Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Márkázott tartalom

 

Az OSB lapok egyre növekvő népszerűsége tagadhatatlan, hiszen a könnyűszerkezetes házak megerősödésével az egyik legfontosabb és szinte nélkülözhetetlen alapanyag, az OSB lap is előtérbe került. Számos előnnyel rendelkezik, mindamellett, hogy olcsón beszerezhető, kiválóan bírja a strapát, és még csak nem is környezetszennyező. Sokoldalúan felhasználható és megmunkálható, azonban ezen folyamatok véghezviteléhez megfelelő kiegészítőkre van szükség, mint a vasalatokra, pántokra és rögzítőcsavarokra. 

 

Az OSB lapokhoz használt kiegészítők

OSB lapból rengeteg kiegészítő egyszerűen összerakható, amelyek nem csak tartós, de esztétikus megoldást is jelenthetnek a hétköznapokban. Azonban érdemes ismerned a rögzítés csínját-bínját ahhoz, hogy tartósan ki tudd élvezni munkád gyümölcsét. Az OSB lapok, a cementkötésű lapok és a rétegelt lemezek rögzítésekor hasonlóan szükséges eljárni, két olyan tulajdonságot is meg kell határozni, amely a későbbiekben lényeges lehet. 

Ilyen a lemez alátámasztottságának sűrűsége és a lemez önsúlya. Míg az alátámasztottságra elsősorban akkor van szükséged, amikor a lemezek vízszintes rögzítésre kerülnek, azaz például ha járható padlásszigetelés készül. Addig a lemez önsúlyát akkor szükséges tudnod, amikor függőleges felületen dolgozol.

A lemezek rögzítésének szabályai

A lemezek rögzítésekor fontos észben tartani azokat a képleteket, amellyel kiszámíthatók a fontosabb adatok. Azonban ha nem szeretnél túlságosan is a matematikára és a fizikára hagyatkozni és a középiskolában tanultakat hirtelen előhúzni, akkor ökölszabályok alapján is dolgozhatsz. Ezzel a módszerrel is kiszámolhatod azt, hogy milyen terhelés esik a lemezre abban az esetben, ha járólapként használják.

Két olyan lényeges szabály létezik, amelyet minden esetben érdemes betartanod. Az egyik, hogy olyan széles csavart szükséges választanod, amely biztonságosan tart, de mégsem roncsolja a lemezt. Mindez úgy kivitelezhető, hogy a lapok széleit megkíméled a fúrástól. Másrészről pedig az alátámasztást és a párnafázást a gyártó előírásaihoz és a terheléshez igazítod, amelyet egy picit túl is kalkulálhatsz a biztonság érdekében. 

A vasalatok és rögzítőcsavarok típusai

A rögzítéshez használnod kell derékszögű rögzítővasat, amely segítségével derékszögben leszel képes felerősíteni a lemezt anélkül, hogy a lemezek élét meg kellene fúrnod és ezzel roncsolnod az anyagot. Mindamellett, hogy masszív, tökéletes pontossággal is rögzíthető a struktúra. 

A sík szeglemez is hasznodra lehet, amely funkcionalitásában hasonló az előzőekben említett derékszögű rögzítővashoz, de használatával egy síkban leszel képes rögzíteni a lemezeket. Függőleges szerkezeteknél és nagy terhelésű helyeknél elengedhetetlen lehet. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.