<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A képviselők vasárnap éjfélig közzétett vagyonnyilatkozataiból egyéb érdekességek is kibogarászhatók. Például az, hogy a koronavírus-járvány miatt egy időre leértékelődött értékpapírokban a honatyák és -anyák is haszonszerzési lehetőséget láttak. Ennek köszönhetően összességében több képviselőnek volt állampapírja, befektetési jegye és részvénye 2020-ban, mint egy évvel korábban.

Már több cikkünkben rámutattunk arra, hogy a koronavírus-járvány a megtakarításokkal rendelkezők számára egyben lehetőséget is teremtett arra, hogy haszonra tegyenek szert. A globális veszélyhelyzet 2020. március 11-ei kihirdetését követően ugyanis olyan alacsonyra zuhantak a pénz- és tőkepiaci árfolyamok, ami már kedvező beszállási pontokat jelentett. Még azok is vettek részvényt, akik addig csak a gyakorlatilag kockázatmentes állampapírokig „merészkedtek”. Lapunk részletesen foglalkozott ezzel a jelenséggel a privátbanki ügyfelek vonatkozásában.

Gyurcsány Ferenc elégedett lehet értékpapír-befektetései tavalyi alakulásával. Fotó: MTI
Gyurcsány Ferenc elégedett lehet értékpapír-befektetései tavalyi alakulásával. Fotó: MTI

Feltehetően nem volt ez másként a parlamenti képviselőknél sem, hiszen nekik ugyancsak jócskán van mit a tejbe aprítaniuk – derült ki a vasárnap éjfélig közzétett vagyonnyilatkozataikból. Amelyeket ugyanakkor nemcsak a jövedelmek vonatkozásában, hanem más aspektusokból is kiveséztünk. Például, hogy mennyi készpénzük szunnyad a párnacihábanmekkora ingatlanvagyonnal rendelkeznek, s külön kitértünk a honanyák anyagi helyzetére is.

Folytatva e sort, ezúttal azt néztük meg, a képviselők is hasonlóan reagáltak-e a koronavírus-járvány nyújtotta fialtatási lehetőségekre, mint a T. Házon kívül lévő tehetősebbek.

E kérdésre a válasz egyértelműen az, hogy igen. A vagyonnyilatkozatokban szerepeltetett értékpapírok összesített értéke laptársunk számításai szerint több mint 400 millió forinttal gyarapodhatott 2020-ban a 2019 végi állapothoz képest, s megközelíthette a 2,419 milliárdot.

A Privatbankar.hu cikke több aspektust is megvizsgálva számos érdekességre bukkant. Például arra, hogy a képviselők közül kik értékpapír-portfoliójának az értéke nőtt a legjobban, kiké stagnált és kiké csökkent. Az is kiderül, hogy volt olyan fideszes képviselő, akinek 2019-ben még nem volt befektetése, ám egy 50 millió forint értékű állampapír-vásárlással egy csapásra a 2020. évi top 10-es lista 6. helyén találta magát. Még ennél is előkelőbb helyre, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára került Varga Mihály pénzügyminiszter helyettese, a NAV elnöke az egyéb befektetésekben addig tartott megtakarításai átcsoportosításával plusz friss pénzek betolásával.

Azok is kapnak muníciót, akik szeretnek csemegézni, megnézni, az ismertebb politikusoknak hogyan változott az értékpapír-vagyona 2019-ről 2020-ra.

Laptársunk cikkét itt olvashatja el.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.