Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

A tavalyi 15 milliárd forint után ezúttal 30-50 milliárdot vonnának be.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent tájékoztatás szerint a Pannonia Bio Zrt. 30 és 50 milliárd forint közötti összegű, hosszú távú kötvények kibocsátását vette fontolóra, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által tavaly júliusban elindított növekedési kötvényprogram keretében. Amely során az MNB azzal segíti a hazai vállalatokat a forráshoz jutásban, hogy a piacra dobott papírok egy sorozatának legfeljebb 70 százalékát lejegyzi, úgy, hogy az egy vállalatcsoporttal szembeni kitettsége  nem haladhatja meg az 50 milliárd forintot.

A Pannonia Bio dunaföldvári finomítója. Fotó: a cég.A Pannonia Bio dunaföldvári finomítója. Fotó: a cég.

Ezt a küszöböt azért lényeges megemlíteni a Pannonia Bio kapcsán, mert a  többféle terméket előállító biofinomítót Magyarországon üzemeltető társaság 2019-ben már 15 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket, 10 éves futamidőre, a jegybanki program keretében elsőként.

Ennél a most kilátásba helyezett kibocsátás során értékesítendő papírok futamideje várhatóan hosszabb lesz - közölte a cég. Hogy mennyi, azt nem, de az akár 20 év is lehet, miután az MNB ez évtől ennyire emelte az addigi, 10 éves futamidő-maximumot.

A kötvényekből származó bevételeket a Pannonia Bio a következőképp használná fel:

- tőkebefektetésre (különösen ahhoz, hogy elegendő likviditást biztosítsanak a korábban bejelentett három évig tartó, 150 millió eurós tőkebefektetési-program végrehajtásához),

- az osztalékfizetés folytatásához a tőkebefektetési-program végrehajtása alatt,

- és egyes meglévő, rövidebb futamidejű adósságok részbeni előtörlesztéséhez.

A cég kötvénykibocsátást elősegítő piaci tapogatózással összefüggésben elkészített előrejelzései a Covid-19 krízis ellenére is 70 millió eurót meghaladó adó-, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredményt (EBITDA) prognosztizálnak. Ugyanakkor a közlemény figyelmeztet arra, hogy "bár e prognózis jóhiszeműen készül, és összhangban áll a naptári évben eddig elért eredményekkel, a tényleges eredmények attól függenek majd, hogy a válság milyen mértékben befolyásolja az árupiacokat és az általános üzleti környezetet az Európai Unióban".

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.