2p

Favipiravirt lopott és adta tovább.

Előkészítő üléssel kezdődött meg a tárgyalása szerdán a Fővárosi Törvényszéken annak a büntetőügynek, amelyben tizenhárom ember állt a bíróság elé Favipiravirral üzletelés, vesztegetés, illetve járványügyi szabályok megsértése miatt.

A törvényszék az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a vádirat szerint az egyik budapesti kórházban orvosként dolgozó elsőrendű vádlott - orvosi kötelezettségét megszegve és haszonszerzésre törekedve -levélszámra tulajdonított el tablettákat a kórház rendelkezésére álló, koronavírus-fertőzés kezelésében használt Favipiravir nevű gyógyszerkészítményből. A gyógyszert - amelyet akkor csak a kórházi fekvőbeteg-ellátásban alkalmaztak - a vádlott jogtalan előnyért cserébe adta át a harmadrendű vádlottnak és egy másik embernek.

Egy másik vádpont szerint az orvos jogtalan előnyért cserébe soron kívüli orvosi ellátást biztosított egy embernek, akit a negyedrendű vádlott vitt el a kórházba, és a kötelezettségszegésért járó pénzt is ő adta át az orvosnak.

Furcsa ügy. Fotó: Depositphotos
Furcsa ügy. Fotó: Depositphotos

Az ötöd-, heted- és kilencedrendű vádlott soron kívüli koronavírus elleni védőoltásra való jogosultságok igazolásában nyújtott segítséget, amelyek felhasználásával jogosulatlanul és soron kívül részesült koronavírus elleni védőoltásban a hatod- nyolcad- tized- és tizenkettedrendű vádlott.

A másodrendű vádlott csak a lejárt érvényességű taj-kártyája miatt nem kapta meg végül az oltást, ő azonban rávette a tizenegyedrendű vádlottat arra, hogy állítson ki neki negatív koronavírus teszteredményt, amellyel külföldi utazásra jogosultságát igazolhatta.

A törvényszék tájékoztatása szerint az előkészítő ülésen az első-, a harmad-, a negyed-, valamint a tizenharmadrendű vádlott nem ismerte be a bűnösségét, és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról. Így esetükben az ügyész indítványai után a vádlottak és védők előadták a védekezésük alapjául szolgáló tényeket, továbbá ezek bizonyítékait, valamint előterjesztették indítványaikat.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!