<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		
		


		
		

A tavalyi 15 milliárd forint után ezúttal 30-50 milliárdot vonnának be.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent tájékoztatás szerint a Pannonia Bio Zrt. 30 és 50 milliárd forint közötti összegű, hosszú távú kötvények kibocsátását vette fontolóra, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által tavaly júliusban elindított növekedési kötvényprogram keretében. Amely során az MNB azzal segíti a hazai vállalatokat a forráshoz jutásban, hogy a piacra dobott papírok egy sorozatának legfeljebb 70 százalékát lejegyzi, úgy, hogy az egy vállalatcsoporttal szembeni kitettsége  nem haladhatja meg az 50 milliárd forintot.

A Pannonia Bio dunaföldvári finomítója. Fotó: a cég.A Pannonia Bio dunaföldvári finomítója. Fotó: a cég.

Ezt a küszöböt azért lényeges megemlíteni a Pannonia Bio kapcsán, mert a  többféle terméket előállító biofinomítót Magyarországon üzemeltető társaság 2019-ben már 15 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket, 10 éves futamidőre, a jegybanki program keretében elsőként.

Ennél a most kilátásba helyezett kibocsátás során értékesítendő papírok futamideje várhatóan hosszabb lesz - közölte a cég. Hogy mennyi, azt nem, de az akár 20 év is lehet, miután az MNB ez évtől ennyire emelte az addigi, 10 éves futamidő-maximumot.

A kötvényekből származó bevételeket a Pannonia Bio a következőképp használná fel:

- tőkebefektetésre (különösen ahhoz, hogy elegendő likviditást biztosítsanak a korábban bejelentett három évig tartó, 150 millió eurós tőkebefektetési-program végrehajtásához),

- az osztalékfizetés folytatásához a tőkebefektetési-program végrehajtása alatt,

- és egyes meglévő, rövidebb futamidejű adósságok részbeni előtörlesztéséhez.

A cég kötvénykibocsátást elősegítő piaci tapogatózással összefüggésben elkészített előrejelzései a Covid-19 krízis ellenére is 70 millió eurót meghaladó adó-, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredményt (EBITDA) prognosztizálnak. Ugyanakkor a közlemény figyelmeztet arra, hogy "bár e prognózis jóhiszeműen készül, és összhangban áll a naptári évben eddig elért eredményekkel, a tényleges eredmények attól függenek majd, hogy a válság milyen mértékben befolyásolja az árupiacokat és az általános üzleti környezetet az Európai Unióban".

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.