2019. március 26. 17:40
mfor.hu

Az utóbbi években a hazai vállalati kötvények piaca mélypontra került, pedig az ilyen forrásbevonás jó alternatíva lehetne a cégeknek. Az MNB új programja viszont újra életet lehelhet az ilyen konstrukciókba.

Sem a keresleti, sem a kínálati oldalról nem volt komoly hajtóerő annak érdekében, hogy a magyar vállalatok kötvényeket értékesítsenek. A legnagyobb tőzsdei cégek (pl. Mol, OTP, Richter) sokáig finanszírozási alternatívaként tenkintettek a kötvénykibocsátásra, és több középvállalat is elindult ebbe az irányba. Utóbbiak számára viszont a hitelből történő finanszírozás sokkal kedvezőbb, a 2013-ban indult MNB Növekedési hitelprogram ugyanis olcsó forráshoz segítette a vállalkozásokat.

A másik oldalon viszont azt láthattuk, hogy a kirobbant botrányok (például Quaestor) vagy a csődöt jelentő vállalatok (BTel) ügye számos befektető kedvét elvették a kötvényektől. Az adatok azt mutatták, hogy a lakossági befektetők teljesen elfordultak ettől a formától, egy évvel ezelőtt csupán 23,3 milliárd forintnyi vállalati kötvény volt a tulajdonukban. Az sem mellékes, hogy ezeknek a kötvényeknek a likviditása sem túl erős, a tőzsdére csupán néhány értékpapírt vezettek be, a nem pénzügyi intézmények közül az Alteo, Tündérszikla és a Wing Holding egy-egy hitelpapírjával lehet ott kereskedni.

Először a hitelpiacon segítettek

Az MNB ma kiadott anyagában azt írták, hogy a 2008-ban­ indult­ pénzügyi ­és ­gazdasági ­válság kitörését ­követően ­Magyarországon­ a­ vállalati, és ­különösen­ a­ kkv-hitelállomány ­nemzetközi­ összehasonlításban­ is­ kiemelkedő ­mértékű­ csökkenésen ­ment­ keresztül: ­2013 ­elejére ­a­ közel ­5 éven ­át ­tartó, ­évi ­5 ­százalék ­körüli ­visszaesés ­következtében ­a­ válság ­előtti ­szint­ 75 ­százalékára zsugorodott­ a­ hitelállomány.­

A­ gazdaság­ a­ "hitelösszeomlás"­ (credit­crunch) ­jelenségével ­szembesült, ­ami­ jegybanki­ beavatkozást ­tett ­szükségessé.­ A­ ­kkv-hitelpiac működésének ­helyreállítása ­érdekében­ az ­MNB­ 2013­ júniusában ­elindította ­a ­Növekedési­ Hitelprogramot­ (NHP). A program hozzájárult a hitelezési fordulat megvalósulásához, ezáltal a gazdasági növekedésre is érdemi hatást gyakorolt.

Matolcsy Györgyék újabb növekedési programot indítanak (Fotó: Máthé Zoltán/MTI) Matolcsy Györgyék újabb növekedési programot indítanak (Fotó: Máthé Zoltán/MTI)

Mint azt az MNB anyaga hangsúlyozza, a vállalati hitelezés volumene Magyarországon jelenleg már megfelelő, ugyanakkor a vállalatok túlzott mértékben támaszkodnak a bankrendszerre. Az­ elmúlt­ néhány­ évben ­a­ teljes ­vállalati ­és ­a­ kkv-szegmens­ hitelállománya egyaránt ­jelentősen ­bővült, ­a­ szektor­ forrásellátottsága ­megfelelőnek­ tekinthető. Ugyanakkor­ a­ finanszírozás ­szerkezete­ mind­ a­ kkv-k,­ mind­ a­ nagyvállalatok­ esetében­ tovább javítható a jegybanki szakértők szerint.

Az MNB azt hangsúlyozza, hogy a ­nagyvállalatok ­esetében ­a­  bankhiteleknek ­versenyt támasztó­ likvid ­kötvénypiacnak ­lehet ­kulcsszerepe­ a­ megfelelő­ forrásbevonási ­szerkezet elérésében.­ A problémát azonban az jelenti, hogy a jegybank szerint sem megfelelő a kötvénypiac működése, jelenleg ugyanis ­Magyarországon­ a piac­ kis ­mérete ­és ­alacsony likviditása ­miatt­ a ­kötvényen keresztüli­ forrásbevonás­ sem­ a ­nagyvállalatok, ­sem­ a ­kkv-k számára­ nem ­jelent­ reális ­lehetőséget.­ Jóllehet,­ a­ kötvénykibocsátás­ elsősorban­ a­ nagyobb vállalatok ­számára ­jelenthet ­alternatívát, azonban­ a­ piac­ fejlődésével ­később­ a kkv-kal szemben­ fennálló­ hitelkövetelések ­is­ megjelenhetnek­ ilyen formában,­ ami ­a­ kkv-szektor finanszírozási­ feltételeinek ­további­ javulását ­eredményezheti.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/?>

Éppen ezért indítja új programját el az MNB, amely a Növekedési Kötvényprogram nevet viseli majd. A 300 ­milliárd ­forintos ­keretösszeggel útjára bocsátott program keretében­ jó minősítéssel rendelkező, ­nem­ pénzügyi­ vállalatok ­kötvényeit­ fogja ­vásárolni. ­A Növekedési Kötvényprogram néhány száz nagyvállalatnak segíthet, miután a feltételek szerint legalább 1, legfeljebb 20 milliárd forint értékben vásárolhat egy-egy kötvénysorozatból az MNB. Az is feltétel, hogy a kötvényeknek legyen közkézhányada, hiszen maximum a kibocsátott mennyiség 70 százaléka kerülhet így a jegybankhoz.

Ami a kötvények futamidejét illeti, 3-10 éves kötvényeket vesznek meg. A­  program keretében­ lehetőség ­nyílik ­továbbá ­vállalatokkal­ szemben­ fennálló­ hitelkövetelések fedezete ­mellett ­kibocsátott értékpapírok ­vásárlására­ is, ­amelyen­ keresztül­ az ­MNB­ hozzá ­kíván járulni­ az ­értékpapírosítás hazai­ elterjedéséhez.­ Mint hagsúlyozzák, az ­MNB­ korábbi,­ a­ vállalatok­ forrásellátottságát ­elősegítő­ intézkedéseinek­ sorába ­illeszkedő ­programmal­ a­ jegybank­ követi­ az ­európai ­vezető­ jegybankok,­ az EKB ­és ­a­ BoE ­gyakorlatát.

Mfor.hu vélemény:
Az elmúlt öt évben indított hitelprogramokkal az MNB olcsó likviditást tudott a piacra pumpálni, ami számos beruházást generált. Ezek a programok sok ezer vállalkozást juttattak forráshoz. A gazdasági növekedés támogatása mellett abban is fontos szerepe volt a jegybanki programoknak, hogy a bankokat "versenyre kényszerítették", és a hitelek árazása kedvezőbb lett.

A most induló Növekedési Kötvényprogram esetében hasonló célok teljesülése várható, ennek során ugyanis az eddig kevésbé kedvezményezett közép- és nagyvállalatok számára nyújt segítséget az MNB. Ezek a vállalatok ráadásul igen fontosak a finanszírozó bankok számára, így egy újabb területen kényszeríthet ki kedvezőbb árazást az MNB. Az utóbbi időben számos járműipari beszállító nőtte ki magát, akiktől a multinacionális partnereik folyamatos fejlesztéseket várnak. A várakozásunk szerint a kötvényvásárlási program elsőszámú kedvezményezettjeit ebben a körben fogjuk megtalálni.

Érdemes arra is figyelni, hogy Orbán Viktor az utóbbi időben meghirdette az "exportpiac szerzés programját". Enne keretében azt jelölték meg célnak, hogy amennyi osztalék kimegy az országból az itt működő külföldi vállalatok révén annyi jöjjön be a magyar cégek leányaitól is. Így könnyen lehet, hogy ez olyan eszköz lesz, amivel az export és expanzióképes cégek kaphatnak - az EU által támadhatatlan - állami hátszelet.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.