<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
		


		
		

 

Az OSB lapok egyre növekvő népszerűsége tagadhatatlan, hiszen a könnyűszerkezetes házak megerősödésével az egyik legfontosabb és szinte nélkülözhetetlen alapanyag, az OSB lap is előtérbe került. Számos előnnyel rendelkezik, mindamellett, hogy olcsón beszerezhető, kiválóan bírja a strapát, és még csak nem is környezetszennyező. Sokoldalúan felhasználható és megmunkálható, azonban ezen folyamatok véghezviteléhez megfelelő kiegészítőkre van szükség, mint a vasalatokra, pántokra és rögzítőcsavarokra. 

 

Az OSB lapokhoz használt kiegészítők

OSB lapból rengeteg kiegészítő egyszerűen összerakható, amelyek nem csak tartós, de esztétikus megoldást is jelenthetnek a hétköznapokban. Azonban érdemes ismerned a rögzítés csínját-bínját ahhoz, hogy tartósan ki tudd élvezni munkád gyümölcsét. Az OSB lapok, a cementkötésű lapok és a rétegelt lemezek rögzítésekor hasonlóan szükséges eljárni, két olyan tulajdonságot is meg kell határozni, amely a későbbiekben lényeges lehet. 

Ilyen a lemez alátámasztottságának sűrűsége és a lemez önsúlya. Míg az alátámasztottságra elsősorban akkor van szükséged, amikor a lemezek vízszintes rögzítésre kerülnek, azaz például ha járható padlásszigetelés készül. Addig a lemez önsúlyát akkor szükséges tudnod, amikor függőleges felületen dolgozol.

A lemezek rögzítésének szabályai

A lemezek rögzítésekor fontos észben tartani azokat a képleteket, amellyel kiszámíthatók a fontosabb adatok. Azonban ha nem szeretnél túlságosan is a matematikára és a fizikára hagyatkozni és a középiskolában tanultakat hirtelen előhúzni, akkor ökölszabályok alapján is dolgozhatsz. Ezzel a módszerrel is kiszámolhatod azt, hogy milyen terhelés esik a lemezre abban az esetben, ha járólapként használják.

Két olyan lényeges szabály létezik, amelyet minden esetben érdemes betartanod. Az egyik, hogy olyan széles csavart szükséges választanod, amely biztonságosan tart, de mégsem roncsolja a lemezt. Mindez úgy kivitelezhető, hogy a lapok széleit megkíméled a fúrástól. Másrészről pedig az alátámasztást és a párnafázást a gyártó előírásaihoz és a terheléshez igazítod, amelyet egy picit túl is kalkulálhatsz a biztonság érdekében. 

A vasalatok és rögzítőcsavarok típusai

A rögzítéshez használnod kell derékszögű rögzítővasat, amely segítségével derékszögben leszel képes felerősíteni a lemezt anélkül, hogy a lemezek élét meg kellene fúrnod és ezzel roncsolnod az anyagot. Mindamellett, hogy masszív, tökéletes pontossággal is rögzíthető a struktúra. 

A sík szeglemez is hasznodra lehet, amely funkcionalitásában hasonló az előzőekben említett derékszögű rögzítővashoz, de használatával egy síkban leszel képes rögzíteni a lemezeket. Függőleges szerkezeteknél és nagy terhelésű helyeknél elengedhetetlen lehet. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.