2020. január 31. 13:35
mfor.hu

Rekordot döntve, csak decemberben 102,5 milliárd forinttal emelkedett, így az év végére elérte a 6627 milliárd forintot a magyarországi készpénzállomány. Pedig az otthon tartott készpénz folyamatosan veszít az értékéből, az év eleje ugyanakkor jó alkalom a pénzügyi tervek készítésére, és ami még fontosabb, a cselekvésre.

A Magyar Nemzeti Bank részben a korábbi évekre is jellemző szezonalitással indokolta az amúgy is magas készpénzállomány decemberi megugrását. Az OTP Öngondoskodási Index kutatása további kiegészítéssel és magyarázattal szolgál a megugró készpénzállományra. A felmérésben megkérdezettek közül a legtöbben (89 százalék) váratlan helyzetre gyűjtik és tartják otthon a pénzüket, például arra az esetre, ha leállna a fűtési rendszer és szerelőt kellene hívni. Sokan vannak azok is, akik azt gondolják megtakarításuk túl kevés ahhoz, hogy bankba menjenek vele, sőt, a banki ügyintézés vélt nehézségei miatt is többen preferálják a befőttesüveget a befektetések helyett.

"Ha sokáig várunk a váratlanra, félő, hogy a gondosan megtakarított pénzünk az infláció áldozata lesz. Ezért is fontos, hogy megoldást nyújtsunk ügyfeleink igényeire. Az OTP Banknak van az egyik legszélesebb megtakarítási termékportfoliója, amely a rendszeres kisösszegű, de a nagyobb megtakarítással rendelkezők számára is megoldást kínál, céltól és időtávtól függően. A befektetési termékek többsége ráadásul akár online is kezelhető az internet- és mobilbank szolgáltatásainkon keresztül" – mondta Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások igazgatója.

Az OTP Bank azok számára is tud megoldást, akik nem feltétlen szeretnék felkeresni a bankfiókot, hogy betegyék a már meglévő megtakarításaikat, vagy éppen rendszeresen készpénzben kapják a fizetésüket.

"A kutatásban megkérdezettek harmada nem feltétlen akar banki ügyintézéssel foglalkozni, amire például jó megoldás az okos ATM-hálózatunk. Jelenleg ugyanis 241 olyan okos ATM-ünk van, amelynek segítségével nemcsak készpénzt lehet felvenni, hanem a saját, vagy akár más számlájára is befizethetünk. Ezzel például megtehető az első lépés az otthon tartott készpénz hasznosítására – tette hozzá Nyitrai Győző.

Az OTP Bank Öngondoskodási Indexből kiderült; a megkérdezettek jelentős része nem tervez hosszú távra, inkább mindennapi céljait valósítja meg. Van azonban ok a bizakodásra, hiszen éves összevetésben a megtakarítások száma és volumene is emelkedett 2019-ben: a korábbi 41 százalékról 44 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik rendelkeznek valamilyen pénzpiaci megtakarítással az OTP Bank legutóbbi felmérése szerint. A legnépszerűbb termékek még mindig a lakástakarék-pénztári és nyugdíjpénztári megtakarítások, valamint az életbiztosítások és a lekötött betétek.

Hogyan álljunk neki? Pénzügyi tervezés 5 lépésben

1. Az első feladat az élethelyzettől függő pénzügyi célok meghatározása: esküvő, saját otthon, egy új autó, kistestvér, egy új konyha vagy a nyugdíjas évekre való felkészülés a következő lépés?
2. A másodikban azt kell tisztázni, hogy milyen időtávon, mennyi pénzt tudunk félretenni.
3. A harmadik a kockázattűrő képesség felmérése. Alapigazság, hogy a nagyobb nyereség nagyobb kockázattal jár.
4. A pénzügyi tervezés folyamatát a megfelelő befektetési lehetőség kiválasztása zárja.
5. Ezt követi a megvalósítás.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.