<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A tegnapi napot a MOK-törvény átverése vitte el, amivel kapcsolatban ma reggel Pusztai Erzsébet infektológus is hozzászólt, méghozzá erős véleményt megfogalmazva. 

Az egészségügyi szakértőt az ATV Start stúdiójában arról faggatták, mit szól ahhoz, hogy a kormány elvette a Magyar Orvosi Kamara jogait, azaz megszűnik a kötelező kamarai tagság az orvosok számára.

„Ez egy statáriális bosszú, amit a kamara elnöksége ellen hoztak, hiszen a kamara nem az elnökség nevében, hanem egész tagsága támogatásával hirdette meg az új háziorvosi rendszer elleni nyomásgyakorlást” – fejtette ki véleményét Pusztai Erzsébet.

Pusztai Erzsébet azt mondja, ez olaj a tűzre. Fotó: Youtube
Pusztai Erzsébet azt mondja, ez olaj a tűzre. Fotó: Youtube

Azt is hozzátette, hogy hatalmas pofon ez az orvostársadalomnak, és nincs kizárva, hogy ez fokozni fogja a tiltakozásukat, persze csak azokét, akik nem mennek el külföldre dolgozni, mert úgy érzi, hogy ebben az országban úgy bánnak velük, mint a rabszolgákkal.

Arra is kitért az egészségügyi szakértő, hogy a kamarával nem történt egyeztetés, ahogy a kormány állítja, ugyanis a tájékoztatás nem azonos az egyeztetéssel. Most pedig, hogy az ellenvéleményüket kifejezték az orvosok, tehetetlenségükben úgy viselkedtek, mint egy bántalmazó családfő, aki a gyerek ellenállására lekever két pofont.

„Mindez a félelem jele” – véli Pusztai Erzsébet, aki szerint az orvoshiányt ezek az intézkedések nem javítják, hanem éppenséggel rontják.

Ugyanis, ha a kormány szeretné megtartani az orvosokat az egészségügyi ellátórendszerben, tisztességgel kéne bánnia velük, és bevonná a valódi döntésekbe őket. Mindezek végén pedig a beteg jár a legrosszabbul.

„Az orvosokat próbálják meg szembeállítani a betegekkel, amikor azt mondják, hogy nem a betegek érdekét tartják szem előtt. Ennél nincs súlyosabb bűn, mert gyógyítani csak az orvos tud, és hiába beszél a kormány, az orvosok állnak a beteg ágya mellett. És ha ezt a bizalmat tönkreteszi a kormány, a betegek isszák meg a levét".

Azt is hozzátette, hogy a tegnap történt kamarai törvény megszavazás még meg is erősítheti a tagságot.

Az egészségügyi szakszervezetek így látják

Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke valamennyi tagját arra kéri, hogy maradjon tagja az orvosi kamarának és minél több kollégát biztassa erre. Arra is kérik őket, hogy segítsenek összegyűjteni a kamarai tagságot fenntartó nyilatkozatokat – mondta a Népszavának a nádudvari háziorvos.

A szakszervezet egy közleményt is kiadott, amelyben az áll: megdöbbenve értesültek az orvostársadalom demokratikusan megválasztott önkormányzati köztestülete elleni támadásról, és szolidaritást vállalnak a kamara tagságával, elnökségével. Mint írták, a kormány nem csupán a köztestületet, hanem a teljes magyar orvostársadalmat támadta meg, amikor – rendkívül diszkriminatív módon, egy koncepciós eljárás részeként – megnyirbálta az orvosi kamara jogköreit.

A lap beidézi a Független Egészségügyi Szakszervezet közleményét is, amelyben kiállnak a kamara jogfosztása ellen. Mint írták: „Megütközéssel értesültünk a magyar orvosok közösségét képviselő Magyar Orvosi Kamarát érintő parlamenti döntésről. Úgy gondoljuk, hogy a munkavállalókat, és rajtuk keresztül a betegek érdekeit képviselő szervezetek tevékenységének korlátozása nem segíti az egészségügyi ellátást nehezítő problémák megoldását.”