE ­gyakorlatát.

Mfor.hu vélemény:
Az elmúlt öt évben indított hitelprogramokkal az MNB olcsó likviditást tudott a piacra pumpálni, ami számos beruházást generált. Ezek a programok sok ezer vállalkozást juttattak forráshoz. A gazdasági növekedés támogatása mellett abban is fontos szerepe volt a jegybanki programoknak, hogy a bankokat "versenyre kényszerítették", és a hitelek árazása kedvezőbb lett.

A most induló Növekedési Kötvényprogram esetében hasonló célok teljesülése várható, ennek során ugyanis az eddig kevésbé kedvezményezett közép- és nagyvállalatok számára nyújt segítséget az MNB. Ezek a vállalatok ráadásul igen fontosak a finanszírozó bankok számára, így egy újabb területen kényszeríthet ki kedvezőbb árazást az MNB. Az utóbbi időben számos járműipari beszállító nőtte ki magát, akiktől a multinacionális partnereik folyamatos fejlesztéseket várnak. A várakozásunk szerint a kötvényvásárlási program elsőszámú kedvezményezettjeit ebben a körben fogjuk megtalálni.

Érdemes arra is figyelni, hogy Orbán Viktor az utóbbi időben meghirdette az "exportpiac szerzés programját". Enne keretében azt jelölték meg célnak, hogy amennyi osztalék kimegy az országból az itt működő külföldi vállalatok révén annyi jöjjön be a magyar cégek leányaitól is. Így könnyen lehet, hogy ez olyan eszköz lesz, amivel az export és expanzióképes cégek kaphatnak - az EU által támadhatatlan - állami hátszelet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!