<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az Országgyűlés mai napján Takács Péter egészségügyi államtitkár sem hagyta szó nélkül a Magyar Orvosi Kamara körüli történéseket.

"A legsötétebb kommunista időket idézi az, hogy a kamara nyíltan fenyegeti azokat az orvosokat, akik nem osztják az elnökség véleményét és részt vennének a területi ügyeleti ellátásban" – mondta Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára kedden az Országgyűlésben.

Az MTI beszámolója szerint az államtitkár a magas szintű, mindenki számára hozzáférhető, biztonságos betegellátás biztosításával indokolta az orvos kamaráról szóló törvénymódosítást, amely a kötelező kamarai tagság megszüntetését és az etikai felelősségi szabályok áthelyezését javasolja.

Takács Péter egészségügyi államtitkár az Országgyűlésen mondta el véleményét a Magyar Orvosi Kamara körüli eseményekről. Fotó: MTI
Takács Péter egészségügyi államtitkár az Országgyűlésen mondta el véleményét a Magyar Orvosi Kamara körüli eseményekről. Fotó: MTI

A törvényjavaslatot kivételes eljárásban már kedden tárgyalja és el is fogadhatja az Országgyűlés.

„Azzal, hogy a kamara az új ügyeleti rendszer működését akadályozza, és ezzel a magyar emberek egészségügyi ellátását veszélyezteti, megszegi a demokratikus köztestületi jellegének alapvető szabályait, semmibe veszi saját céljait” – mondta Takács.

A kormány nem nézheti tétlenül, hogy a MOK, visszaélve a tagság feletti hatalmával, veszélyezteti az emberek egészségügyi ellátáshoz való alkotmányos alapjogát – tette hozzá.

"Valótlanan, hamis indokokkal indított durva támadást a kormány a Magyar Orvosi Kamara ellen. A tényállás az, hogy egyetlen esetben tettek etikai bejelentést, de nem olyan kolléga ellen, aki szeretné az ügyeleti szerződést aláírni, hanem egy olyan, hatalmi pozícióban lévő háziorvos ellen, aki a kollégákat megfélemlítéssel presszionálta a váltásra - vagyis ő élt vissza a hivatali helyzetével"  – fogalmazott tegnap Kincses Gyula, a MOK elnöke sajtótájékoztatójukon.

A MOK titkára, Svéd Tamás hozzátette, aki élt az 50-es években, ismeri a koncepciós pereket. Szerinte a mostani eset is erre hasonlít: a hétvégén Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a MOK-ot bírálva a kormányinfón elmondta a vádat, hétfőre a Belügyminisztériumban megszületett az ítélet, amit kedden már ki is hirdetnek, eljárás, a tények feltárása és védekezési lehetőség nélkül.

Ezért még az is elképzelhető, hogy a MOK hitelrontásért beperelheti a Belügyminisztériumot.