3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy friss kutatás szerint a cukorbetegek egyik gyógyszere, az Ozempic gyártója nem egyszerűen extraprofitot ér el rendívül népszerű készítményén, hanem gigantikus nyereséget tesz zsebre.

A dán Novo Nordisk, a cukorbetegség kezelésére és súlycsökkentésre használt Ozempic gyártója komoly nyomásra számíthat az Egyesült Államokban azt követően, hogy kiderült: népszerű készítményét eltúlzott áron adja – írta a Quartz hírportál. Az amerikai Yale University, a londoni King’s College Hospital és az Orvosok Határok Nélkül civil szervezet vizsgálata azt találta, hogy a gyógyszer egyhavi adagjának reális piaci ára 5 dollár (1840 forint) körül lehet.

Kaphat egy pofont a csodatabletta
Kaphat egy pofont a csodatabletta
Fotó: Depositphotos

Ez az ár már a profitrést is tartalmazza. Eközben az USA-ban a négyhetes kúrához szükséges injekciókat 936 dolláros (344 ezer forint) listaáron értékesítik. Ez az ár nem azt mutatja, hogy a fogyasztók biztosításuk és recept alapján mennyit fizetnek. A tanulmány készítői arra a következtetésre jutottak, hogy az Ozempic és más cukorbetegség elleni kezelések jóval a jelenlegi piaci áron aluli költséggel készülnek a haszonkulcsot is figyelembe véve. Ez azzal jár, hogy a páciensek sokkal szűkebb körének segíthetnek, mint amennyi gyógyulását elősegíthetnék.

A baloldali politikusok természetesen felkapták a fejüket a hírre. Egyik legismertebb képviselőjük, Bernie Sanders szenátor, a szenátus illetékes bizottságának vezetője úgy véli, hogy az Ozempic fordulatot hozhatna az amerikaiak kórós elhízása és cukorbetegsége elleni harcban. Ha azonban nem sikerül jelentősen leszorítani az árát, akkor nem juthatnak hozzá azok a milliók, akiknek szükségük lenne rá. Ezért felszólította a Novo Nordisket, hogy legalább a kanadai szintre vigye le a készítmény árát. Az USA északi szomszédjában 300 dollár (110 ezer forint) a havi Ozempic-adag ára. Dina Titus, a képviselőház tagja csatlakozott Sandershez. Egy X-üzeneten kifogásolja az egyesült államokbeli és a kanadai ár közti óriási különbséget. Ugyanezt tette a megfizethető árú gyógyszerekért lobbizó Patiens for Affordable Drugs civil szervezet. Sanders azt mondta, hogy találkozni akar a Novo Nordisk vezérigazgatójával, Lars Fruergaard Jorgensennel. Nem csak az Ozempicről, hanem más hasonló célú készítmények áráról is beszélni akar vele.

A dán cég azt kommunikálja, hogy a cég támogatja a gyógyszerek árának csökkentését, hogy a krónikus betegségben szenvedők hozzájuthassanak készítményeihez.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!