5p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

A kormánypárti politikusok ugyanis azon parlamenti képviselők táborához tartoznak, akik 2020 végén készpénzt tartottak maguknál – ráadásul egyesek nem is keveset –, miközben a pénzügyminiszter éppen a nemzetgazdasági szinten rekordokat döntögető cash visszaszorításán fáradozik. Az 50 honatya és -anya „párnacihájában” együttesen több félmilliárd szunnyadt – derül ki a 2020-as vagyonnyilatkozataikból.

Hatpontos ajánlást jelentett be Varga Mihály 2019 novemberében a készpénzforgalom csökkentése érdekében. Alig néhány nappal később pedig a Magyar Bankszövetség tette közzé a maga 8 pontját, ugyancsak a cash visszaszorítását célozva. Tavaly márciusban – tíz nappal azt követően, hogy a koronavírus-járvány miatt életbe lépett a globális veszélyhelyzet – a pénzügyminiszter a Facebook-oldalára feltöltött videójában arról beszélt, hogy „a koronavírus elleni küzdelem egyik fontos lépése lehet, ha készpénz helyett bankkártyával, mobiltelefonnal, vagy éppen okosórával fizetünk”. 2020 novemberében pedig a Varga által vezetett gazdaságvédelmi operatív törzs a készpénzhasználatot mérséklő intézkedéseket hozott, illetve megerősítette, hogy ez évtől ott, ahol elektronikus pénztárgép működik, lehetővé válik az elektronikus fizetés is. Ez a pénzügyminiszter szerint további 50-60 ezer új elfogadóhelyet jelent és több tízmilliárd forinttal csökkenti a készpénzhasználatot.

Szükség is van erre, hiszen az éveken át tartó rekorddöntögetések következtében 2020 végén már közel 7300 milliárd forintnak megfelelő készpénz volt forgalomban. Csak érzékeltetésül: 2007 végén még 2 ezer milliárd értékű fizetőeszközt tartottunk magunknál.

 

Forrás: MNB

A jelek szerint azonban Varga szavai nemcsak a gazdaság egy sor szereplőjénél, hanem a közvetlen „kollégáinál”, illetve párttársainál is süket fülekre találtak – derül ki a vasárnap éjfélig közzétett képviselői vagyonnyilatkozatokból.

Ezek szerint a T. Ház 199 „lakójának” csaknem negyede, kereken 50 tartott 2020 végén a „párnacihában” a tiszteletdíja hathavi összegét meghaladó készpénzt. Ezek együttesen meghaladták a félmilliárd forintot, egészen pontosan 501 millió 870 ezer 900 forintra rúgtak. Ez azt jelenti, hogy valamivel több mint 10 millió jutott egy, készpénzzel rendelkező képviselőre.

Ez az átlag ugyanakkor jelentős szórással alakult ki.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.